Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Santa Monica

Pokud toužíte poznat to nejlepší, co americká Kalifornie nabízí, vydejte se do čtvrti Santa Monica. Ta se rozkládá na vysokém útesu nad několik kilometrů dlouhou, širokou písečnou pláží Santa Monica Bay. Je to místo plné zábavy, luxusu, letních radovánek, kde hřejivé slunce střídá chladivý mořský vánek.

Santa Monica byla po dlouhou dobu jen bezvýznamnou vesnicí ležící na pobřeží Tichého oceánu, která své jméno získala od misionářů, jež na toto místo dorazili právě v den svátku svaté Moniky roku 1542. V 90. letech 19. století byla propojena s Los Angeles a stala se tak atrakcí celého losangeleského pobřeží. Z ospalého přímořského městečka se tak začalo stávat živé centrum, kam se chodili bavit lidé z celého okolí. Ve 20. a 30. letech 20. století si zde začaly kupovat pozemky americké filmové hvězdy jako například Gary Grant nebo Mary Pickfordová. Zanedlouho se této oblasti začalo říkat „Zlaté pobřeží“ a samotná Santa Monica dostala jakýsi nádech luxusu.


Autor: Hijukal

Místní pláže a mola i dnes přitahují návštěvníky, ale čtvrť je stále více známá především díky svým vynikajícím restauracím. Navíc se Santa Monica může pochlubit také nejčistším ovzduším v Los Angeles. Z velké části za to mohou nedaleké rozsáhlé státní parky Topanga State Park a Malibu Creek, které nabízejí kilometry pěších stezek. Pro milovníky koupání, surfingu a slunění je Santa Monica doslova rájem na Zemi. Slunce zde svítí v průměru 328 dní v roce a na místních plážích se točil dokonce i úspěšný seriál Pobřežní hlídka.

Santa Monica je doslova posetá parky, ale žádný se krásou nevyrovná  Palisades Parku, který se rozkládá na útesu nad oceánem. Tato úzká zahrada o rozloze 10 hektarů je lemována vzrostlými palmami. Představuje tak ideální prostředí pro procházky, jogging, jízdu na kolečkových bruslích nebo jen posedávání na lavičkách. Nejvíce lidí se k večeru schází na místě zvaném Inspiration Point, kde se mohou pokochat nádherným pohledem na zapadající slunce. Z parku vedou dolů k pláži schody.

Pokud se vydáte několik bloků směrem do vnitrozemí, narazíte na Third Street Promenade, jež je skvělým místem k posezení v kavárně či restauraci. Kdysi chátrající ulice prošla důkladnou rekonstrukcí a dnes již patří k nejživějším místům v metropoli. Jednotlivé bloky zde krášlí zvířata vytvořená z kovu a stříhaných keřů. Z Third Street Promenade se stala jedna z nejlepších nákupních zón v celém Los Angeles. Oblast protínají tři pěší zóny, na kterých najdete obchody, kavárny, restaurace, knihkupectví i divadla. Skvělá atmosféra zde panuje také večer, kdy se vynořují pouliční umělci a baví kolemjdoucí svými čísly.


Autor: Evelyn Proimo

Další významnou nákupní oblastí v Santa Monice je Main Street, která byla na přelomu 19. a 20. století obchodní čtvrtí zábavního parku s lázněmi - Pacific Ocean Park. Ten však do 70. let společně s dalšími atrakcemi zkrachoval a z Main Street se stal slum. Dnes však ulice opět oplývá životem, je plná špičkových galerií a ukázek veřejného umění. Ulici vévodí budova TBWA Chiat/Day Advertising Agency, kterou v roce 1991 projektoval Frank Gehry ve tvaru obřího dalekohledu.

Vyhledávanou atrakcí Santa Monicy je nejstarší zábavní molo na západním pobřeží USA, které je známé pod názvem Santa Monica Pier. Vystavěno bylo v roce 1908 a i dnes na něm najdete prodavače popcornu a cukrové vaty, elektrická autíčka i herny. Na západním konci se nachází Pacific Park, kde si můžete užívat jízdu na ruském kole tyčícím se do výšky 11 podlaží. Nedaleký kolotoč Looff Carousel z roku 1922 má 44 ručně vyřezávaných koní. Z dolní plošiny mola je možné bez povolení lovit ryby.

V komplexu Bergamot Station, jež je situován na místě opuštěné tramvajové zastávky Red Line, se dnes nachází na 30 galerií a malé muzeum vystavující současné a radikální umění, ale také sběratelské předměty a africké artefakty. V Bergamot Station se nalézá také několik ateliérů. K dalším významným muzeím v Santa Monice patří například California Heritage Museum, Museum od Flying, J Paul Getty Museum nebo Santa Monica Museum of Art, které je zasvěceno současnému a modernímu umění.


Autor: Rasekh Fatmi

Velmi oblíbenou čtvrtí je také Venice se stejnojmennou pláží. Je místem, které odjakživa přitahovalo bohémy – také dnes zde mají umělci své ateliéry. Kdo zatouží po venkově, může navštívit Will Rogers State Historic Park. Will Rogers byl kovboj, který se později stal americkou filmovou hvězdou a oblíbeným komentátorem. Jeho kariéra trvala až do jeho smrti roku 1905. Jeho manželka zemřela v roce 1944 a před svou smrtí odkázala jejich dům a okolní pozemky státu. V poslední vůli však zdůraznila, že si nepřeje, aby se v domě a okolí něco měnilo. Vše tak zůstalo zachováno v podobě, v jaké manželé svůj domov opustili. Dnešní návštěvníci se tak mohou seznámit s životem americké filmové hvězdy z počátku 20. století.

V okolí Santa Monicy se nachází několik přírodně zajímavých lokalit. Ať je to laguna Malibu Lagoon State Beach, která patří k nejkrásnějším surfařským lokalitám v jižní Kalifornii či Malibu Creek State Park rozkládající se na ploše 4000 hektarů. Jde o rozmanitou krajinu lesů, luk a skalních výchozů, která vytváří dojem rozsáhlé divočiny, na hony vzdálené od moderní civilizace. Přes 800 hektarů této krajiny v minulosti vlastnila společnost 20th Century Fox, která ji využívala k natáčení filmů. Natočen zde byl například MASH, Butch Cassidy a Sundance Kid nebo Planeta opic. Park protíná stezka Gorge Trail, která se klikatí až ke skalnímu jezírku, kde se natáčel film Jižní Pacifik a Tarzan. Kromě této trasy vede skrze park ještě dalších asi dvacet stezek pro pěší, cyklisty a jezdce na koních.

- jap -

Předchozí články z USA:
Los Angeles - Museum of Tolerance
Watts Towers
San Francisco - Wells Fargo History Museum
Orange County
Monterey - město sardinek

Článek byl zobrazen 9 042 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko