Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sacramento

V severní Kalifornii se rozkládá město Sacramento, které je od 1. ledna roku 1855 hlavním městem státu a se svým půl milionem obyvatel je také sedmým největším městem v zemi. Je kulturním a ekonomickým centrem oblasti, sídlí zde úřady i slavný kalifornský guvernér, kterým je někdejší hollywoodský herec Arnold Schwarzenegger.

Sacramento bylo založeno v roce 1839 švýcarským přistěhovalcem, průkopníkem a podnikatelem Johnem Sutterem. Ten rok po svém příjezdu do Ameriky obdržel 20 000 hektarový pozemek, který pojmenoval New Helvetia (Nové Švýcarsko). Na pozemku začal budovat městečko, které bylo posléze osídleno Švýcary a začalo prosperovat jako obchodní centrum. Jeho hlavní předností byla výhodná poloha v zemědělsky bohaté oblasti. Také dnes se v okolí města pěstuje obilí, rýže, ovoce i zelenina.

Největšího rozkvětu město dosáhlo během kalifornské zlaté horečky „Californian Golden Rush“, která zde propukla v roce 1848. Za pár let se Sacramento stalo hlavním městem Kalifornie. Město bylo důležitým pojítkem mezi kalifornským venkovem a komerčními středisky na pobřeží. Svou konečnou stanici zde měl významný Pony Express a transkontinentální železnice. V současnosti si můžete v Sacramentu prohlédnout basreliéf Theodor Judah Monument, pojmenovaný po inženýrovi, jež projektoval transkontinentální železnici. Pony Express Monument zase vzdává holt kurýrní službě, která fungovala na 3163 km dlouhé trase mezi Sacramentem a St. Joseph ve státě Missouri.

K nejzajímavějším místům patří zrekonstruovaná stará čtvrť Old Sacramento, která je součástí dnešní metropole. Pořádají se zde slavnosti, při jejichž příležitosti se dlážděné a asfaltové ulice posypou pískem a tím se celá čtvrť vrátí zpět v čase až do 19. století. Navštívit můžete například bývalé depo parníku, které sloužilo v 60. letech 19. století jako přístaviště lodí mířících do San Francisca. Také dnes zde kotví kolesový parník Delta King, který je jednou z posledních říčních lodí, jež brázdí deltu Sacramenta. Slouží však už jen k turistickým účelům, najdete v něm hotel a restauraci.

Městem protéká řeka Sacramento, jejíž břehy jsou vyhledávanou rekreační a odpočinkovou zónou pro místní obyvatele. Přes řeku se klene impozantní most Tower Bridge, který je také velkým turistickým lákadlem, stejně tak jako budova Kapitolu. Kapitol se jako sídlo vlády vypíná uprostřed upraveného parku. Je hlavní dominantou Sacramenta a jednou z nejkrásnějších staveb v Kalifornii. Budova byla navržena v roce 1860 architekty Ruebenem Clarkem a Minerem F. Butlerem ve velkolepém neoklasicistním stylu. Vévodí jí vysoká centrální kopule a korintský portikus.

Výstavba Kapitolu trvala 15 let a celkové náklady se vyšplhaly na 2,5 milionu dolarů. Ve 20. a 50. letech minulého století byl Kapitol ještě rozšiřován a v 70. letech 20. století došlo ke kompletní renovaci. V budově má svou kancelář guvernér Kalifornie a nachází se v ní komory státní legislativy. Komory jsou během zasedání přístupné pro veřejnost, slouží jako muzeum politické a kulturní historie státu. Celoročně je otevřená také galerie v mezaninu, tedy Senátní síň. Ve městě se nachází univerzita Sacramento State College založená v roce 1947.

Historický význam oblasti dnes přibližuje několik muzeí. V bývalých komunálních budovách sídlí například Discovery Museum, které uchovává památky na Staré Sacramento z dob jeho rozkvětu v 19. století.  Zajímavé je také železniční muzeum California State Railroad Museum pyšnící se zrestaurovanými lokomotivami a vagóny. V Sacramentu můžete navštívit také nejstarší veřejné muzeum umění na západ od Mississippi. Jmenuje se Crocker Art Museum a bylo založeno v roce 1873. Uchovává kolekce viktoriánských obrazů a soch z Asie, Evropy a Spojených států. Nejcennější je však sbírka kalifornského umění a fotografií.

O původních obyvatelích Kalifornie, indiánském kmeni Maiduů, pojednává California State Indian Museum. Jeho prostory jsou situovány do parku sousedícího s pevností Sutter´s Fort. Úžasná je například expozice rukodělných výrobků, jako jsou třeba rákosové koše. K vidění je zde také řada dioramat, díky kterým si budete moci prohlédnout a vychutnat atmosféru indiánské rezervace. Vynechat byste neměli návštěvu již zmiňované pevnosti Sutter´s Fort, která byla v době svého vrcholu jednou z nejvýznamnějších a nejhustěji obydlených lokalit v rané historii Kalifornie. V roce 1839 ji založil kalifornský průkopník John Sutter a od té doby byla kulturním a hospodářským centrem severní Kalifornie. Do dnešních dní se z původní pevnosti podařilo dochovat jen třípodlažní centrální budovu. Zbytek areálu tvoří rekonstruované budovy pekárny, věznice nebo kovárny.

- jap -

Předchozí články z USA:
Los Angeles - Chinatown
San Jose – srdce Silicon Valley
San Francisco - Fort Point
San Francisco - Castro Street and The Castro Theater
Sierra Nevada – Zasněžené hory

Článek byl zobrazen 11 298 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko