Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Boston - evropské velkoměsto ve Spojených státech

Americký Boston se údajně vymyká z amerického kontextu právě tím, že svou strukturou a atmosférou připomíná spíše evropská města, nejčastěji bývá přirovnáván k Londýnu. Každopádně patří k nejhezčím městům USA, i když tu stojí vedle historických budov moderní mrakodrapy, všechno tu sem tak nějak přirozeně zapadá...

Boston (čti Bostn) najdete na severovýchodě USA, při pobřeží Atlantského oceánu, v Massachusettském zálivu. Boston je hlavním městem státu Massachusetts a největším městem Nové Anglie. Žije v něm přibližně 600 000 lidí, v celé metropolitní oblasti však napočítáme neuvěřitelných 7,5 milionu obyvatel. Boston leží ve středu oblasti Greater Boston, kam patří i města Cambridge, Quincy, Newton, Brookline a spousta vzdálenějších předměstských komunit. Oblast Greater Boston je obklopena státy New Hampshire, Rhode Island a Connecticut. Boston také leží v centru Boston-Worcester-Manchester Combined Statistical Area (CSA) - páté největší velkoměstské aglomerace Spojených států. Panuje zde vnitrozemské podnebí, počasí se stejně jako ve velké části Nové Anglie mění rychle. Pro léto je typické teplé a vlhké počasí, zima je zde studená, větrná a sněžná. Pokud se sem vypravíte, připravte se na časový posun mínus šest hodin oproti středoevropskému času.

Boston je jedním z nejstarších a kulturně nejvýznamnějších měst Spojených států. Byl založen 17. listopadu 1630 puritánskými kolonisty z Anglie a jak všichni dobře víme ještě z hodin dějepisu, měl významnou roli v amerických dějinách. Byl hlavním a největším městem první anglické kolonie. 16. 2. 1773 zde došlo k tzv. „Bostonskému pití čaje“ - kolonisté toho dne svrhli z lodí v přístavu náklad čaje do moře na prostest proti anglické nadvládě a výběru daní. Tato událost se stala podnětem k americké revoluci, jejímž výsledkem bylo dosažení nezávislosti 13 anglických osad a ustavení Spojených států amerických.

Dnešní Boston se řadí mezi nejdynamičtější města USA. Je plný historie, kultury, zábavy i sportu, kromě toho všeho je také tradičním střediskem vědy a výzkumu, sídlí zde prestižní univerzity jako Harvard nebo MIT. Dohromady je v Bostonu téměř 70 univerzit, což z něj činí největší univerzitní město světa.

Turisticky je Boston velmi zajímavý, poměrně odvážně a esteticky se tu prolínají architektonické styly napříč časem. Jedním z historických unikátů je například Fenway Park, nejstarší americký basebalový stadion. Nejvíce návštěvníků vábí Quincy Market, klasická tržnice, která ve svých stáncích nabízí gastronomii a suvenýry z celého světa. Na náměstíčku před tržnicí se o zábavu turistů pokaždé starají rapeři, kejklíři nebo političtí aktivisté. Nedaleko Quincy Market byl nedávno postavený unikátní pomník Holocaustu. Tvoří ho řada šesti skleněných dvacetimetrových sloupů, každý z nich nese název jednoho z koncentračních táborů. Přímo na sloupech jsou vyryta čísla symbolizující označování vězňů. Při průchodu kolem sloupů na návštěvníky proudí nepříjemný horký vzduch, který evokuje pocity, s jakými Židé vcházeli do plynových komor.

Za návštěvu stojí také náměstí Copley s veřejnou knihovnou a episkopálním kostelem Trojice (Trinity Church). Jedna z uliček spojující Common s náměstím Copley, Newbury Street, je bostonskou obdobou newyorské Fifth Avenue s příslovečnými drahými obchody světových designerů módy a předraženými restauracemi.

Samostatnou bostonskou kapitolou je doprava. Pokud je to možné, řízení auta v Bostonu se úplně vyhněte. Je tu mnoho jednosměrných, nahodile uspořádaných a zřídka značených ulic. Bostoňané si na špatné značení zvykli a v mnoha případech zcela ignorují jména ulic, které nejsou v bezprostřední blízkosti jejich bydliště. Většinou navigují podle orientačních bodů. Bostonští řidiči, chodci a cyklisté jsou notoricky známí pro svou agresivitu. Pokud se vydáte na prohlídku do centra, je to nejlepší pěšky nebo metrem, které vás dopraví za většinou turistických cílů jak v Bostonu, tak v Cambridgi. Procházka bude sice delší, ale zato více uvidíte. Na dopravu po městě je výhodné zakoupit si některou z „Go Boston Card“, na výběr jsou od jednodenních až po sedmidenní. Díky těmto kartám získáte neomezenou možnost prohlídky pamětihodností, 20% slevu do vybraných obchodů a restaurací a spoustu dalších výhod, včetně barevného kapesního průvodce po městě.

Autor: Lucie Kaspříková

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Atlanta - přistání na největším letišti světa
Týden v New Yorku
Stone mountain - výlet do Kamenné hory
Route 66 - hlavní třída Ameriky
Grand Canyon

Článek byl zobrazen 12 884 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko