Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Orange County

Orange County je sice malý, ale ekonomicky velmi rozvinutý okres ve státě Kalifornie ve Spojených státech amerických. Toto vyprahlé, prosluněné území bývalo v minulosti poseto pomerančovníkovými sady a farmami. Odtud také pochází jeho název.

Orange County s rozlohou 2050 km2 se rozprostírá od pohoří Santa Ana Mountains až ke krásnému tichomořskému pobřeží. Ještě v 50. letech minulého století zde byly rozsáhlé pomerančovníkové háje, které protínaly silnice vedoucí k místním tematickým zábavním parkům. Proslulý Disneyland už tehdy lákal k návštěvě a místní rodák Richard Nixon se stal viceprezidentem USA. V současné době však pěstování pomerančů muselo ustoupit výstavbě moderních sídel a městské zástavby. Nálepky, které bylo předtím možné vidět na bednách s ovocem, se staly vyhledávaným sběratelským artiklem.

V současnosti v Orange County žije přes dva miliony obyvatel, kteří si užívají vysoké životní úrovně a celoročního slunečního svitu. Pobřeží je navíc lemováno širokými písečnými plážemi, u kterých vyrostly legendární surfařské lokality, přepychová sídla, mariny a umělecké enklávy. Severní pobřeží je ploché a nízko položené, zatímco jižně od Balboa Peninsula je obehnáno malebnými útesy a chráněnými zátokami. K předním kalifornským surfařským letoviskům patří Huntington Beach, kde je nejen surfařské muzeum, ale pravidelně zde můžete pozorovat mezinárodní surfařská klání. K vyhledávaným plážím patří Seal Beach, Newport Beach, Doheny State Beach, Aliso Beach, Corona del Mar Beach a mnoho dalších. Pláž Laguna Beach se proslavila konáním letního uměleckého festivalu Pageant of the Masters. Pobřeží Orange County ukrývá také přímořský mokřad Upper Newport Bay Ecological Preserve s rozlohou 300 hektarů. Je útočištěm mnoha divokých zvířat a tažných ptáků.


Foto: Huntington Beach    Autor: Will Lee

Je zde také spousta bohatých přímořských i vnitrozemských měst, kde turisté naleznou rozmanitá muzea, historické památky i zábavní komplexy. K posezení lákají bary situované na útesech, kde se při popíjení dobrého drinku můžete kochat pohledem na západ slunce. Městská sídla jsou pospojována rušnými dálnicemi. Největším městem je Santa Ana, následuje Anaheim založený roku 1870 německými přistěhovalci. Město se proslavilo především jako sídlo hokejového klubu kanadsko-americké NHL Anaheim Mighty Ducks. Tento klub se v sezóně 2006/2007 stal vítězem Stanleyova poháru.

Vnitrozemí Orange County ukrývá mnohé kulturní památky. Jednou z nich je například Mission San Juan Capistrano založená roku 1776, která je připomínkou pobytu františkánských osadníků ze Španělska. Kaple této misie je jedinou dochovanou stavbou v Kalifornii, v níž kázal slavný otec Junípero Serra, který vedl františkánskou expedici při zřizování řetězce misií v tomto státě. Právě San Juan Capistrano byla jednou z největších a nejlépe prosperujících misií. Turisté si dnes mohou už jen představovat její někdejší velkolepost.


Foto: Mission San Juan Capistrano   Autor: Steve Moses

Nádherné ukázky umění domorodých národů ze všech koutů světa představuje Bowers Museum of Cultural Art v Santa Aně. Muzeum bylo založeno v roce 1932 a dnes uchovává bohaté stálé sbírky i pozoruhodné krátkodobé expozice. Život nejslavnějšího rodáka Orange County pak přibližuje působivá Richard Nixon Library v Yorba Lindě. Tento americký republikánský prezident vykonával úřad v letech 1969 až 1974. Skromný dřevěný dům, ve kterém se v roce 1913 Richard Nixon narodil, stojí na dokonale upraveném pozemku. V muzeu si můžete prohlédnout expozice pojednávající o prezidentových vzestupech a pádech. Důraz je však kladen především na jeho roli mírotvorce a světového státníka.

Další jedinečnou stavbou Orange County je neobvyklý moderní chrám Crystal Cathedral, který bez problémů pojme až 3000 věřících. Tato opravdu neobvyklá stavba ze skla a oceli obdržela od svého vzniku v roce 1980 hned několik architektonických ocenění. Jde o stavbu vytvořenou ze spleti příhradových nosníků z bílé oceli, které jsou pokryty více než 10 000 tabulemi postříbřeného skla. Vedle katedrály se vypíná ještě 72 metrů vysoká věž tvořená hranoly z leštěné nerezové oceli. Vztyčena zde byla roku 1990, jako oslava desátého výročí otevření katedrály.

Orange County je zábavní metropolí celé Kalifornie. Pokud toužíte po celodenní rodinné zábavě, vydejte se do Knott´s Berry Farm, což je nejstarší zábavní park ve Spojených státech amerických. Pyšní více jak 165 různými atrakcemi, nutno podotknout, že některé z atrakcí jsou jen pro silnější povahy. Celkem se skládá z šesti tematických částí, má však také desítky scén pro živá představení, všelijaké atrakce, obchody, restaurace, rychlá občerstvení a ubytování zajišťuje hotelový resort s veškerými službami. Kouzlo tohoto parku spočívá především v jeho autenticitě. Například část Old West Ghost Town má původní budovy a artefakty z nedalekého „města duchů“, které bylo obydleno v období zlaté horečky v 80. letech 19. století. Prostředí originálního kalifornského důlního města je vytvořené do nejmenších detailů, některé stavby jsou dokonce originály přivezené do parku z pouště.


Foto: Knott´s Berry Farm (rok 1980)   Autor: Orange County Archive

Mezi starými budovami v Ghost Townu se tyčí úžasná, 1382 metrů dlouhá a 36 metrů vysoká, horská dráha GhostRider, která je největší v celých Spojených státech. Tato atrakce byla postavena v roce 1998 a okamžitě se ocitla na špičce nejlepších horských drah světa. Jízda po ní trvá 2 minuty a měl by ji absolvovat snad každý, kdo zavítá do Old West Ghost Townu. Jedinci se slabším žaludkem by si ale jízdu možná měli rozmyslet, počáteční pád z výšky 33 metrů totiž zdoláte rychlostí až 97 km/h! Okolo parku pak po železnici s názvem Ghost Town & Calico Railroad jezdí historická parní lokomotiva pocházející ze stejné éry.

Park je situován pouhých 10 km od mnohem slavnějšího Disneylandu, ale přináší kvalitní zábavu jak dětským, tak i dospělým návštěvníkům. Na ploše 2, 4 hektarů se rozkládá Camp Snoopy – interaktivní ráj pro děti, kde je přes 30 malých i velkých atrakcí s oblíbenými postavičkami, jako je Snoopy, Lucy a Charlie Brown. Španělské dědictví Kalifornie oslavuje Fiesta Village.

Pokud se chcete zúčastnit nikdy nekončící plážové párty, pak zamiřte do části Boardwalk, která je celá zaměřená na kalifornskou plážovou kulturu. Ve Wild Water Wilderness máte možnost okusit kouzlo divočiny. V Mystery Lodge se pak můžete zaposlouchat do vyprávění indiánského stařešiny, poslechnout si indiánskou hudbu či vyzkoušet tanec. Hned za Knott's Berry Farm vyrostla další samostatná část parku - Soak City. Jde o unikátní soustavu bazénů, vodních skluzavek a tobogánů rozkládající se na ploše 5, 3 hektarů. Celkem se zde nachází 21 hrůzu nahánějících atrakcí.


Foto: Disneyland  Autor: Michael Saechang

Snad nejznámějším tematickým zábavním parkem v Kalifornii je zmiňovaný Disneyland. Toto „Kouzelné království“ není jen turistickou atrakcí, ale také splněným americkým snem. Byl otevřen 17. července roku 1955 a provozuje jej společnost The Walt Disney Company. Podle jeho vzoru byly vytvořeny další Disneylandy po celém světě. Návštěvníci se zde mohou těšit na vzrušující atrakce, efektní představení, fantastické zážitky, ohňostroje a nekonečné možnosti nakupování. V současné době navštívilo park více než 515 milionů lidí, včetně prezidentů, královských rodin a dalších hlav států. Disneyland má dokonce svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

- jap -

Předchozí články z USA:
Monterey - město sardinek
Los Angeles, Griffith Park – pokochejte se hvězdami
Beverly Hills – město bohatých
Disneyland - splněný dětský sen
Oakland

Článek byl zobrazen 7 338 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko