Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Morgan Library – vášeň nejbohatšího Američana

V roce 2006 byla po třech letech oprav znovu otevřena proslulá newyorská knihovna Morgan Library, která uchovává řadu vzácných knih, ale také rukopisy, sochy, notové zápisy, malby a kresby starých mistrů. Najdete ji ve čtvrti Murray Hill na americkém Manhattanu.

Čtvrť Murray Hill byla pojmenována po Robertu a Mary Murrayových. Ti se považovali za kvakery, tedy příslušníky jisté náboženské společnosti, kteří odmítají obřady a tradiční dogmatickou teologii. V koloniálních dobách právě jim patřily rozsáhlé pozemky v oblasti současného rušného Midtownu. Klidnější doby dnes již připomínají jen vedlejší ulice lemované alejemi stromů. V těchto uličkách žili jedni z nejmajetnějších a společensky nejvýznamnějších obyvatel města. Mezi ně patřil i newyorský bankéř, finančník a umělecký mecenáš John Pierpont Morgan, žijící v letech 1837 – 1913.

Morgan byl jedním z nejbohatších mužů Ameriky a možná i světa, jeho majetek dosáhl 1,39 miliard amerických dolarů. Možná je to dáno také tím, že jeho systém vydělávání peněz nebyl v té době nijak kontrolován. Mimo to byl také aktivním sběratelem skvostů z období zvaného jako „Gilded Age“, neboli česky „Pozlacený věk“. Morganovi současníci sice nebyli příliš jednotní v názoru na jeho znalectví, přesto je však jeho knihovna Morgan Library (původním názvem Pierpont Morgan Library) považována za knihovnu obsahující jednu z nejvýznamnějších sbírek na světě. Jak vtipně poznamenal její první ředitel, obsahovala téměř vše, až na originální verzi desatera přikázání.

Když vstoupíte dovnitř, budete si připadat jako v mramorovém paláci. Všude kolem vás budou vystaveny umělecké a literární poklady. Morgan začal nejprve sbírat jen knihy a rukopisy, mezi nimiž byla například kniha žalmů „Mainz Psalter“ z roku 1465. Později se jeho zájem rozšířil o sochy, renesanční malby, obrazy starých mistrů jakými byli třeba Michelangelo či Rembrandt a další umělecké poklady. Netrvalo dlouho a jeho sbírka dosáhla takových rozměrů, že se mu již nevešla domů, proto pověřil architekta Charlese McKima stavbou jednopatrové neoklasicistní budovy, kde by své poklady uložil. Ta měla vyrůst na ulici East 36th Street a tak se také stalo.

Podle tradice byla knihovna postavena z mramorových kvádrů poskládaných k sobě bez použití sebemenšího množství malty. O vnější výzdobu se postaral Adolph A. Weinman, který vytvořil plastiky zobrazující umělecké a jiné disciplíny. U vstupu do knihovny hrdě stojí lvi sochaře Edwarda Clarka Pottera. Ten později vytvořil podobné lvy také pro knihovnu New York Public Library. Interiér Morganovy knihovny se původně skládal z rotundy u vstupu, východní místnosti East Room lemované knihami, severní místnosti North Room sloužící jako kancelář a Morganovy studovny nazývané West Room.

Knihovna byla otevřena pro veřejnost teprve v roce 1924, tedy až 11 let po Morganově smrti. Slavnostní otevření provedl Morganův syn Jack. Morganův dům na křižovatce 36th Street a Madison Avenue byl o čtyři roky později zbourán a nahrazen přístavbou, která se stala vchodem do knihovny. Ve West Room je dnes vystaven obraz Hanse Memlinga s názvem „Portrait of a Man with a Pink“. Pochází z roku 1475 a je pravděpodobně nejznámějším plátnem celé zdejší sbírky. Skvostná East Room zase uchovává jednu ze tří Gutenbergových biblí. Bible je uložena v místnosti s velkolepým klenutým stropem, kamenným krbem a je lemována tříúrovňovou knihovnou přístupnou po lávkách. V mnichovské pinakotéce v prostorách Státní grafické sbírky lze zhlédnout výběr stovky děl z období od 14. po 20. století. Mimo jiné díla Michelangela Buonarrotiho, Franciska de Goyi, Petera Paula Rubense, Albrechta Dürera, Paula Kleea či Henriho Matisse.

Dnešní sbírka Morgan Library obsahuje podle sdělení jejího ředitele Williama M. Griswolda kolem 12 000 kreseb, hudebních a literárních rukopisů, maleb a soch a díky novým nákupům se neustále rozšiřuje. V roce 1992 přibyl do sbírky jeden významný historický dokument, a to Emancipation Proclamation – Emancipační prohlášení podepsané prezidentem Lincolnem. V roce 1998 zase sbírka americké literatury Carter Burden Collection, které se skládá z více jak 80 tisíc svazků. Ty jsou datovány od roku 1870 a jejich cena se odhaduje na osm až deset milionů dolarů. Roku 1988 odkoupila knihovna tehdejší dům Morganova syna, tzv. Morgan House se 45 místnostmi. Budova byla přestavěna na vzdělávací středisko a knihkupectví, které je s Morgan Library propojeno nádvořím se zahradou.

Také okolí knihovny stojí za podrobnější průzkum. Prohlédnout si tak můžete luxusní hotel Morgans či dům De Lamar Mansion z roku 1905, který byl postaven pro holandského obchodníka. Krásný je také kostel Church of the Incarnation z roku 1864, v jehož faře je možné vidět vitrážová okna od Williama Morise, Louise Comforta Tiffanyho a Johna La Farga. Na pohled upoutá také socha Daniela Chestera Frenche a Augusta Saint-Gaudense.

Směrem na východ pak naleznete několik milionářských rezidencí, jako například dům z roku 1911 s plastickými frýzy, kde dnes sídlí guatemalský konzulát, nebo dům, kde působil Advertising Club. Mezi Lexington Avenue a Third Avenue se rozkládá nejmenší historická čtvrť New Yorku, takzvaná Sniffen Court. Ukrývá zajímavě řešené domy, které vznikly přestavbou z bývalých stájí a které jsou doplněny deseti cihlovými přístřešky pro povozy pocházející z poloviny 19. století.

Autor: Jana Přibylová

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Dějiny New Yorku aneb jak vznikalo hlavní město světa
Opojné Las Vegas
Golden Gate Bridge – projděte Zlatou bránou
Národní park Death Valley
Chrysler Building - až do nebes…

Článek byl zobrazen 4 951 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko