Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Marin Headlands - oáza klidu na dosah San Franciska

Sanfranciský Golden Gate Bridge je na svém severním konci ukotven do zvlněné krajiny Marin Headlands. Jde o nedotčenou divokou oblast, kde jsou útesy bičovány větry, pobřeží je lemováno pustými plážemi a ve vnitrozemí se nachází chráněná údolí. V minulosti toto území sloužilo jako obranná vojenská základna, nyní je chráněno.

Marin Headlands je v současnosti součástí Golden Gate Recreational Area, kde žije množství divoké zvěře. Vyskytují se zde rozmanité druhy ptactva, zejména na podzim je možné v okolí Hawk Hillu spatřit migrující orly a orlovce. Návštěvníci toto území vyhledávají kvůli strhující podívané na San Francisco a úchvatné panorama moře, ale také kvůli zdejšímu klidu, který je únikem od ruchu metropole. 


Foto: Golden Gate Bridge

Oblastí Marin Headlands se dají udělat pěkné, různě dlouhé a náročné procházky. Populární jsou zejména pěší túry Wolf Ridge a Bobcat Trail. Nejoblíbenější a nejnavštěvovanější je však asi hodinu a půl trvající bezejmenná okružní procházka. Dříve než se na ni vypravíte, měli byste zavítat do návštěvnického centra Visitor´s Center s vysokou věží. Budova centra v minulosti sloužila jako kaple pro pevnost Fort Cronkhite. Později byla zrenovována a dnes její prostory slouží muzeu a informačnímu středisku. Jeho součástí je i přírodovědecká knihovna se zaměřením na publikace o ptactvu. Právě zde se můžete podrobně seznámit s historií Marin Headlands a prohlédnout si rekonstrukci indiánské vesnice Pobřežních Mivoků.

Tato 3 kilometry dlouhá stezka obchází velkou vodní plochu jménem Rodeo Lagoon. Po cestě se můžete seznamovat se stromy a keři, které se v této oblasti vyskytují. Pozor si však dávejte na jedovatý „poison oak“, česky jedovatec. Všude kolem vás se bude rozléhat štěbetání ptáků, u břehu jezera se možná setkáte s pelikány hnědými, volavkami bílými a divokými kachnami. Pokud se od jezera vydáte směrem k moři, dojdete na krásnou, ale větrnou písečnou pláž Rodeo Beach. Jižně od ní se z moře vynořuje ostrůvek Bird Island. 

Tato oblast je velmi pustá, většinou zde nepotkáte ani živáčka, ale v dáli na moři můžete spatřit pohupující se rybářské čluny. Jedinými lidmi, kteří sem pravidelně chodí, jsou ekologičtí pracovníci zabývající se ochranou přírody. V nedalekém Headlands Institutu bylo vytvořeno mnoho programů zaměřených na děti školního věku, které se tak mají možnost seznámit s ekologií a ochranou přírody. 


Foto: maják v oblasti Marin Headlands

Pokud se od pláže vydáte směrem do vnitrozemí a překonáte dřevěný most pro pěší, dostanete se až k bývalým kasárenským budovám, v nichž se dnes nachází mimo jiné různé kanceláře. Sídlí zde například i Headlands District Office, Raptor Observatory a střediska energie a zdrojů. Odtud pokračujte dále v cestě a vystoupejte až k California Marine Mammal Center, které bylo v období studené války využíváno jako obrana proti raketám. V současnosti je však v rukou dobrovolníků, kteří zachraňují a pečují o zraněné nebo nemocné mořské savce. Ve speciálně navržených ohradách tady můžete vidět lachtany, tuleně i vzácné rypouše sloní. Teprve, až se zvířata plně uzdraví, jsou vypouštěna zpátky do volného moře. Turisté bývají vždy nejvíce uneseni osiřelými mláďaty, která se veterináři a dobrovolníci snaží „vypiplat“, aby z nich nakonec byla zdravá zvířata schopná samostatného života. Kromě toho je možné shlédnout expozici týkající se mořského ekosystému. 

Dále se stezka pomalu navrací k návštěvnickému centru. Ještě než k němu dojdete, budete míjet třípodlažní dřevěnou budovu z přelomu 19. a 20. století, která byla nedávno vyhlášena historickou památkou. V minulosti sloužila jako velitelství důstojníků, nemocnice i řídící středisko raket. Dnes se v ní nachází Golden Gate Hostel určený turistům. 

- jap - 

Další článka na stránkách o USA:
Hearst Castle - nablýskané hřiště 
Anza – Borrego Desert State Park - unikátní kus pouště  
Los Angeles - Pasadena 
Fort Ross State Historic Park v Kalifornii 
San Francisco - Transamerica Pyramid 

Článek byl zobrazen 4 669 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko