Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

San Francisco - Castro Street and The Castro Theater

Sanfranciská ulice Castro Street je známá jako centrum místní komunity gayů a lesbiček. Každoročně se právě zde koná slavnost „Gay Pride“, na kterou se do této městské čtvrti sjede více než půl milionu návštěvníků, aby se zúčastnili této divoké a nikým neomezované pouliční párty.

Castro Street se rozkládá v kopcovité oblasti mezi Twin Peaks a čtvrtí Mission. Centrum komunity tvoří křižovatka Castro Street a 18th Street, která je přezdívaná „Nejhomosexuálnější čtyři rohy na světě“. S komunitou homosexuálů se začala být ulice spojována až 70. letech 20. století. Dříve v této oblasti bydleli převážně dělníci, ale posléze je vystřídali gayové generace Síly květin. Ti v ulici začali opravovat viktoriánské domy, zakládat obchody a živnosti, jako například knihkupectví A Different Light v Castro Street č. 489. Začali zde provozovat také bary pro gaye, ke kterým patří například bar Twin Peaks na rohu Castro Street a 17th Street. Twin Peaks byl prvním veřejným barem pro homosexuály, kteří se zde už nemuseli skrývat před zraky veřejnosti. Schválně měl velká okna, čímž gayové a lesbičky dávali najevo, že se za svou orientaci nestydí.


Autor: SeenyaRita

I když řada zdejších obchodů a restaurací přitahuje rozmanité lidi, nejen homosexuály, díky jejich přítomnosti se již z této čtvrti stalo poutní místo gayů a lesbiček. Pro tuto menšinu se ulice stala jakýmsi symbolem svobody, kterou v jiných městech najdou jen výjimečně. Jedním z prvních sanfranciských politiků, který se veřejně přihlásil k homosexuální menšině, byl Harvey Milk. Proslul jako starosta Castro Street, ale 28. listopadu roku 1978 byl společně s dalším starostou Georgem Mosconeem zavražděn. Oba zabil bývalý policista, který za dvojnásobnou vraždu nakonec dostal jen mírný trest. To rozpoutalo ve městě značné nepokoje.

Památku starosty Milka dnes uctívá pamětní deska situovaná u zastávky Muni v ulici Market Street. Právě od ní se přes Castro Street až k City Hall ubírá každoroční průvod se svíčkami, který poprvé v roce 1985 zorganizoval sanfranciský aktivista za práva gayů Cleve Jones. Každý rok v říjnu se v Castro Street koná trh, který do této čtvrti láká na čtvrt milionu lidí. Zakoupit zde můžete umění, řemeslné výrobky, pivo, jídlo – to vše při doprovodu hudby. Výtěžek z této akce jde na pomoc místní komunitě.

Dominantou Castro Street je budova Castro Theatre z roku 1922, která je osvětlená zářivými neony. Je považována za nejzachovalejší a nejokázalejší filmový palác v San Franciscu. Budova byla jednou z prvních prací architekta Timothyho Pfluegera. Její interiér ve stylu Pohádek tisíce a jedné noci a také velkolepé varhany značky Wurlitzer, jsou obrovským turistickým lákadlem. Návštěva Castro Theatre se tak rozhodně vyplatí, jen vás nesmí odradit poměrně vysoké vstupné. Strop hlediště byl odlitý ze sádry a připomíná tak interiér rozměrného stanu s napodobeninami pruhů tkaniny, lan a střapců. Kino má kapacitu 1500 diváků a promítá převážně nové verze klasických snímků.

- jap -

Předchozí články z USA:
Sierra Nevada – Zasněžené hory
Yosemitský národní park
Venice – americké Benátky
San Diego - Sea World
Koloniální Santa Barbara

Článek byl zobrazen 4 715 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko