Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Atlanta - přistání na největším letišti světa

Americký jih i sever v jednom městě, taková je Atlanta, hlavní a největší město amerického státu Georgia a centrální město deváté největší metropolitní oblasti ve Spojených státech amerických. Kromě toho tu mají největší letiště na světě, sídlí zde nadnárodní společnost Coca-Cola i světová zpravodajská stanice CNN.

Atlanta je označována jako hlavní město amerického Jihu, přesto se v ní dokonale prolíná sever i jih, stejně jako minulost a současnost. Atlantu najdete v jihovýchodní části Severní Ameriky, je sídlem Fulton County, ale část města zasahuje i do DeKalb County. Podle odhadu z roku 2005 tu žije 470 000 obyvatel, ale i s předměstími obývá metropoli více než pět miliónů lidí. Více než 60% populace tvoří afroameričané, kteří sem původně přišli za novými pracovními příležitostmi. 33% obyvatelstva představují běloši a zbytek různé etnické menšiny. Atlanta leží 320 metrů nad hladinou moře, má vlhké subtropické klima, s horkými, vlhkými léty a mírnými zimami.

Atlanta byla založena roku 1837. Za občanské války byla konfederační pevností, kterou po těžkých ztrátách dobyl roku1864 generál Sherman. Po občanské válce začalo město vzkvétat a dnes je hospodářským centrem amerického jihovýchodu. Je také významným dopravním uzlem železniční, dálniční a potrubní dopravy. Letiště Hartsfield – Jakson Atlanta je největším letištěm na světě. První místo v žebříčku Mezinárodního sdružení letišť ACI si Atlanta udržela i přes loňský pokles pasažérů o více než procento. Letištěm v Atlantě projde denně téměř čtvrt milionu cestujících. Za rok jich je téměř 85 milionů. Pro srovnání - pražským ruzyňským letištěm denně projde osmkrát méně lidí. Atlanta si drží i prvenství v počtu pohybů letadel, za rok tu vzlétlo nebo přistálo téměř milion strojů.

Od 3. května 2007 nabízí přímou linku do Atlanty i letiště Praha, a tak vám nic nebrání podniknout pohodlný výlet na americký kontinent. Přímá linka do Atlanty znamená pro cestující mimojiné také rozšíření možností, jak se dostat do USA. V opačném směru přináší linka zase výhodu návazných letů z Prahy dál po Evropě. Linku odbavuje společně s ČSA americká letecká společnost Delta Air Lines. Spojení poskytuje čtyřikrát týdně, v hlavní letní sezóně od 4. června do 1. září dokonce pětkrát týdně.

Mezinárodní dosah Atlanty dokazuje i skutečnost, že odtud vysílá globální televizní stanice CNN. Její budova láká turisty k zajímavé prohlídce. Až vás unaví, můžete posedět v nablýskaném nákupním centru hned pod sídlem CNN, kde si můžete vybrat jídla z nejrůznějších koutů světa a přitom na velkoplošných obrazovkách sledovat, co se kde ve světě právě děje. Velkým lákadlem pro turisty je také muzeum Coca-Coly, rodný dům Martina Luthera Kinga i největší akvárium na světě.

Atlanta má bohatou historii sportů. Dokladem nového sebevědomí Atlanty je fakt, že se v roce 1996 stala teprve třetím americkým městem, kde se konaly letní olympijské hry. Na národní úrovni se zde hraje lední hokej, basketbal, baseball i americký fotbal. Zajímavostí města je také celých 30 vysokých škol, které na jeho půdě napočítáte. K nejznámnějším patří Georgia State University, Morehouse School of Medicine, či populární Georgia Institute of Technology. ad. Atlanta se proslavila svéraznými hudebními žánry - hip-hopem, RB a crunkem (proslaveným zejména rapperem Lil Jonem). Město je „sídlem“ jedné odnože amerického hip-hopu „Dirty South“.

Pokud se do Atlanty vypravíte, ať už přímou linkou z Prahy, nebo sem jen náhodou zabloudíte, nenechte si ujít aspoň jeden z nezapomenutelných výhledů na město. Údajně nejlepší pohled na Atlantu se nabízí z vrcholu Stone Mountain, která je největší samostatně stojící žulovou skálou na světě a svou obrovitostí připomíná Ayers Rock v Austrálii. Nahoru lze vyjít po svých nebo vyjet lanovkou. Nejlépe v podvečer, když se začnou rozsvěcet světla města. Velmi dobrý výhled nabízí také otočná restaurace v 70.patře hotelu Peachtree Plaza. Dohlédnete odtud až k pohoří Blue Ridge Mountains. Výtahy tam jezdí prosklenými tubusy na plášti budovy, takže budete mít krásný výhled i během cesty vzhůru. Jako ve filmu...

Autor: Lucie Kaspříková

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Týden v New Yorku
Stone mountain - výlet do Kamenné hory
Route 66 - hlavní třída Ameriky
Grand Canyon
Což takhle dát si Havaj?

Článek byl zobrazen 13 933 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko