Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Los Angeles - J. Paul Getty Museum

Jedním z nejlepších muzeí, na která můžete narazit v Los Angeles, je J. Paul Getty Museum. Otevřeno bylo sice poměrně nedávno, v roce 1997, ale už za tak krátkou dobu se mu podařilo vydobýt si přední fyzickou i kulturní pozici.

Muzeum se nachází v průsmyku Sepulveda Pass, u San Diego Freeway, kde je obklopeno divokou krásou pohoří Santa Monica Mountains. Muzeum nese jméno po americkém průmyslníkovi jménem Jean Paul Getty (1892 – 1976), jež byl zakladatelem společnosti Getty Oil. Narodil se v minnesotském Minneapolis do petrolejářské rodiny. V jeho obchodních aktivitách se mu velmi dařilo, stal se tak jedním z prvních lidí na světě, kteří vydělali přes miliardu dolarů. V roce 1950 se přestěhoval do Anglie, kde zůstal až do své smrti v roce 1976. Měl syna Jeana Paula Gettyho Juniora.

Jeho velkou zálibou bylo umění, proto sbíral starožitnosti a byl také vlastníkem mnoha cenných děl. Jeho větší vášní však bylo předměty shánět, než je pak vlastnit. Shromáždil pozoruhodnou sbírku evropského malířství, sochařství a užitného umění, zaměřoval se na umělecká hnutí 20. století. Jeho rozsáhlá soukromá sbírka se později stala základem pro vznik amerického J. Paul Getty Museum. Getty toužil po tom, aby jeho sbírka, v níž převažuje evropské umění od renesance až po impresionismus, byla přístupná široké veřejnosti a to zdarma. Gettyho nadace tak po jeho smrti nakoupila díla nejvyšší kvality, aby doplnila stávající kolekci. Gettyho komplex dnes netvoří jen muzeum, ale také Gettyho nadace, jejíž činnost souvisí s výzkumem, památkovou péčí a granty. Další starověké řecké, etruské a římské artefakty jsou vystaveny v Gettyho vile v Malibu.


Autor: KHueg

Budovu Gettyho muzea, která při pohledu zespoda připomíná pevnost, navrhnul architekt Richard Meier. Mnohem komorněji působí stavba z horních pater, kdy se před vámi otevře výhled na fontány, chodníky, nádvoří a četné výklenky. Muzeum se pyšní vysokou vzdušnou vstupní halou, která se otevírá do hlavního nádvoří. Kolem něj je paprskovitě rozmístěno pět dvoupodlažních pavilonů s uměleckými sbírkami. Západně od muzea se rozkládá ústřední zahrada, kterou vytvořil konceptualista Robert Irwin. V muzejním komplexu je možné navštívit několik restaurací, kaváren a dokonce i knihkupectví.

V muzeu je vystavena znamenitá sbírka evropských obrazů, z období od 13. do 19. století. Jsou zde k vidění díla takových mistrů, jako byl Rembrandt, Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, Andrea Mantegni, Cézanne, Monet, Vincent van Gogh a další. Rozhodně si nenechejte ujít van Goghovy „Irisy“, které umělec namaloval během pobytu v blázinci v St. Rémy. Jeho živý styl vykazuje vliv Paula Gaughina a japonského grafika Hokusaie. Za zhlédnutí stojí také obraz „Únos Europy“, který namaloval Rembrandt v roce 1632.

V Gettyho centru jsou umístěny také evropské sochy pocházející z období od 16. do 19. století. Uvidíte díla vrcholné renesance, jako například bustu Marka Aurelia. Manýrismus zastupuje „Satyra“ od Benvenuta Celliniho a barokní umění je patrné na soše s názvem „Pluto unášející Proserpinu“ od Francoise Girardona. Neoklasicistní sochařství reprezentují tři skulptury od Josepha Nollekense – Venuše, Juno a Minerva z roku 1773. V Gettyho muzeu je uložena také sbírka kreseb. Dnes jich zde najdete kolem 400 a všechny byly nakresleny v období od 15. do 19. století. Základem pro tuto sbírku se stala Rembrandtova kresba „Ženský akt s hadem“ z roku 1637. K vidění jsou zde také kresby Albrechta Dürera, Leonarda da Vinciho či Petera Paula Rubense. Rubensův „Korejec“ namalovaný červenou a černou křídou se řadí k několika jeho podobiznám. Edgar Degas zde má zase svůj autoportrét, který jej zachycuje na prahu jeho výjimečné kariéry.

Součástí muzea je rovněž oddělení fotografie, které bylo vytvořeno teprve v roce 1984. Jádrem kolekce se staly soukromé sbírky Bischofbergera, Cranea a Wagstaffa. Kolekce jsou zaměřeny na evropskou a americkou fotografii do 50. let 20. století. Kolekce jsou značně bohaté na díla z počátku 40. let 19. století, jednou z nejstarších fotografií je portrét Louise-Jacquese-Mande Daguerrea od Charlese R. Meadea z roku 1848.

Užitné umění je zaměřeno na evropské kusy z doby před rokem 1650 a na práce z jižní Evropy z let 1650 – 1900. K nejcennějším exponátům patří italská a španělská kamenina, francouzské, německé a italské práce z kovu a také bohatě zdobený nábytek. První láskou sběratele Gettyho bylo dekorativní umění, kterým si zařizoval svůj newyorský střešní byt. Obklopoval se převážně francouzskými a anglickými starožitnostmi z 18. století. Původně jeho sbírka čítala pouze nábytek z období vlády Ludvíka XIV. do napoleonské éry. Objevovaly se zde prvky slohu regency, rokoka a empíru. Muzeum dnes opatruje několik předmětů pocházející z francouzské královské domácnosti, jde například o truhlice na podstavcích, tapisérie, goblény, keramiku, stříbro, zlacené předměty, lustry i nástěnná svítidla. V uplynulých letech byla sbírka doplněna ještě o německé, italské a severoevropské výtvory.

Muzeum v roce 1983 získalo také první iluminované rukopisy. Tehdy koupilo Ludwigovu sbírku čítající 144 děl německého a středoevropského původu. Sbírka mapuje vývoj iluminátorství od 6. do 16. století. Zahrnuje tak kousky z byzantského, otomanského, románského, gotického i renesančního období. Vystavené rukopisy se neustále obměňují, aby došlo na všechny exponáty. K těm nejcennějším patří otomanské lekcionarium pocházející z Reichenau nebo St. Gallu (950 – 75), Velmi ceněná je také anglická gotická „Apokalypsa“ a dva byzantské evangeliáře, vlámská „Vidění Tondalova“ z roku 1475 a „Hodinky Simona de Varie“ z roku 1455.

- jap -

Předchozí články z USA:
Muzeum našlapaných aut na Floridě
Kennedy Space Center
New York - Guggenheimovo museum
Museum of the City of New York
MoMA – Museum of Modern Art

Článek byl zobrazen 5 517 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko