Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mono Lake – Mrtvé moře Kalifornie

Na severu Kalifornie, poblíž východního okraje Yosemitského národního parku, se na ploše 155 čtverečních kilometrů rozkládá jedno z nejbizarněji vypadajících míst ve Spojených státech a jedno z nejstarších jezer na světě, Mono Lake. Tato jedinečná vodní nádrž je údajně stará více jak 760 000 let.

Voda jezera Mono Lake je bohatá na minerály a alkalické soli, které v něm postupným usazováním vytvořily zajímavé travertinové útvary zvané „Tufa Towers“. Jejich stáří se pohybuje od 200 do 900 let a poprvé spatřily světlo světa až v roce 1941, kdy začalo 350 mil vzdálené město Los Angeles odčerpávat na 60 % přítoků jezera.

Mono Lake, California

Se zvyšujícím se počtem obyvatelstva bylo totiž nutné najít v této jinak vyprahlé oblasti vhodný zdroj pitné vody a tím jezero Mono Lake bylo. Od té doby až do roku 1994 hladina Mono Lake poklesla o 13, 7 metru, ale dále již neklesá. S úbytkem vody se však v jezeře zdvojnásobila slanost vody, nyní Mono Lake obsahuje 280 milionů tun rozpuštěných solí, tzn., že je v současnosti 2,5x slanější než oceán. Oblast navíc nemá přirozený odtok, díky odpařovaní se v jezeře stále hromadí soli a minerální látky.

Mono Lake, California

Pokles hladiny jezera odkryl na jeho jižním okraji doslova celý les tufových věží. Věže vznikly tehdy, když vápník z podzemních pramenů přišel do kontaktu s uhličitany ve vodě jezera a tím se zrodil vápenec. Konkrétně jde o nezpevněný travertin (sladkovodní vápenec), který se nazývá pěnovec. Mnoho z nich se v současnosti nalézá již na souši, návštěvníci si je tak mohou prohlédnout poměrně zblízka. Kvůli neukázněnosti některých lidí byla však řada těchto křehkých formací nenávratně poničena. Okolo jezera vede dřevěný chodník lemovaný informačními cedulemi, které návštěvníky upozorňují na zajímavost místa a na původní úroveň hladiny.

Mono Lake, California

Vysychání a odčerpávání vod jezera mělo v minulých letech za následek také vyhubení místní zvířeny, která byla na zdejších vodách závislá. Začali vymírat malí krabi, kteří byli potravou vodního ptactva a tím pádem začali vymírat i dravci. Nejvíce ohrožena byla původně početná populace racků, která hnízdila na ostrovech uprostřed jezera. Jezero Mono Lake tak bylo po dlouhou dobu centrem vášnivých politických a ekologických diskuzí. V roce 1994 bylo proto kalifornskou vládou rozhodnuto, že město musí zachovat jezero a jeho okolní ekosystém v nadmořské výšce 1950 metrů.

Mono Lake, California

Další zajímavostí kalifornského jezera Mono Lake jsou miliony černých much, které našly v tomto prostředí ideální podmínky pro život. Mouchy pokrývají okraj jezera v šířce asi půl metru. Pokud je někdo vyruší, jako temný oblak se posunou zase o pár centimetrů dál. Tyto mouchy jsou důležitou složkou jídelníčku zdejších ptáků, ale v minulosti je konzumovali také příslušníci místních indiánských kmenů.

Mono Lake, California

- jap -

Předchozí články z USA:
San Diego County
Kalifornie - Morro Bay
San Francisco - Mission Dolores
Sacramento
Los Angeles - Chinatown

Článek byl zobrazen 13 733 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko