Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Huntingenova knihovna v Los Angeles

K největším skvostům losangeleské Pasadeny dnes patří Huntington Library, tedy Huntingtonova knihovna, která se stala oblíbenou nejen u badatelů, ale také u široké veřejnosti. Budova, ve které sídlí, byla postavena v letech 1909 – 1911 ve stylu beaux-arts.

Knihovna je pojmenována po Henrym Huntingtonovi žijícím v letech 1850 - 1927, který zbohatl vybudováním sítě meziměstských tramvají v Los Angeles. V roce 1913 si vzal za manželku vdovu po svém strýci, jménem Arabella. Společně pak shromáždili jednu z nejvýznamnějších sbírek knih a britského umění 18. století na světě. Knihovna je zaměřena na britské a americké dějiny a literaturu a v současnosti je považována za jednu z nejvýznamnějších výzkumných knihoven na světě. 


Foto: Huntington Library

Každoročně knihovnu navštíví na 2000 badatelů a veřejnost si může prohlédnout hlavní exponáty a položky ve výstavní síni. Mezi 600 tisíci knih a 3 miliony rukopisů nechybí Gutenbergova bible z roku 1455, výtisk Magna Carty, Povídky canterburské z roku 1410 a jeden z pouhých 12 dochovaných výtisků na pergamenu na světě. Knihovna navíc uchovává výtisky a rukopisy věhlasných autorů, jako byl Mark Twain, Charles Dickens, lord Tennyson a nejstarší vydání Shakespearových děl. Součástí sbírky jsou rovněž dopisy psané americkými prezidenty – Georgem Washingtonem, Abrahamem Lincolnem a Benjaminem Franklinem. 

V západním křídle knihovny je umístěno několik renesančních obrazů, včetně „Madony s dítětem“ od vlámského mistra Rogera van der Weadena. K vidění je tu navíc také francouzský nábytek, sèvreský porcelán a obsáhlá sbírka francouzských soch. Socha s názvem „Podobizna dámy“ z roku 1777, kterou vytvořil Jean-Antoin Houdon, je považována za jedno z umělcových nejkrásnějších děl. Převážná část umělecké sbírky včetně britského a francouzského umění z 18. století a počátku 19. století je uložena v sídle Huntingtonových, v Huntington Art Gallery. Od roku 1984 je zpřístupněna také sbírka Virginia Steele Scott Gallery of American Art, která vystavuje americké umění zahrnující období od 40. let 18. století do 30. let století minulého. 


Foto: socha bohyně Diany před vchodem do knihovny

Okolo knihovny začal v roce 1904 vyrůstat komplex 15 hlavních zahrad, které dnes tvoří Botanical Garden rozkládající se na ploše 50 hektarů. Celkově je zde nashromážděna unikátní kolekce 15 tisíc druhů rostlin pocházejících z celého světa. Zahrada je rozdělena do několika tematických celků, k těm nejznámějším zahradám patří Japonská, Růžová, Australská, Jungle Garden, Bylinková či Pouštní zahrada, ve které se seznámíte s více než 4000 druhy suchomilné flóry ze všech koutů světa. Nejstarší zahradou je Shakespearova zahrada, nejvíce navštěvovaná pak Japonská zahrada s měsíčním mostem, zenovou zahradou a japonskými rostlinami.

Místo se neustále mění a rozšiřuje, v listopadu 2005 byla otevřena nová skleníková část představující to nejlepší z tropického deštného pralesa. Zajímavá je jistě i expozice masožravých rostlin. Díky veliké rozmanitosti rostlin snad neexistuje měsíc, kdy by zde něco nekvetlo. Nejvhodnější dobou pro návštěvu je ale přeci jen jaro, kdy vykvétají kamélie následované kaktusovou zahradou a růžovými plantážemi.

- jap -

Další článka na stránkách o USA:
Los Angeles - procházka po Sunset Boulevard 
Marin Headlands - oáza klidu na dosah San Franciska 
Hearst Castle - nablýskané hřiště 
Anza – Borrego Desert State Park - unikátní kus pouště  
Los Angeles - Pasadena 

Článek byl zobrazen 5 983 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko