Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Monterey – město sardinek

Zhruba v polovině kalifornského tichomořského pobřeží leží na okraji zálivu Monterey Bay malé rybářské městečko Monterey. Právě zde v roce 1602 přistál španělský objevitel Sebastián Vizcaíno a pojmenoval zátoku po svém mecenáši, hraběti z Monterrey. Posádka lodě se zde usadila a začala budovat vesnici.

V roce 1770 zakotvila u zdejších břehů další loď s kapitánem Gasparem de Portolá a otcem Serra. Společně zde vybudovali kostel a pevnost. Původně bylo Monterey součástí Mexika, až později bylo přičleněno Kalifornii. Poprvé zde americkou vlajku vztyčil kapitán John Sloat 7. července 1846. Monterey až do roku 1848 fungovalo jako hlavním město Kalifornie a právě tady byla také přijata první kalifornská ústava. Poté, co utichla zlatá horečka, přišlo město o svůj status ve prospěch San Francisca a spokojilo se s rolí rušného rybářského přístavu, trhového města a vojenské základny.

Návštěvníci si sem dnes přicházejí prohlédnout historické památky, které připomínají vznik americké Kalifornie. Významnou stavbou je Colton Hall, kde byla v roce 1849 podepsána ústava státu Kalifornie. V budově dnes sídlí muzeum vzdávající holt této významné události. Z roku 1832 pochází dům Larkin House, který si nechal postavit obchodník Thomas Larkin pocházející z východního pobřeží. Architektura jeho domu se stala vzorem pro tzv. montereyský sloh. V roce 1847 byl ve městě vztyčen penzion, který se následně v roce 1848 proměnil na divadlo, které bylo v té době prvním v Kalifornii.


Foto: Monterey Bay   Autor: Tim Pearce

Budovy Sherman Quarters sloužily v letech 1847 – 1849 jako vojenská základna generála Shermana. Zajímavá je také budova Cooper-Molera Complex, jejíž součástí je zahrada s expozicí kočárů a osobními předměty tří generací rodiny Cooperových. Rodina bydlela v tomto domě v letech 1832 – 1900. Prohlédnout si v Monterey můžete rovněž letitou budovu Custom House, která je uchovávána ve stavu z 30. a 40. let 19. století. Ve staré velrybářské stanici jsou pak k vidění věci připomínající velrybářský průmysl ve městě. Zajímavá je dlažba u objektu, která je vytvořena z velrybích kostí.

Poučné muzeum najdete ještě v domě Stevenson House, kde v roce 1879 bydlel amatérský hudební skladatel a básník Robert Louis Stevenson. Nejstarší neporušenou budovou ve městě je kaple The Royal Presidio Chapel pocházející z let 1791 – 1794. Monterey se proslavilo také jako město, kde se zpracovávaly ryby a další mořští živočichové. Někdejším centrem lovu ryb a velryb byla oblast známá jako Fisherman´s Wharf, která dnes láká četnými obchody, rybími restauracemi a trhy.

Vyhledávaným podnikem je například Steinbeck Lobster Grotto pojmenovaný po jednom z nejslavnějších kalifornských spisovatelů Johnu Steinbeckovi žijícím v letech 1902 – 1968. Ten děj svého románu „Na plechárně“ umístil právě do prostor montereyské továrny na zpracování sardinek. Steinbeck opěvoval také nábřežní ulici Cannery Row v lechtivém románu „Sladký čtvrtek“. V minulosti zde bylo v provozu přes 20 fabrik zpracovávajících sardinky z Montereyské zátoky. Konzervárny vzkvétaly od 20. do 40. let 20. století, ale v roce 1945 sardinky zmizely a většina konzerváren musela být uzavřena. Mnohé z nich byly později strženy nebo lehly popelem.


Foto: Stevenson House   Autor: beautifulcataya

V těch, co se podařilo dochovat, dnes sídlí právě vyhlášené restaurace. The Sardine Factory se chlubí, že je jednou z 50 amerických restaurací, které měly tu čest zúčastnit se opakovaně se svými produkty inaugurace prezidentů Spojených států. Na Great Monterey Squid Festival, který ve městě každoročně probíhá, lze ochutnat chobotnice upravené na desítky různých způsobů.

Monterey však už dávno nežije z rybolovu, ale z turistů. Pro ně je každoročně připravována spousta akcí, které je mají přilákat. Vznikly zde nejrůznější atrakce včetně velkého mořského akvária plného ryb a dalších živočichů. Monterey Bay Aquarium je s obsahem 1,3 milionů litrů největším akváriem ve Spojených státech amerických. Celkem v něm najdete na 500 druhů mořských živočichů žijících v oblasti Montereyské zátoky. Zajímavostí je také simulovaný ekosystém chaluhového lesa, skalnaté jezírko a expozice živých medúz. Návštěvníky však nejvíce těší fakt, že se mohou jednotlivých živočichů dotýkat a to včetně hvězdic a siby kalifornské.

K zajímavým místům na poloostrově Monterey patří také městečko Pacific Grove, které bylo založeno v roce 1889 jako náboženská obec. Byl zde zakázán alkohol, tancování a dokonce i noviny. Do dnešní doby se podařilo dochovat dřevěné domy, z nichž mnohé byly upraveny na hostince. V okolí se rozkládají nádherné přímořské parky a tyčí se zde maják Point Pinos Lighthouse z roku 1852. Je tak nejstarším majákem v Kalifornii, který je dnes v provozu. Dalším atraktivním místem je pak ještě pobřežní městečko Carmel-by-the-Sea.

- jap -

Předchozí články z USA:
Los Angeles, Griffith Park – pokochejte se hvězdami
Beverly Hills – město bohatých
Disneyland - splněný dětský sen
Oakland
Mono Lake - Mrtvé moře západu

Článek byl zobrazen 11 383 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko