Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Los Angeles - Pasadena

Jednou z městských čtvrtí Los Angeles je Pasadena rozkládající se na ploše asi 60 km2, kde žije okolo 135 tisíc obyvatel. Je směsicí tvořivosti a bohatství, městem s unikátním kulturním bohatstvím.

Jakmile byla v roce 1887 dokončena železnice vedoucí do Santa Fe, začali se zámožní obyvatelé východních pobřeží Kalifornie stěhovat za sluníčkem do jižní Kalifornie. Mnozí z nich se usadili v Pasadeně. Netrvalo dlouho a byli následováni umělci a bohémy, kteří také toužili po teplém a slunném místě k životu.  K největším atrakcím Pasadeny dnes patří Huntington Library, Art Collections, Botanical Garden a nesmírně hodnotná sbírka starých mistrů a impresionistů v Norton Simon Museu.


Foto: radnice

Norton Simon byl obchodník věnující se řízení nadnárodní společnosti a také sběratelstvím uměleckých děl. Vlastnil mezinárodně uznávanou sbírku děl, pokrývající více než 2000 let západního a asijského umění. Mezi nejkrásnější exponáty řadíme sochy z Indie a jihovýchodní Asie, které umožňují návštěvníkům nahlédnout do umění a náboženství těchto kultur. To vše se mu podařilo nashromáždit mezi 50. a 70. léty minulého století. V evropské sbírce jsou pak zastoupeni převážně staří mistři a impresionisté. Nechybějí ukázky renesančního umění, postimpresionismu, německého expresionismu a moderního umění. 

Huntingtonova knihovna se stala oblíbenou nejen u badatelů, ale také u široké veřejnosti. Sídlí v budově postavené v letech 1909 – 1911 ve stylu beaux-arts. Knihovna je pojmenována po Henrym Huntingtonovi, který zbohatl vybudováním sítě meziměstských tramvají v Los Angeles. V roce 1913 si vzal za manželku vdovu po svém strýci, jménem Arabella. Společně pak shromáždili jednu z nejvýznamnějších sbírek knih a britského umění 18. století na světě. Knihovna je zaměřena na britské a americké dějiny a literaturu. Mezi 600 tisíci knih a 3 miliony rukopisů nechybí Gutenbergova bible z roku 1455, Povídky canterburské z roku 1410 a jeden z pouhých 12 dochovaných výtisků na pergamenu na světě. Knihovna navíc uchovává výtisky a rukopisy věhlasných autorů, jako byl Mark Twain, Charles Dickens, lord Tennyson a nejstarší vydání Shakespearových děl. Součástí sbírky jsou rovněž dopisy psané americkými prezidenty – Georgem Washingtonem, Abrahamem Lincolnem a Benjaminem Franklinem. 

Okolo knihovny začal v roce 1904 vyrůstat komplex 15 hlavních zahrad, které dnes tvoří Botanical Garden rozkládající se na ploše 50 hektarů. K těm nejznámějším zahradám patří Japonská, Růžová, Australská, Jungle Garden, Bylinková či Pouštní zahrada, ve které se seznámíte s více než 4000 druhy suchomilné flóry ze všech koutů světa. Nejstarší zahradou je Shakespearova zahrada, nejvíce navštěvovaná pak Japonská zahrada s měsíčním mostem, zenovou zahradou a japonskými rostlinami. V Huntington Art Gallery, která zaujímá prostory v sídle Huntingtonových, je umístěna převážná část umělecké sbírky, včetně britského a francouzského umění z 18. a počátku 19. století. Od roku 1984 je zpřístupněna také sbírka Virginia Steele Scott Gallery of American Art, která vystavuje americké umění zahrnující období od 40. let 18. století do 30. let století minulého. 


Foto: Huntington Library

Východně od Norton Simon Musea se rozkládá Stará Pasadena, jejichž tucet obchodních budov z 80. a 90. let 20. století se nedávno podrobilo rekonstrukci. Viktoriánská, španělská koloniální a art deco architektura propůjčuje této oblasti příjemnou starodávnou atmosféru. Ve stylu beaux-arts bylo na počátku 20. let minulého století postaveno Civic Center, jehož součástí je městská radnice, policejní stanice, pošta knihovna a auditorium. Ulice Prospect Boulevard se pyšní mnoha příklady architektury ve stylu hnutí Arts and Crafts, které kladlo důraz na jednoduchost a kultivovanost zevnějšku a na řemeslně utvářené interiéry. Zajímavou stavbou je dřevěný dům Gamble House, který je typickým příkladem hnutí Arts and Crafts. Objekt byl postaven roku 1908 pro Davida Gamblea ze společnosti Procter and Gamble. Jeho autory jsou bratři Charles a Henry Greeneovi, kteří se živili jako architekti. 

Nepřehlédnutelnou dominantou Pasadeny je stadion Rose Bowl, který pojme více jak 100 tisíc diváků. Byl postaven v roce 1922 pro každoroční fotbalové utkání o pohár Rose Bowl. V současnosti je stadion domovem fotbalového týmu UCLA-Bruins. Konaly se zde již nesčetná finále Národní ligy v americkém fotbalu, Mistrovství světa v roce 1994 i fotbalový turnaj v rámci letních olympijských her v roce 1984. V roce 1924 bylo v Pasadeně postaveno Pacific-Asia Museum, jehož budova připomíná tradiční severočínský styl. Muzeum uchovává sbírku umění Dálného východu, stálou expozici pak doplňují krátkodobé výstavy věnované umění Asie a zemí v Tichomoří. Okolní zahrada patří k jediným dvěma autentickým čínským zahradám na území Spojených států amerických.

Nedaleké LA State and County Arboretum pečuje o cca 30 tisíc rostlinných druhů, které jsou uspořádány podle zeměpisného původu. Součástí arboreta je bylinková zahrada, jezírka s lekníny, vodopád a tropická džungle. Právě zde se v letech 1932 – 1948 natáčely filmy o Tarzanovi. V zahradě najdete rovněž zajímavé historické stavby, jako třeba indiánské chýše či vepřovicové obydlí z roku 1839. Děti budou jistě nadšené z návštěvy Kidspace Musea, které podněcuje jejich tvořivost a představivost pomocí sedmnácti exponátů uvnitř a deseti studijních prostředí pod širým nebem. Pravidelně se zde také pořádají vzdělávací programy.

V Pasadeně se od roku 1890 pravidelně pořádá Tournament od Roses, neboli Průvod růží, který oslavuje zdejší mírné zimy. Tento nápad dostal jako první Pasadena Valley Hunt Club a tradice průvodu je živá dodnes. V současnosti však ulicemi města neprojíždí koňské povozy ověnčené girlandami růží. Průvod růží je světoznámou novoroční událostí s alegorickými vozy ovládanými elektronikou, které jsou pokryty květinami, trávou nebo semeny.  Vozy doprovází hlasitý hudební doprovod.

K zajímavostem Pasadeny patří také dům, který byl postaven jako kulisa ke známému seriálu Beverly Hills 902 10. Mnohé jistě zaujme také fakt, že v roce 1940 byl v Pasadeně založen první hamburgerový stánek McDonald´s, pod vedením Richarda a Maurice McDonaldových. Poblíž města se nachází mezinárodní letiště Burbank a meteorologická stanice Burbank-Glendale-Pasadena Airport ležící v nadmořské výšce 236 metrů. 

- jap -

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:  
Fort Ross State Historic Park v Kalifornii 
San Francisco - Transamerica Pyramid 
Za vínem do Wine County 
Crystal Cathedral 
Universal Studios – svět kouzel   

Článek byl zobrazen 5 898 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko