Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

San Diego County

Na jihu Kalifornie se na ploše 10 tisíc kilometrů čtverečních rozprostírá kraj San Diego County, pro který jsou charakteristické skalnaté útesy, písečné pláže, pobřežní mokřady a ve vnitrozemí hornatá otevřená krajina. Nejdůležitějším a největším městem je San Diego rozkládající se nedaleko hranic s Mexikem.

Krajina San Diego County byla odjakživa určována mořem. V 19. století do zdejší zátoky San Diego Bay připlouvali první zlatokopové, obchodníci s kůžemi a velrybáři. Od roku 1904 zde působilo námořnictvo Spojených států amerických a po napadení Pearl Harboru během 2. světové války byl do San Diega přesunut vrchní štáb Americké pacifické flotily a tím začal ekonomický boom kraje. V zátoce jsou i dnes ještě k vidění letadla, ale také výletní lodě, rybářské čluny, jachty a rekreační plavidla. Poblíž San Diega bylo nalezeno prehistorické sídliště v oblasti Salton Sea, které patří k vůbec nejstarším na americkém kontinentě. V předkolumbovských dobách byla tato oblast osídlena především lidmi mluvícími jazyky Hokan.

San Diego County má turistům mnoho co nabídnout, je zde tichomořské pobřeží, vnitrozemské lesy a rozsáhlé státní parky.  Díky tomuto přírodnímu bohatství je kraj rájem pro pěší turisty, milovníky táboření a lidi, kteří touží uniknout hektickému tempu života ve městě. Ve vnitrozemí se můžete kochat klidem Cleveland National Forest parku a divokou přírodou státních parků Palomar Mountain a Cuyamaca Rancho. Palomar Mountain se zvedají do výšky 1900 metrů nad mořem a zaujímají 645 hektarů malebné krajiny. Hory protínají četné turistické stezky.  Vrcholek Palomar Mountain zdobí bílá kupole Palomar Observatory z roku 1948. Cuyamaca Rancho State Park zaujímající 10 100 hektarů je domovem pro skunky, kojoty, jelence ušaté, rysy a pumy americké. Park je ideální pro pěší turistiku, vydat se můžete na namáhavý, ale velmi obohacující Cuyamaca Peak Trail. Z vrcholku hory se poté můžete pokochat pohledem na zalesněné vrchy severní části San Diego County.

Pobřeží táhnoucí se v délce 112 km od Orange County až k mexické hranici, je lemováno řadou bohatých letovisek a přírodních rezervací. Hlavními atrakcemi jsou nádherné pláže a spousta příležitostí k rekreačním aktivitám. Pro oblast je charakteristická kultivovaná plážová kultura. Pokud hledáte klid, najdete jej v Batiquitos Lagoon, Torrey Pines State Preserve a v Chula Vista Nature Center. Poslední jmenovaný projekt byl založen v roce 1988 ve snaze poskytnout útočiště divokým zvířatům žijícím v pobřežních mokřadech Kalifornie. Toto chráněné území se rozkládá na ploše 130 hektarů a po celý rok je možné zde pozorovat volavky, orlovce, poštolky a další ptáky.


Foto: Cabrillo National Monument

Torrey Pines State Preserve společně se Santa Rosa Island jsou jediné dvě lokality na světě, kde roste borovice Torreyova, která je pozůstatkem lesů před dobou ledovou. Severně se nachází pláž Torrey Pines State Beach, která je populárním místem pikniků a koupání. Laguna Batiquitos Lagoon je domovem početné ptačí populace a daří se zde také bohaté škále sladkovodních rostlin. Milovníci dostihů a balonového létání by neměli vynechat návštěvu městečka Del Mar. Zdejší dostihy jsou již od 30. let minulého století vrcholem společenské sezóny. Podél pobřeží najdete řadu vyhlášených pláží, jmenujme například Cardiff State Beach, Swami´s, Mission Beach, Ocean Beach, Pacific či Coronado Beach. Skvělý písek a aktivity nabízí také La Jolla, která však bývá v létě přeplněná. Pobřežní vody byly totiž vyhlášeny podmořskou ekologickou rezervací přístupnou šnorchlařům a potápěčům. Samotné městečko je plné luxusních obchodů, špičkových klenotnictví a vyhlášených restaurací. Nedaleko San Diega se na 50 hektarech rozkládá Legoland California, což je tematický rodinný park zaměřený na děti. Ty si zde mohou prohlédnout hrad, miniaturní města postavená z lega a užít si v lunaparku.

Na východě se zvedají hory pozvolna ustupující pouštní krajině. Přirozenou hranici zde představuje neúrodné území parku Anza-Borrego Desert. Nabízí nekonečné možnosti pěších výletů, táboření a pozorování volně žijící zvěře. Území parku je protkáno 500 mílemi nezpevněných cest a dalších 110 mil pak bylo upraveno na turistické trasy. Začíná zde například nenáročná Palm Canyon Nature Trail dlouhá jen 2,5 km. Jde o odlehlý a moderní civilizací nedotčený park, který nabízí unikátní pohled na jedinečné pouštní prostředí.


Foto: San Diego  Autor: slack12

Nejčastějším cílem turistů v San Diego County je samozřejmě samotné město San Diego, které je rychle se rozvíjejícím městem s nablýskanými mrakodrapy. Je druhým největším městem v Kalifornii, osmým největším ve Spojených státech amerických a žije zde kolem 1, 4 milionu obyvatel. Své renomé získává rovněž díky mnoha muzeím a uměleckým scénám. San Diego láká turisty z celého světa také příjemným počasím, které zde panuje během celého roku. San Diego je jakýmsi kalifornským lázeňským městem, které se pyšní krásnou středozemskou architekturou, nepřeberným množstvím obchodů a ideálními podmínkami pro surfaře a potápěče.

Mezi hlavní turistické atrakce patří Gaslamp Quarter – Čtvrť plynových lamp. Jde o jedinou část města pocházející z 19. století, kterou se podařilo dochovat až do dnešních dní. Najdeme zde hlavně bary, kluby, obchody a hostely. Atraktivní jsou dobové budovy, počínaje pekařstvím a železářstvím a konče zdobenými administrativními budovami a honosnými viktoriánskými hotely. Dalším zajímavým místem je Balboa Park, který vznikl v 19. století a v letech 1915 – 1916 se stal dějištěm konání výstavy Panamá-California, v roce 1935 zde pak probíhala ještě výstava Pacific-California. Během těchto akcí zde došlo k výstavbě mnoha romantických budov v pseudokoloniálním španělském stylu a různých exotických stylech. Domy nacházející v parku jsou dnes domovem všelijakých muzeí, jako třeba San Diego Museum of Arts, Museum of Man, Timken Museum of Arts, Natural History Museum a mnoha dalších. Děti budou ve městě zvědavé především na místní Zoologickou zahradu, která patří mezi jednu z nejzajímavějších na světě.


Foto: San Diego  Autor: slack12

V jižní části San Diego County se u hranice s Mexikem nalézá rušné město Tijuana, které je považováno za vstupní bránu do této středoamerické země. Tijuana je hlavním a největším městem mexického státu Baja California Sur, leží na severu země a má více než 1400 obyvatel. Hraniční přechod v Tijuaně je nejrušnější na světě a kontrast mezi americkým a mexickým stylem života je zde zjevný. Turisty sem lákají především vyhlášené pláže, divoké noční kluby, uvolněná zábava a také nízké ceny. Centrum města je bezcelní zónou a opravdovým nákupním rájem, kde najdete pestrou paletu zboží, od stříbrných šperků, koženého zboží, keramiky a skla až po tkané přikrývky a koberečky, ale také mexické likéry či klasické kamenné sošky a kalendáře. Nejlépe se nakupuje na rušné třídě Avenida de la Revolución. Tijuana je sama o sobě dosti zajímavá, jen stěží však dnes může reprezentovat legendární Mexiko jako místo mayského umění a španělské koloniální architektury.

- jap -

Předchozí články z USA:
Kalifornie - Morro Bay
San Francisco - Mission Dolores
Sacramento
Los Angeles - Chinatown
San Jose – srdce Silicon Valley

Článek byl zobrazen 9 334 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko