Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

San Francisco - nejoblíbenější město západního pobřeží

Základ města položili v roce 1776 Španělé, když na břehu dnešní Sanfranciské zátoky postavili pevnost, kterou pojmenovali po zakladateli žebravého řádu františkánů. I přes svou strategickou pozici však zůstávala oblast i nadále mimo hlavní zájem evropských přistěhovalců. Zlom nastal až v období zlaté horečky, která proměnila ospalé městečko v největší obchodní a finanční centrum na západním pobřeží.

San Francisco - nejoblíbenější město západního pobřeží

Zvláštního významu se těšil zvláště zdejší přístav, který byl ve své době považován za hlavní bránu do Pacifiku. Dynamickému rozvoji však zasadila na počátku 20. století ránu osudu přírodní katastrofa. Zemětřesení o síle 8,6 Richterovy škály připravilo o život na tři tisíce obyvatel a srovnalo tři čtvrtiny města se zemí. Celkovou zkázu dokonaly mohutné požáry, jež se rychle rozšířily a trvalo čtyři dny, než se je podařilo uhasit. Byť byly následky poměrně brzy odstraněny, prvenství v regionu převzalo Los Angeles a v jeho stínu zůstává sedmisettisícové San Francisco dodnes.

San Francisco - nejoblíbenější město západního pobřeží

Symbolem San Francisca je známý visutý most Golden Gate, překonávající stejnojmennou úžinu. Stavba tohoto rozsáhlého kolosu, který byl ve své době vůbec největší na světě, trvala pouhé čtyři roky a první auta přes něj přejela již v roce 1937. I přes důsledná bezpečnostní opatření si stavební práce vyžádaly 11 obětí. To je ovšem pouhý zlomek zmařených lidských životů od doby, co je most v provozu. Podobně jako pražský Nuselský most je i Golden Bridge vyhledávaným místem nešťatníků, kteří se rozhodli skoncovat se životem. Celková délka mostu překračuje 2,7 kilometrů, přičemž nejvyšší části věží, stojících na obou koncích, dosahují výšky 227 metrů nad mořem. V nich jsou zakotvena nosná ocelová lana, každé o průměru 92 cm. Skutečné rozměry Golden Gate si však uvědomíme teprve tehdy, když jej máme možnost spatřit na vlastní oči.

San Francisco - nejoblíbenější město západního pobřeží

Na dohled odsud se tyčí z moře ostrov se známou věznicí Alcatraz, ve které si odpykával svůj trest i pověstný mafiánský boss Al Capone. V jejím těsném sousedství stojí maják, který tu plní svoji strážní funkci již od počátku 20. století. Od roku 1963 vystřídali vězně na ostrově turisté, jež sem přijíždějí z nedalekého přístavu Fishermans Wharf. Ten je díky svým restauracím, nabízejícím sea food a další kulinářské zážitky, vyhledávaným a populárním místem všech návštěvníků San Francisca.

San Francisco - nejoblíbenější město západního pobřeží

Nemalé pozornosti se ale těší i známá klikatá ulička Lombard Street. Osm ostrých zatáček na pouhých čtyři sta metrech jí přidělilo titul „nejzkroucenější ulice“ v zemi. Její půvab si však vychutnáte až při pohledu z výšky. Vydejte se proto na nedaleký Telegraph Hill, na jehož vrcholku stojí rozhledna Coit tower, ze které se vám naskytne výhled nejen na ni, ale i na nejdůležitější a nejkrásnější části města.

- red -

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Dallas - život „za babku
Boston - evropské velkoměsto ve Spojených státech
Atlanta - přistání na největším letišti světa
Týden v New Yorku
Stone mountain - výlet do Kamenné hory

Článek byl zobrazen 7 407 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko