Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Fort Ross State Historic Park v Kalifornii

V Severní Kalifornii se na větry bičovaném mysu, rozkládá velkolepý Fort Ross State Historic Park. Jde o pečlivě zrestaurovanou ruskou pevnost, jež sloužila k obchodním účelům. Byla postavena v roce 1812 a její název je odvozen od ruského slova Rossija neboli Rusko.

Na počátku 19. století ještě nebyla Aljaška tak jako dnes součástí Spojených států amerických, ale spadala pod ruskou říši spravovanou carem. Oproti tomu území Kalifornie zůstávalo zatím stranou zájmu bílých kolonistů, hlavní osidlovací vlna ho teprve čekala. Pouze Španělé se postupným budováním katolických klášterů snažili podmanit tato území od jihu. V roce 1812 zakotvila ve zdejší zátoce plachetnice s 25 Rusy a 80 rodáky z Aljašky na palubě.

Domorodí Indiáni kmene Kashaya se zájmem sledovali jejich vylodění. Rusové se tak stali prvními osadníky této oblasti a záhy začali v místě budovat pevnost jako základnu pro své obchodní zájmy, a na obranu před případným útokem Španělů, děla však nakonec nikdy nebyla použita. Místo se postupem času rozrostlo v osadu o 70 stavbách a samotná pevnost byla nakonec obydlena až do roku 1841.

Hlavním důvodem, proč Rusové v těchto místech pevnost vybudovali, byl prudce rozvíjející obchod s kožešinami. Vhodně prodaná kožešina kalifornské mořské vydry mohla přinést takový zisk, za který se zde daly pořídit potraviny pro tři lidi na celý rok. Osadníci vystupovali jako zástupci společnosti Russian – American Company, zřízené již v roce 1799, která tehdy ovládala většinu trhu na Aljašce. Do svých plánů lovu mořských vyder u kalifornského pobřeží tehdy zapojili i původní domorodé obyvatele Aljašky. Ti měli totiž bohatých zkušeností s lovem ryb a tak pro ně nebyl problém nachytat za den stovky vyder.

V roce 1841 se množství mořských vyder v oblasti natolik snížilo, že jejich lov již nestačil uživit potřeby základny. Jelikož zde nebylo rozvinuté zemědělství, osada za chvíli nedokázala uživit sama sebe natož tak kolonie na daleké Aljašce. Společnost se proto po 30 letech pokojného obchodování rozhodla svou pevnost opustit. Snahou poté bylo odprodat nemovitosti mexické vládě, ale ani to se nepodařilo. Místo zůstalo opuštěné a až do roku 1906, kdy bylo prohlášeno státním historickým parkem, postupně chátralo.

Dnes si zde návštěvníci mohou prohlédnout původní neporušený dům správce pevnosti Alexandra Ročeva. Kromě samotné pevnosti i další objekty uvnitř dřevěné palisády prošly precizní renovací. K nejpůsobivějším stavbám jistě patří ruská pravoslavná kaple postavená ze dřeva místních sekvojí v roce 1824. V současnosti je zde možné díky přísné ochraně opět vidět mořské vydry pohupující se ve vlnách Atlantiku. Nejhojnější počty se jich vyskytují v okolí kalifornského města Monterey.

Každoročně se poslední červencovou sobotu ve Fort Ross slaví Den živé historie. Více než 200 účastníků navlečených do dobových kostýmů přibližuje návštěvníkům život v těchto končinách v průběhu 19. století. 

- jap -

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou: 
San Francisco - Transamerica Pyramid 
Za vínem do Wine County 
Crystal Cathedral 
Universal Studios – svět kouzel   
Za nejstaršími kolotoči do Santa Cruz 

Článek byl zobrazen 6 678 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko