Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

San Francisco - Transamerica Pyramid

Přímo v centru San Francisca se tyčí 260 metrů vysoký mrakodrap s názvem Transamerica Pyramid. Jedná se o nejvyšší a nejlépe rozpoznatelnou budovu v tomto kalifornském městě. I když se v době svého vzniku setkala spíše s nelibostí a odporem místních obyvatel, dnes je jimi již považována za neodmyslitelnou dominantu, která dotváří siluetu jejich města.

Transamerica Pyramid vyrostl na jednom z historicky nejbohatších míst v San Franciscu. Již v roce 1853 na tomto místě stál tzv. Montgomery Block, který se mohl pochlubit mnoha významnými kancelářemi a v té době byl největší budovou na západ od Mississippi. V suterénu budovy poutal pozornost Exchange Saloon, kam pravidelně chodíval i Mark Twain. V 60. letech 19. století byla oblast Financial District rozšířena směrem na jih a v Montgomery  Blocku se usadili umělci a spisovatelé. Naproti Transamerica Pyramid se nalézala také konečná zastávka Pony Expressu, což dnes již označuje jen pamětní deska. 

Stavební práce na mrakodrapu začaly v roce 1969 podle projektu firmy William Pereira & Associates a trvaly tři roky. Inspirací původem portugalskému architektovi Pereirovi mohlo být John Hancock Center v Chicagu postavené v letech 1965 – 1970. Pereira však stavbu dovedl k nebývale elegantnímu výsledku. Náklady na výstavbu činily 32 milionů dolarů. Původně byl mrakodrap stavěn jako sídlo investiční a pojišťovací společnosti Transamerica Corporation.  V letech 1972 až 1974 byl Transamerica Pyramid nejvyšším mrakodrapem západně od řeky Mississippi, poté byl však překonán budovou Aon Center v Los Angeles. 

Mrakodrap má tvar jehlanu, který je doplněn dvěma „křidélky“ na protilehlých stranách, ve východním jsou výtahové šachty a v západním větrací komín a nouzové schodiště. Základy stavby spočívají na bloku z oceli a betonu, který je zapuštěn do hloubky 15, 5 metru. Architekti během výstavby mysleli také na častá zemětřesení, která oblast San Francisca postihují, proto jsou základy mrakodrapu navrženy tak, aby se mohl v případě potřeby pohybovat. Ochrana před zemětřesením je zajištěna plnivem z bílého křemene, jež je v každém patře na čtyřech místech zvnějšku vyztužen pruty. Také fasáda věže je pokryta obkladem z rozdrceného křemene, díky čemuž má stavba stále bělostnou barvu.

Celkem je zde 48 pater, ve kterých se nachází prodejní a kancelářské prostory. Dodnes zde své zaměstnání vykonává na 1500 administrativních pracovníků. V budově je 18 výtahů a 3678 oken, která trvá čističům umýt celý měsíc. Vrchol stavby zdobí 64,4 metru vysoká věžička opláštěná hliníkem, která má pouze dekorativní charakter. Je dutá a byly na ní nainstalovány kamery směřující do všech světových stran. Záběry z těchto kamer mohou návštěvníci sledovat ve vstupní hale. Věž je osvětlena zevnitř, v noci tak září teplým žlutým světlem. Špička Transamerica Pyramid je dnes pro veřejnost z bezpečnostních důvodů uzavřena, mohou za to teroristické útoky z 11. září roku 2001. 

- jap -

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou: 
Za vínem do Wine County 
Crystal Cathedral 
Universal Studios – svět kouzel
   
Za nejstaršími kolotoči do Santa Cruz 
Za studenty do Berkeley 

Článek byl zobrazen 6 890 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko