Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sierra Nevada – Zasněžené hory

Na východě Kalifornie se zvedá hustě zalesněné pohoří Sierra Nevada, které se vypíná do výšky až 4270 metrů nad mořem a ukrývá mnohé z nejpůsobivějších skalních štítů Spojených států amerických. Jde o jednu z nejoblíbenějších rekreačních lokalit v Kalifornii, která je chráněná v podobě několika nádherných parků.

Sierra Nevada se pyšní nejvyššímu horami, stromy a jednou z nejúchvatnějších přírodních scenérií, jakou je možné v USA vidět. Toto kalifornské pohoří bylo zformováno před 3 miliony let, kdy obrovská, asi 10 kilometrů hluboká žulová vyvřelina zvedla povrchové vrstvy. Výsledky této činnosti jsou nejvíce patrné na strmých východních svazích pohoří. Západní svahy jsou pak pozvolnější, skládají se z pestré mozaiky hornin, vytvářených během dlouhých epoch. Název Sierra Nevada dali horám první španělští osadníci, kteří si všimli, že i v letních měsících jsou zdejší vrcholky stále pokryté sněhem. Hory proto nazvali jednoduše „zasněžené hory“.


Autor: Fran Hidalgo Carmona

Pohoří Sierra Nevada prochází Kalifornií od severu k jihu v délce 640 kilometrů a spadá do velikého horského pásma, jež se táhne podél celého západního okraje Severní Ameriky. Tahle téměř neprostupná, místy až 130 kilometrů široká hradba tvořená žulou a břidlicí je domovem pro množství divoké zvěře, její podstatná část totiž leží mimo dostupné trasy. Díky vysoké nadmořské výšce a poměrné odlehlosti hor od okolní civilizace, je možné zde spatřit medvědy, jeleny, pískající sviště a mnoho dalších zvířat.

Nejpopulárnější destinací pohoří Sierra Nevada je Yosemitský národní park, jehož atmosférou se po celý rok přijíždějí kochat turisté, fotografové a horolezci ze všech koutů světa. Park byl založen v roce 1890 a je tak třetím nejstarším parkem na území Spojených států amerických. Zaujímá území o rozloze 3080 km2 a v současné době patří mezi nejnavštěvovanější místa v zemi. Yosemitský národní park dnes disponuje ohromujícím přírodním bohatstvím. Dechberoucí krásu mu propůjčují vysoké útesy, skalní stěny, působivé vodopády, gigantické stromy, rozervaní kaňony, hory, údolí, jedinečná fauna i flora. Jde o jeden z nejkrásnějších horských terénů na světě.

Jednou z největších zajímavostí je nepřehlédnutelný, kilometr vysoký skalní masív El Capitan, který dominuje spodní části Yosemitského údolí. Dalším lákadlem je skalní stěna Half Dome měřící 2695 metrů nad mořem, kde převýšení dosahuje kolem 1400 metrů. Pod těmito horskými velikány se rozkládají krásné louky Tuluomne meadows. Nejznámějším vodopádem je Yosemite Fall, který je se svou výškou 740 metrů pátým nejvyšším vodopádem světa. Velkou atrakcí parku jsou také obrovské stromy sekvojí, které jsou nejstaršími stromy v Americe i na celém světě, některé z nich jsou staré až 3200 let.


Autor: nataliej

Jižně od Yosemitského národního parku se rozkládají národní parky Kings Canyon a Sequoia ztělesňující další oblasti s vysokohorskou kulisou. Park Kings Canyon byl založen v roce 1940 na ploše 463 akrů a dnes ochraňuje jeden z nejhlubších kaňonů ve Spojených státech amerických. Na jihu sousedí Kings Canyon s národním parkem Sequoia, jež ochraňuje největší živé organizmy planety – gigantické sekvoje, které byly v minulosti silně ohrožovány neustálou těžbou. Díky vzájemné blízkosti obou parků jsou spravovány servisní organizací NPS společně pod názvem Sequoia & Kings Canyon National Parks. Oblast se skládá ze dvou hlavních částí. Menší samostatnou částí je General Grant Grove, kde jsou k vidění velké háje obřích sekvojí, čímž je oblast podobná právě nedalekému sekvojovému parku. Větší částí je pak povodí řeky Kings River a San Joaquin River.

Skrz parky dnes vede asfaltová silnice General Highway, po které se dostanete až do nadmořské výšky 1954 metrů. Poměrně úzká silnice se klikatí krajinou a vytváří četné zatáčky a prudké serpentiny. Po vedlejších stezkách se zájemci mohou vypravit do vyšších horských partií, například až na nejvyšší bod pohoří – Mount Whitney měřící 4421 metrů nad mořem. Na zemí parků se nachází nepřeberné množství pěších tras, celkově je zde 1280 km turistických stezek – od nejkratších několikasetmetrových pohodových vycházek až po 113 km dlouhou trasu High Sierra Trail.

Tato stezka byla vybudovaná výhradně pro turistické účely, vede od obrovitých sekvojí v národním parku Sequioa na vrchol hory Mt. Whitney a poté klesá na místo zvané Whitney Portal, kde končí. Jde o poměrně náročný trek, na jeho zdolání je třeba si vyhradit alespoň 9 dní. Po cestě jsou kempy, kde je možné přespat a nabrat vodu, ale jídlo na celý výlet si budete muset nosit s sebou. Nejlepší dobou, kdy se na stezku vydat je červen až září.

Další atrakcí pohoří Sierra Nevada je jezero Lake Tahoe situované v nadmořské výšce 1800 metrů. Jezero je celoročním rekreačním útočištěm, nabízí pěší túry, kempování, vodní sporty a je jednou z nejmodřejších vodních ploch v celých USA. Hory v okolí Lake Tahoe jsou proslulé svými lyžařskými středisky. V roce 1960 se ve zdejším středisku Squaw Valley konaly zimní olympijské hry. Asi 20 km směrem na jihozápad pak leží nenápadné středisko Sierra at Tahoe. Jde o kompaktní areál se 46 sjezdovkami všech obtížností, terén je obsluhován 10 sedačkovými lanovkami, v nadmořské výšce mezi 2000 a 2700 metry. Komplex budov poskytuje zázemí s restauracemi a půjčovnami lyžařského vybavení. Ubytování je možné v South Lake Tahoe nebo v okolních vesnicích poblíž jezera.

Východně od páteře Sierra Nevady se rozprostírá již méně navštěvovaná, ale také zajímavá oblast, kde najdete například „město duchů“ Bodie. Toto městečko v roce 1882 opustili zlatokopové a od té doby nezměnilo svou podobu. V současnosti je chráněno jako státní historický park. Nedaleko města Bodie, kde se do dnešní doby podařilo zachovat na 170 původních objektů, se rozprostírá tajemně krásné jezero Mono Lake, které patří mezi nejstarší jezera na světě. Zdejší voda je třikrát slanější než voda mořská a v důsledku jejího úbytku se odhalily pokroucené tufové věže.

- jap -

Předchozí články z USA:
Yosemitský národní park
Venice – americké Benátky
San Diego - Sea World
Koloniální Santa Barbara
Los Angeles - J. Paul Getty Museum

Článek byl zobrazen 12 497 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko