Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Watts Towers

Asi 10 mil jižně od centra Los Angeles se rozkládá poměrně chudá černošská čtvrť South Central LA, kde se tyčí věže Watts Towers, které jsou považovány za mistrovské dílo lidového umění. Po dlouhých 33 let je budoval italský rodák a umělec Simon Rodia žijící v letech 1879 – 1965.

Rodia pocházející z italské Neapole. Byl profesí dlaždič, a původně po příjezdu do Ameriky pracoval společně se svým bratrem v uhelném dole v Pensylvánii. Po bratrově tragické smrti odešel na západní pobřeží, kde prošel několik měst a také vystřídal několik profesí. Pracoval i jako konstrukční montér při stavbě železnice nebo jako zeměměřič. Nakonec se usadil v malém domku, který v následujících letech začal obklopovat neobvyklou věžovou plastikou. Co jej k tomu vedlo Rodia nikdy nikomu neprozradil.


Autor: Nils Gore

V letech 1921 – 1954 tak v kalifornském Los Angeles vytvářel z ocelových prutů, trubek a dalších nalezených věcí obrovskou skeletovou konstrukci. Toto neobvyklé dílo bylo budováno bez speciálního vybavení, nástrojů či znalostí architektury. Inspirací Rodiimu byla jen architektura Antonia Gaudího. Stavba má 9 hlavních prvků, ale k nejpůsobivějším částem rozhodně patří soustava několika věží, z nichž nejvyšší přesahuje 30 metrů. Zabetonované plochy byly ozdobeny úlomky lastur, dlaždic, porcelánu, lahví a skla. Největší zajímavostí na stavbě je tak především použitý materiál. Dohromady stavba působí až kýčovitě barevně. Vše je však důkladně propracováno do nejmenšího detailu a Watts Tower nemá široko daleko obdoby.


Autor: Robert Garcia

I když na stavbě Rodia pracoval více než tři desetiletí, v roce 1954 se rozhodl, že změní styl svého života, dům i s okolními věžemi prodal sousedovi a odstěhoval se pryč. Posledních 11 let svého života strávil v malém městečku Martinez na severu Kalifornie a do Watts Towers se již nikdy nevrátil. Krátce po jeho odchodu původní malý dům, ve kterém žil, vyhořel do základů a celé místo zůstalo opuštěno. Vandalové se pak postarali o poměrně rychlé zchátrání stavby a dokonce se uvažovalo o celkové demolici.

V roce 1963 byla naštěstí stavba prohlášena historickou kulturní památkou Los Angeles a začala její rozsáhlá rekonstrukce. Okolo ní byl postaven vysoký plot, jenž brání jejímu častému poškozování. Dodnes se Watts Towers nachází pod ochranou města a díky tomu zůstal zachován pro budoucí generace. Unikátní stavba se tak stala jakýmsi symbolem naděje v oblasti, kde v roce 1965 došlo k nejhorším rasovým nepokojům v dějinách Los Angeles. Také dnes je čtvrť South Central LA nechvalně proslulá vysokou zločinností, proto zde nepotkáte mnoho turistů. Popravdě se jim ani nedoporučuje se zde procházet, a už vůbec ne po setmění. Každý, kdo sem zavítá, by měl být opravdu obezřetný a řídit se vlastním zdravým rozumem.


Autor: Robert Garcia

I přes značnou nebezpečnost místa najdete Watts Towers ve většině oblastních průvodců Los Angeles. S monumentem navíc sousedí Watts Towers Arts Center pořádající krátkodobé výstavy děl afroamerických umělců. Také se zde konají pravidelné workshopy pro umělce bez rozdílu věku. V malém amfiteátru, který je nyní součástí areálu, už několik let po sobě se zde koná letní jazzový festival, kulturní a hudební akce.

- jap -

Předchozí články z USA:
San Francisco - Wells Fargo History Museum
Orange County
Monterey - město sardinek
Los Angeles, Griffith Park – pokochejte se hvězdami
Beverly Hills – město bohatých

Článek byl zobrazen 7 397 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko