Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

San Jose – srdce Silicon Valley

Ve střední části Kalifornie se na konci Sanfranciské zátoky rozkládá San Jose, které je jedním z mála původních koloniálních měst Ameriky. V současnosti je také třetím největším městem ve státě a co do počtu obyvatel předčí i San Francisco. Toto rušné a moderní středisko je považováno za kulturní a obchodní centrum oblasti.

Město El Pueblo de San José de Guadalupe založili 29. listopadu roku 1777 Španělé, jako první město ve španělské kolonii zvané Nueva California (Nová Kalifornie), později přejmenované na Alta California (Horní Kalifornie). Místní farmáři zásobovali španělské jednotky umístěné v San Franciscu a Monterey. Kalifornie získala v roce 1850 nezávislost a San Jose se tak stalo prvním hlavním městem. Koloniální pueblo města se kdysi rozkládalo na území dnešního Plaza Parku, poblíž Market Street. Město teprve nedávno učinilo kroky pro zachování své historie.

V současné době se setkáte se dvěma verzemi psaní názvu města – užívat se od roku 1979 může jak San José, tak i San Jose. Na všech oficiálních dokumentech, názvech úřadů, obecním razítku se používá název "San José" s dlouhým "é" na konci. Oficiálním názvem města stejně jako zažitou používanou verzí názvu města je "City of San Jose" s krátkým "e".


Autor: Elaina Blueprint

Navzdory rozrůstající se zástavbě, nabízí dnes San Jose nefalšované turistické atrakce v podobě zajímavých muzeí a historických památek. Nejstarší neporušenou budovu s názvem Peralta Adobe najdete nedaleko Market Street. Postavena byla v roce 1797 a z původního španělského puebla se dochovala jako jediná. V současnosti je obklopená kavárnami a bary.

V centru města se dnes nachází nevelké San Jose Museum of Art, které se proslavilo jedněmi z nejzajímavějších uměleckých sbírek v oblasti Bay Area. Stálá expozice je zaměřena na známé současné kalifornské umělce.

S muzeem umění téměř sousedí fascinující muzeum vědy Tech Museum of Innovation, které návštěvníkům nabízí pohled do budoucnosti. Je doslova nabité interaktivními exponáty, jež představují různé technické vynálezy. Hlavním cílem muzea je, aby lidé pochopili funkci hardwaru a softwaru. Do třetice je v centru San Jose možné navštívit ještě Children´s Discovery Museum of San Jose. Sídlí v rozměrné budově, která je dílem mexického architekta Ricarda Legoretta. Muzeum na své interaktivní exponáty láká celou rodinu, snoubí se zde totiž umění s technikou.

San Jose je plné zajímavých muzeí a institucí. Mimo centrum se nachází rozlehlé Rosicrucian Egyptian Museum and Planetarium opatrující velkou sbírku starověkých egyptských artefaktů. Sídlí v prostorách budov postavených v egyptském a maurském stylu, kde každá síň seznamuje návštěvníky s osobitou stránkou egyptské kultury. Kromě mumií, pohřebních komor, nádob na uchovávání vnitřností zesnulých, domácího náčiní a hraček si zde můžete prohlédnout také repliku sarkofágu, ve kterém byla roku 1922 objevena Tutanchamonova mumie. Muzeum je spravováno Rosekruciánským bratrstvem, což je nesektářská organizace zabývající se skloubením moderní vědy se starověkou moudrostí.


Foto: Muzeum moderního umění    Autor: bongarang

Asi 8 kilometrů severozápadně od centra města se v areálu Jesuit University of Santa Clara tyčí misijní kostel Santa Clara de Asis, který je replikou původního kostela z vepřovic z roku 1777. Kostel ukrývá několik zajímavých exponátů, mezi nimiž naleznete zvony, které misionářům darovala španělská královská rodina. Kostel je obklopen krásnými zahradami, které jsou pečlivě udržovány. Se Santa Clara Mission sousedí De Saisset Museum, jež uchovává artefakty z této misie z 18. století. Prohlédnout si zde tak můžete početnou kolekci obrazů, tisků a fotografií.

V Kelley Parku situovaném asi 1,5 km od centra města se nachází více než 25 historických konstrukcí a staveb tvořících muzeum pod širým nebem. Největší pozornost v San Jose Historical Museu poutají staré tramvaje, benzinová pumpa, hotel, původní Bank of Italy a také lékařská ordinace. Do budoucna se počítá s celkem 75 objekty, díky kterým by se muzeum stalo kompletním modelem někdejšího San Jose ve skutečné velikosti.

Velkým lákadlem San Jose je také šlechtické sídlo Winchester Mystery House situované na okraji města, které je opředeno pozoruhodnou minulostí. Na tomto místě si v roce 1884 koupila nevelký statek Sarah Winchesterová, dědička jmění výrobce pušek winchestrovek. Média ji tehdy přesvědčila o tom, že pokud statek rozšíří, zažene tím duchy lidí, kteří přišli touto puškou o život. Sarah proto nechala na svém statku pracovat dělníky 24 hodin denně, 7 dní v týdnu celých 38 let, až do své smrti v roce 1922. Výsledkem je opravdu bizarní komplex budov se 160 místnostmi, které jsou zařízeny autentickým nábytkem.

To by samo o sobě nebylo tak zajímavé, ale součástí domu jsou například nikam nevedoucí chodby, schodiště končící ve zdech či okna zasazená do podlahy. Po celém objektu je z pověrčivosti použito číslo 13, nachází se zde 13 koupelen, skleníkových kopulí, oken v pokojích i žárovek v lustrech. Jelikož paní Winchesterová měřila pouze 147 cm, byly chodby široké jen 60 cm a dveře vysoké pouhých 152 cm. Aby majitelka domu zmátla duchy, každý večer chodila spát do jiné ze 40 ložnic v domě. Dům má celkem 950 dveří, 1257 oken, 47 krbů a 17 komínů. Náklady na jeho výstavbu se vyšplhaly na 5,5 milionu dolarů.

Nedaleko San Jose můžete navštívit také jeden z nejlepších zábavních parků v Kalifornii. Great America Park se rozkládá na ploše 40 hektarů a nabízí plno rozmanitých atrakcí pro děti i dospělé.

- jap -

Předchozí články z USA:
San Francisco - Fort Point
San Francisco - Castro Street and The Castro Theater
Sierra Nevada – Zasněžené hory
Yosemitský národní park
Venice – americké Benátky

Článek byl zobrazen 10 025 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko