Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Grand Canyon patří k nejstarším národním parkům USA

Pestrobarevné skály Grand Canyonu zná dnes už snad každý. Jen málokdo však ví, že zdejší oblast byla vyhlášena národním parkem již v roce 1919 a řadí se tak vůbec k nejstarším národním parkům Spojených států.

Bezpochyby jeden z nejkrásnějších přírodních parků Severní Ameriky se rozprostírá na severozápadě státu Arizona, nedaleko hranic států Utah a Nevada. Každoročně sem přijíždí obdivovat tento zázračný výtvor přírody na pět milionů návštěvníků. Ale nelekejte se, místa je v Grand Canyonu dost pro všechny, vždyť plocha, na které se rozpíná, činí téměř 5 tisíc km2. 

Grand Canyon

Turisté sem jezdí zejména za červeno-hnědo-šedo-bílými skalními útvary, které se v závislosti na dopadu světla zjevují v různých odstínech. Vznikají tak neuvěřitelné pohledy, nad kterými zaplesá srdce nejednoho romantika. Sedmnáct set metrů hluboká a 450 km dlouhá strž, která místy dosahuje šířky až 30 km, je doslova mozaikou strmých stěn, postranních kaňonů, vyhlídkových plošin, roklí a chrámů.

Grand Canyon, USA

Celým parkem protéká řeka Colorado, která pramení ve Skalistých horách a ústí do moře až ve vzdáleném Mexiku. Právě ta se po více než 6 milionů let prokousávala vrstvami usazených hornin a pomocí vlivu eroze se jí za tu dobu podařilo vytvořit doslova skvost přírody. Není divu, že Grand Canyon bývá velmi často zařazen i na neoficiální seznam Sedmi přírodních divů světa.

Grand Canyon, USA

Nejčastěji návštěvníci přijíždějí na jižní okraj kaňonu. Ten je sice o něco nižší než jeho severní protějšek, ale jsou zde k dispozici ubytovací služby, turistické centrum i 3 D videoprojekce, při které si můžete vychutnat pohled na Grand Canyon z ptačí perspektivy. Nespornou výhodou 16 kilometrů vzdáleného severního okraje je pak menší počet turistů. Mezi severním a jižním okrajem se lze přepravit kyvadlovou dopravou. Z obou stran kaňonu vedou turistické stezky na jeho dno. Spustit se sem můžete jak po vlastních nohou, tak i v sedle mul či po vodě na raftech. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob, vezměte si s sebou dostatek pitné vody, neboť případy úpalu a dehydratace organismu zde, bohužel, nejsou ojedinělé. Rozhodnete-li se na dně kaňonu přenocovat, je to možné, musíte však svůj záměr ohlásit správci parku.

Grand Canyon, USA

Grand Canyon patří v nejnavštěvovanjším turistickým atrakcím na světě, každoročně sem zavítá více než 5 milionů z celého světa.

Grand Canyon

Další informace najdete na oficiálních stránkách parku www.nps.gov.

Další informace o Národním parku Grand Canyon na Světadílech 

Zajímavé Národní parky v USA: 
Kenai Fjords NP 
Everglades NP 
Yellowstone NP 
Canyonlands NP 
Bryce Canyon NP
Great Smoky Mountains NP
Crater Lake NP
Death Valley NP 

Článek byl zobrazen 22 080 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko