Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hearst Castle - nablýskané hřiště

Pokud chcete vidět jeden z nejokázalejších a nejextravagantnějších domů na světě, vydejte se do jižní Kalifornie, do městečka San Simeon, nad nímž se na kopci tyčí Hearst Castle. Toto sídlo s muzeem a třemi domy pro hosty nechal postavit mediální magnát William Randolph Hearst. Dnes se řadí k největším turistickým atrakcím v tomto americkém státě.

William Randolph Hearst žijící v letech 1863 – 1951 byl synem multimilionáře, ale sám podnikal a zbohatnul především vydáváním časopisů a novin. Jeho novinářské impérium v době největší slávy zastřešovalo celkem 28 novin a 18 časopisů. Jeho noviny byly v té době unikátní tím, že zavedly zcela nový a do té doby nevídaný styl přinášení informací, kdy se reportéři nezabývali jen strohým informováním o událostech, ale sami aktivně rozkrývali celé případy. V roce 1903 se Hearst oženil s newyorskou kabaretní umělkyní Millicent Wilsonovou. 

Hearst Castle

Po smrti své matky v roce 1919 zdědil nemovitost v San Simeonu, a aby uctil její památku, začal zde budovat zámek a upravovat pozemky. Zanedlouho se sem nastěhoval se svou milenkou, herečkou Marion Daviesovou a po 20 let v sídle hostili americkou smetánku. V roce 1947 začal mít Hearst problémy se srdcem, kvůli lepší dostupnosti zdravotní péče se přestěhoval do domu v Beverly Hills, kde roku 1951 nakonec i zemřel. Po jeho smrti bylo rozhodnuto, že se toto unikátní sídlo i s jeho uměleckou sbírkou stane majetkem státu Kalifornie. Tento krok byl zárukou neporušení celistvosti sídla a jeho ochrany do budoucnosti.

Hearst Castle

Hearst Castle je postaven na mírném návrší zdvihajícím se od cca míli vzdáleného pobřeží Pacifiku. Zdejší část pobřeží je díky dosavadní neporušenosti a malebnosti mnohými návštěvníky považována za jednu z nejkrásnějších částí kalifornského Pacifiku. Hearst jako dítě procestoval se svou matkou velkou část Evropy, kde jej uchvátila architektura a vznešenost tamních šlechtických paláců. Bohatství získané vydáváním tisku mu umožnilo postavit si na tomto nádherném místě své vysněné a dodnes téměř pohádkově vypadající sídlo. Na realizování svého plánu si najal mladou a schopnou architektku Julii Morgan ze San Francisca. Budovalo se na etapy v letech 1922 až 1947.

Hearst Castle

Samotná stavba je kombinací hned několika stavebních stylů, v nichž je dodnes snadné rozpoznat vliv evropských šlechtických staveb. Vnitřní výzdoba je směsicí uměleckých předmětů pocházejících z celého světa a tvoří tak jakési muzeum. Celkem měla rezidence nakonec 165 pokojů, z toho 56 ložnic a 61 koupelen, několik velkolepých přijímacích hal, 3 samostatné domy pro hosty, 41 krbů, tenisové kurty, kinosál, vnější a vnitřní bazén, zoo a vlastní přistávací dráhu. V dobách největší slávy, tedy ve 30. a 40. letech 20. století, zde pravidelně probíhaly okázalé večírky, na nichž se setkávala tehdejší společenská a politická elita. Mezi významnými hosty nechyběli ani Charlie Chaplin, Winston Churchill nebo Charles Lindberg. V současnosti se Hearst Castle honosí dvěma tituly. Je označován za státní historický monument a národní historickou památku. 

Hearst Castle

Sídlo je přístupné veřejnosti, a jakožto návštěvníci se musíte rozhodnout pro jednu ze čtyř nabízených prohlídkových tras s průvodcem. Všechny začínají v návštěvnickém centru, které bylo vybudováno dole pod Hearst Castle. Návštěvníci jsou nahoru dopravováni kyvadlově pomocí autobusů. V sousedství návštěvnického centra byl postaven ještě moderní kinosál, nad nímž drží patronát společnost National Geographic. V něm je turistům promítán dokumentární film Hearst Castle - Building the Dream, který zajímavou formou přibližuje vznik a stavbu tohoto sídla.

Hearst Castle

Celému komplexu dominuje hlavní dům Casa Grande, který byl postaven ze železobetonu, aby vydržel případná zemětřesení. Přesto stavba svým vzhledem připomíná klasické španělské katedrály z 16. století, ovlivněné severoafrickou středozemní maorskou kulturou. Mohutnému vchodu dominuje dvojice vysokých věží. Průčelí je pojato ve středomořském stylu a krášlí jej staré architektonické fragmenty. Hlavní oficiální vchod do Casa Grande chrání bohatě zdobená kovaná mříž. Interiéry budovy jsou vyzdobeny uměleckými předměty, které byly z převážné části zakoupeny a přemístěny z Evropy. Kromě 22 ložnic se v Casa Grande nachází gotické apartmá, které obýval samotný Hearst. Najdete zde i gotickou pracovnu, která ukrývá nejcennější Hearstovy knihy a rukopisy. V hlavní společenské místnosti je masivní francouzský krb z 16. století, sousední jídelna poutá pozornost středověkým stolem a chórovými lavicemi. 

Hearst Castle

Dále se v Casa Grande nachází kulečníková místnost vyzdobená tapiserií z květinovým vzorem. S ní sousedí Hearstovo soukromé kino s kapacitou 50 hostů. Na malém jevišti za plátnem předváděli své umění slavní herci a herečky. V blízkosti hlavní budovy se nachází věrná replika klasického římského bazénu Caracalla z roku 211. Bazén je krytý, vyhřívaný a celý dekorovaný mozaikami z tepaného zlata a benátského skla. Stal se oblíbeným místem romantických dostaveníček. Součástí areálu je ještě jeden bazén, tentokrát venkovní Neptune Pool, který je obklopen kolonádami a kopií průčelí řeckého chrámu z bílého mramoru. Během budování rezidence byl několikrát přestavován a zvětšován. Jeho současná velikost je 32 x 18 metrů a celkem pojme 345 tisíc galonů vody. Mramorové sochy byly vytesány ve 20. letech pařížským sochařem Charlesem-Georgem Cassou a představují repliky původních řeckých a římských plastik a soch. Vyjadřují přirozenou krásu lidského těla, která byla oceňována už za dob Antiky.

Hearst Castle

Dalším samostatným domem, který měl sloužit pro hosty je Casa del Sol situovaný na západní straně rezidence. Celkem se může pochlubit osmnácti ložnicemi. Z paláce se naskýtá podívaná na západ slunce a honosí se rozlehlou terasou s vysokou fontánou završenou bronzovou kopií Donatellova „Davida“. Nejmenším domem pro návštěvy je Casa del Monte, který má „pouhých“ 10 pokojů. Interiéry jsou bohatě zdobené rozsáhlou sbírkou historického umění, pocházející z celé Evropy.

Hearst Castle

V okolí Hearstova sídla vyrostla skutečná rajská zahrada. Byly sem dopraveny 4,5 metru vysoké vějířové palmy, vzrostlé italské cypřiše a obrovské 200 let staré duby. K tomu, aby mohly být na ploše 51 hektarů vytvořeny rozsáhlé květinové záhony, se ve sklenících po celý rok pěstovaly květiny rozmanitých barev. Dále se na pozemcích ocitlo ještě na 4000 ovocných stromů a 6000 borovic montereyských. Aby toho nebylo málo, Hearst vlastnil také soukromou zoologickou zahradu, kde choval slony, medvědy, lvy, pumy a levharty. Na pozemku se potulovaly žirafy, pštrosi, zebry a spousta dalších zvířat. Součástí komplexu je i blízká pláž nazývaná William Randolph Hearst Memorial State Beach. V roce 1957 zde bylo vybudováno přímořské molo, které bylo o 12 let později rozšířeno na současnou délku 242 metrů. Z mola je pěkný výhled na okolní členitou část skalnatého pobřeží i na návrší, na němž stojí Hearst Castle. Právě tato část pláže je oblíbeným místem pro svatby.

- jap - 

Další článka na stránkách o USA:
Anza – Borrego Desert State Park - unikátní kus pouště  
Los Angeles - Pasadena 
Fort Ross State Historic Park v Kalifornii 
San Francisco - Transamerica Pyramid 
Za vínem do Wine County 

Článek byl zobrazen 5 847 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko