Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

San Francisco - Mission Dolores

Nejstarší stavbou v kalifornském San Franciscu je Mission Dolores z roku 1791, která je ztělesněním španělských náboženských koloniálních kořenů. Misii, jejíž oficiální název zní Missin of San Francisco de Asis, založil otec Junípero Serra. Do dnešních dní se jí podařilo dochovat v neporušeném stavu.

Jméno misie Dolores poukazuje na blízkost Laguny de los Dolores – jezera Panny Marie Bolestné, které je dnes starou, hmyzem zamořenou bažinou. Na běžné poměry vypadá tato misie velice skromně. Při její výstavbě totiž nebyl kladen důraz na zdobnost, ale na to, aby něco vydržela. Její 1, 2 metru silné zdi tak přečkaly dlouhá staletí bez vážnějších škod. Průčelí misie má čtyři sloupy, podepírající niky pro tři zvony s vyrytými jmény a daty.


Autor: Wally Gobetz

Interiér ukrývá krásný barokní oltář dovezený v roce 1780 z Mexika a také retábl. V nevelkém muzeu je umístěna expozice historických dokumentů. Keramickou nástěnnou malbu visící nedaleko muzea zhotovil Guillermo Granizo, který byl rodákem ze San Francisca. Strop je vyzdoben indiánskými malbami, které vycházejí z originálních vzorů etnika Ohlone (Kostanové). Malby byly vytvořeny pomocí rostlinného barviva. Většina bohoslužeb se dnes již slouží v sousední bazilice, která byla vystavěna v roce 1918.

Uprostřed nádvoří stojí socha otce Junípera Serry, která je kopií díla místního sochaře Arthura Putnama. Na místním hřbitově se nachází hroby sanfranciských průkopníků. V minulosti na hřbitově stávala také socha označující masový hrob 5 tisíc indiánů, kteří podlehli epidemii spalniček v letech 1804 a 1826. Socha však byla ukradena a zůstal zde po ní jen podstavec s nápisem „Na zbožnou památku našich věrných indiánů“.

- jap -

Předchozí články z USA:
Sacramento
Los Angeles - Chinatown
San Jose – srdce Silicon Valley
San Francisco - Fort Point
San Francisco - Castro Street and The Castro Theater

Článek byl zobrazen 3 891 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko