Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Anza – Borrego Desert State Park - unikátní kus pouště

Na jihu Kalifornie se rozprostírá největší kalifornský státní park Anza – Borrego Desert State Park, který chrání unikátní kus členité pouště. Nabízí nekonečné možnosti pěších výletů, táboření a pozorování volně žijící zvěře. Území parku je protkáno 500 mílemi nezpevněných cest a dalších 110 mil pak bylo upraveno na turistické trasy.

Během zlaté horečky v Kalifornii byla v roce 1849 vytyčena jediná pozemní cesta Southern Emigrant Trail, která byla schůdná za každého počasí. Přes pouštní oblast Anza – Borrego Desert po ní putovaly desítky tisíc zlatokopů a prvních osadníků. Dnes je tento kraj, který kdysi sloužil jako vstupní brána k bohatství, jen odlehlým a moderní civilizací nedotčeným parkem. Ten nabízí unikátní pohled na jedinečné pouštní prostředí.


Foto: Anza – Borrego Desert State Park

Krajina parku je více než zajímavá a to jak z geologického hlediska, tak i hlediska ekosystémů. V průběhu tisíců let změnila zdejší krajinu řada zemětřesení, narušenou půdu poté zerodovaly zimní deště, které vytvořily pestrobarevné útesy, strmé strže a rozeklané kaňony.

Anza – Borrego park je po většinu roku nehostinný, ale pokud jej navštívíte na jaře, můžete se pokochat doslova rozkvetlou zahradou, která po silných jarních deštích zaplavuje jednotlivé části parku. K vidění jsou kaktusy a pestrobarevná pouštní květena. Vyprahlá půda ožívá hlavně v období od března do května.


Foto: historická železnice a tunel v parku Anza - Borrego

Dobře vybavené návštěvnické centrum najdete v Borrego Springs, které je jediným významnějším městem v tomto jinak neosídleném kraji. Nedaleko začíná nenáročná Palm Canyon Nature Trail dlouhá jen 2,5 km. Cesta ústí do oázy, kde je při troše štěstí možné zahlédnout ohroženou ovci tlustorohou. Padesát kilometrů směrem na jihozápad se na cestě Country Road S2 vyjímá Box Canyon Historical Monument. Vede tudy stará silnice, kterou používali zlatokopové, jež se odvážili vzdorovat pouštnímu podnebí a vydali se na 800 km dlouhou trasu vedoucí až ke zlatým polím.

Dnes je značná část parku, kde najdete na 160 udržovaných kempů, dostupná po nezpevněných komunikacích, na jejichž zdolávání je dobré mít auto s náhonem na všechna čtyři kola. Řidiči běžných vozidel by se předtím, než vyrazí na cestu, měli spojit se zdejším informačním centrem a optat se na aktuální stav silnic.

- jap -

Další článka na stránkách o USA: 
Los Angeles - Pasadena 
Fort Ross State Historic Park v Kalifornii 
San Francisco - Transamerica Pyramid 
Za vínem do Wine County 
Crystal Cathedral 

Článek byl zobrazen 5 331 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko