Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rockefeller Center – město uprostřed města

V samotném centru Manhattanu se na ploše 22 akrů rozkládá Rockefeller Center – soustava 19 obchodních budov, které tvoří největší privátně vlastněný komplex svého druhu na světě. V roce 1987 byl vyhlášen Národní historickou památkou.

Rockefeller Center se nachází mezi ulicemi 48th Street a 51th Street, v oblasti zvané Midtown. Počátky výstavby Rockefellerova centra se datují do roku 1928, kdy ho začal budovat John D. Rockefeller Junior. Ten byl synem Johna Davisona Rockefellera, amerického průmyslníka a filantropa, který provedl revoluci ropného průmyslu a definoval strukturu moderní filantropie. V roce 1870 založil firmu Standard Oil Company, kterou řídil až do doby svého odchodu do penze. Se vzrůstajícími cenami benzínu, vzrůstal také Rockefellerův majetek. Nakonec se stal nejbohatším člověkem na světě a prvním americkým miliardářem, který je často označován za nejbohatší osobu v celé historii země. Jeho majetek se v přepočtu na současnou měnu odhaduje na neskutečných 200 miliard dolarů. Jeho syn John byl následně pověřen správou a dohledem nad nadacemi.


Foto: vyhlídka Top of the Rock  Autor: Jim Trodel

Původně na místě dnešního Rockefeller Center mělo být vystavěno sídlo Metropolitní opery, ale tento plán kvůli krachu na burze nevyšel. O rok později byla veřejnost seznámena s Rockefellerovým plánem na výstavbu obchodního komplexu, který by pojal mladý rádiový a televizní průmysl. Komplex byl vystavěn ve stylu art deco a jsou pro něj typické průchody, podúrovňová náměstí, zahrady a venkovní sochy. Nejdříve byl areál pojmenován po Radio City po Radio Corporation of America, které se sem jako první nastěhovalo. Toto jméno však bylo záhy nahrazeno dnešním názvem.

I když byl Rockefeller Center několikrát napodobován, nikdy se nepodařilo jeho jedinečnost překonat. Je to bezesporu nejvydařenější městské centrum, jaké kdy bylo postaveno. V současné době je podílníkem tohoto centra společnost Mitsubishi.

Rockefeller Center se skládá z budov Radio City Music Hall, GE Building, Center Art a dalších několika budov na Rockefeller Plaza (Rockefellerově náměstí), ulicích Avenue of the Americas, Fifth Avenue a Seventh Avenue. Je sídlem mnoha prestižních obchodů, nakladatelských a mediálních společností, mimo jiné zde sídlí i televizní stanice NBC. Nabízí také mnoho možností nakupování a občerstvení, jako turisté byste jeho návštěvu rozhodně neměli vynechat.


Foto: Atlas a GE Building   Autor: Wally Gobetz

Prohlídku byste měli zahájit v Radio City Music Hall, které vlastní největší sál pro konání divadelních, filmových a hudebních produkcí světa. Do sálu se vejde přes 6200 lidí a je tak největší v zemi. Během vánočních a velikonočních představení zde stále ještě vystupuje slavný 36 členný taneční soubor Rockettes. V průběhu celého roku tady vystupují ti nejlepší zpěváci. Zajímavostí jsou zdejší varhany, které byly vyrobeny firmou Wurlitzer a patří k největším na světě. Budova rádia je situovaná na hranici původního komplexu, jenž byl otevřen v roce 1940, a tvořilo jej 14 budov. Zbylých pět budov na 5th Avenue bylo ke komplexu přidáno až po roce 1945.

Součástí komplexu je i sedmdesátipatrová budova General Electric (GE) Building na náměstí Rockefeller Plaza. V ní sídlí televizní stanice NBC a venku probíhá každodenní živé natáčení ranního pořadu Today Show. V šedesátém pátém patře budovy se nachází restaurace Rainbow Room a vyhlídková galerie. V samotném srdci celého Rockefellerova komplexu se rozkládá podúrovňové náměstí lemované vlajkami. Je místem setkávání lidí, dějištěm mnoha veřejných akcí a zábav. V zimě si zde můžete zabruslit a v létě zase poobědvat v American Festival Café, které během teplých měsíců nahradí kluziště. Za kluzištěm se zdvihá promenáda, kde je každoročně umístěn symbol Vánoc – obrovský vánoční strom, jehož rozsvěcování patří k hlavním událostem vánočních svátků. Strom dosahuje výšky až 30 metrů a je ozdoben více jak 35 000 světly. Rozsvícený vánoční strom je k vidění až do prvních dnů lednového měsíce. Právě o Vánocích patří Rockefeller Center k nejnavštěvovanějším místům v New Yorku.

Skvělým místem k odpočinku jsou rozmanité zahrady Channel Gardens, kterým dominuje pozlacená Prométheova fontána. Zahrady jsou plné květin a zajímavých soch. Rockefellerovo centrum vlastní mnoho dalších budov, mimo jiné např. Center Art, které můžeme najít na Rockefeller Plaza. Známou dominantou Rockefeller Center je Atlas s globusem na zádech.

Unikátní je restaurace Rainbow Room na náměstí, která je ceněna zejména pro svou otočnou podlahu, koktejly a působivý výhled. Za každého počasí se můžete věnovat průzkumu velkého množství obchodů a restaurací nacházejících se v hale pod komplexem. Za zhlédnutí stojí také dvě historické ulice, které sice již nejsou součástí komplexu, ale nacházejí se v jeho těsné blízkosti. Jde o ulici Swing Street, která byla ve 30. letech 20. století světovým centrem jazzu. Tou druhou ulicí je Diamond Row, jejíž název je odvozen od brusičů diamantů. Byli to převážně Židé, kteří sem imigrovali z Evropy, když prchali před nacismem.

Na adrese Rockefeller Plaza 30 můžete vyjet na vyhlídku zvanou Top of the Rock, odkud je nádherný výhled na celý Manhattan, včetně Empire State Building na jihu a Central Parku na severu. Každý den se Rockefellerovým centrem projdou tisíce návštěvníků, kteří sem míří převážně za zábavou, ale také za prací.

Autor: Jana Přibylová

 

Tento článek je součástí internetových stránek věnovaných Spojeným státům americkým - USA.Světadíly.cz. Na stránkách se nachází komplexní informace, které potřebuje  člověk cestující do USA. Stránky jsou rozděleny do několika rubrik. V rubrice Základní informace najdete geografická data, požadované vstupní formality, informace o kulturních zvyklostech, o stravování, ubytování nebo třeba o bezpečnosti v zemi. Najdete zde také jednoduché fráze a slovíčka, která vám pomohou domluvit se. 

V rubrice Články naleznete informace o jednotlivých lokalitách, památkách a životním stylu v USA.

Záložka Za poznáním obsahuje databázi všech členských států, počínaje Alabanou až po Západní Virginii. Rozkliknete-li si některý z členských států, objevíte praktický přehled měst a národních parků doplněný o užitečné informace. Obzvláště rozsáhlé informace zde najdete o New Yorku, městě mrakodrapů, který je cílem mnoha cestovatelů z České republiky. Velmi oblíbeným cílem, především v zimních měsících a na jaře, je Florida, proslavená především svými národními parky plnými krokodýlů, populárními horskými dráhami ve světě Walta Disneyho a kilometry pláží podél pobřeží omývaného Atlantickým oceánem. Ve výčtu nejnavštěvovanějších lokalit spojených států nesmíme zapomenout na Kalifornii s mekkou hazardních hráčů, městem Las vegas, a s druhým největším městem USA, kterým je Los Angeles. Na sever kontinentu pak cestovatelé jezdí objevovat Aljašku a její panennskou přírodu. I v ostatních členských státech USA se však nachází mnoho turisticky zajímavývh a atraktivních destinací a samozřejmě i o nich najdete na stránkách USA.Světadíly.cz informace. 

Chcete-li v USA lyžovat, nebo se alespoň pokochat krásou amerických hor, pak je právě vám určena rubrika Na hory.

V záložce Fotogalerie se pak můžete o své zvěčněné zážitky podělit s ostatními čtenáři, a inspirovat je tak k návštěvě této zajímavé země.

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Morgan Library – vášeň nejbohatšího Američana
Dějiny New Yorku aneb jak vznikalo hlavní město světa
Opojné Las Vegas
Golden Gate Bridge – projděte Zlatou bránou
Národní park Death Valley

Článek byl zobrazen 5 666 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko