Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dalas - život „za babku“

Když se řekne Dallas, vybaví se většině z nás svého času slavný seriál o rodině ropných magnátů Ewingů. Město v americkém státě Texas se ale zapsalo do historie také jako místo úmrtí populárního prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Právě zde na něj byl 22. listopadu 1963 spáchán atentát...

Tato dávná, ale nezapomenutá tragická událost asociuje jednu z mála odvrácených tváří jinak velmi sympatického města. V Dallasu je bohužel nejvyšší kriminalita ve Spojených státech mezi městy s počtem obyvatel vyšším než milion. V roce 2004 zde bylo na 100 000 obyvatel spácháno 8960 trestných činů, pro srovnání v New Yorku to bylo „jen“ 2800.

Dallas má ale daleko více tváří, které může jeho návštěvník spatřit. Je městem veletrhů, tří letišť a sídlem řady významných obchodních a průmyslových společností. Dallas je třetím nejlidnatějším městem ve státe Texas a devátým v USA. Na základě údajů ze sčítání obyvatelstva v roce 2004 tu žije 1,2 milionu lidí. Město je velké i územně, rozkládá se na 997 km². Dallas je nejvýznamějším kulturním, ekonomickým a průmyslovým centrem metropolitní oblasti Dallas-Fort Worth-Arlington (Dallas/Fort Worth Metroplex), která je s 5,7 miliony obyvatel a 12 okresy pátou největší metropolitní oblastí ve Spojených státech. Dallas patří mezi 11 amerických měst, které jsou zařazeny mezi tzv. Globální města a je označeno vysokým stupněm „Gamma World City“.

Díky své strategické poloze ve státě Texas nabízí mnoho výhod, kterých bezezbytku dokáže využít. Ropa sice k této části světa neodmyslitelně patří, Dallas však v současnosti daleko více vyniká v high-tech oborech. Působí zde společnosti jako Dell Computers nebo Texas Instruments. Texas je ze všech států USA druhým největším výrobcem a láká stále nové továrny. Důvodem takové oblíbenosti investorů jsou zdejší nízké životní náklady. Texas nevybírá žádnou daň z příjmů, ani od fyzických osob ani od společností! Jednou z posledních firem, která se rozhodla v oblasti usadit je Toyota Motor Corp. V nedalekém San Antoniu začne vyrábět „Tundra pickup trucky“, údajně proto, že tak chce činit uprostřed největšího trhu s těmito auty v zemi. Zajímavostí je, že Texasané mají v oblibě všechno velké až obrovské, proto mají rádi i trucky, které používají jako osobní auta. Některé automobilky dokonce vyrábějí zvláštní sadu trucků jen pro Texas, tzv. Texas edition, ty jsou pak ještě větší než ty obvyklé.

V nedávné době „vytěžil“ Dallas mnoho i na zničujícím hurikánu Katrina, který do města přivedl uprchlíky ze sousedního státu Louisiana. Vzhledem k nevytíženosti domů a bytů v Dallasu jich zde spousta zůstala natrvalo. Oblast láká lidi i díky celkově nízkým cenám bydlení, ceny nemovitostí tu rostou mnohem pomaleji než v ostatních pobřežních státech, navíc je zde téměr neomezené množství využitelné země. Důležité je, aby vám nevadilo sednout do velkého „trucku“ a jezdit denně desítky mil za prací.

Vedle high-tech oborů a ropného průmyslu mají v Dallasu a okolí významný podíl na trhu letecké společnosti. V Texasu sídlí tři ze sedmi největších amerických aerolinek (American Airlines, Continental Airlines, Southwest Airlines). I když pocítily mírný útlum po útocích 11. září 2001, letecká přeprava stále zdražuje a tak ekonomika Texasu značně profituje. Vždyť jen například American Arlines v Dallasu zaměstnávají srovnatelný počet lidí jako všechny těžební společnosti v aglomeraci Dallas/Forth Worth dohromady.

Ekonomické úspěchy města jsou bezesporu lákavé, v očích Čechů ale Dallasu určitě přidá na atraktivitě skutečnost, že ve městě a okolí žije neuvěřitelných jeden a čtvrt milionu našich krajanů. Taky je jedním z mála amerických měst, kde můžete ochutnat pivo alespoň zdánlivě podobné tuzemskému. Vždyť také u jeho výroby stáli čeští emigranti. Bude-li chtít poznat místní kulturu, pak zamiřte mezi kovboje, kteří vám jistě rádi osedlají koně nebo býka.

Dallas má dokonce přímé vazby na Českou republiku, od roku 1991 je partnerským městem Brna. Obě města spolupracují v nejrůznějších oblastech, nejvýznamnější a nejpřínosnější je patrně spolupráce vysokých škol - Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Southern Methodist University.

Už léta probíhají například vzájemné výměnné pobyty studentů a absolventů, studijní pobyty brněnských lékařů a pedagogů z Lékařské fakulty MU na Southwestern Medical Center University of Texas a další. V rámci partnerství se s určitou pravidelností prezentují za oceánem moravští umělci a naopak, například v červenci 2005 se na Valašsku konaly Dny Texaské kultury. Intenzivní spolupráce probíhá také na bázi krajanských spolků a sdružení jako jsou Sokol, Český kroužek žen nebo Společnost přátel USA apod.

Autor: Lucie Kaspříková

Předchozí články z USA :
Boston - Evropské velkoměsto ve Spojených státech
Atlanta - přistání na největším letišti světa
Týden v New Yorku

Článek byl zobrazen 9 955 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko