Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Museum of the City of New York

V New Yorku najdete celkem 120 muzeí s množstvím mimořádně cenných exponátů. Jedním z nich je také Museum of the City of New York, které uchovává významnou sbírku dokumentů z historie města New Yorku, ale kupříkladu i expozice starých dětských hraček.

O vzniku tohoto muzea bylo rozhodnuto v roce 1923, protože New York jako jedno z mála velkých měst doposud neměl muzeum dokumentující jeho historii. Dnes Muzeum města New Yorku (zkráceně MCNY) obsahuje okolo 1,5 milionu exponátů pocházejících z období od holandských koloniálních časů až po současnost.

Na tomto fascinujícím místě naleznete zdánlivě spolu nesouvisející exponáty, jako jsou hračky, nábytek, stříbro, divadlo, tisky, malby nebo věci protipožární ochrany. K vidění jsou zde také netradiční exponáty, jako je například zuhelnatěné ráhno z obchodní lodě, která v 17. století shořela u pobřeží ostrova Manhattan.

Původně bylo muzeum umístěno v Gracie Mansion (současné Mayoral Mansion), ale roku 1932 bylo přestěhováno do novogeorgiánské budovy, kde sídlí dodnes. Výstavy jsou rozmístěny na pěti podlažích a jsou velmi proměnlivé. První podlaží je vyhrazeno pro časově omezené výstavy a najdete tam také obchůdek se suvenýry. Právě zde proběhly výstavy jako „Glamour, New York Style“, fotografická výstava „The Destruction of Lower Manhattan“ od Dannyho Lyona nebo výstava „El Barrio“ přibližující návštěvníkům portorickou identitu ve čtvrti East Harlem.

V přízemí se nachází výstavní síň Fire Gallery, jejímž ústředním tématem je oheň, jak je také patrné z jejího názvu. Tato neobvyklá výstava zahrnuje malby, tisky, artefakty, starožitné požární stříkačky a další různé exponáty, které jsou nějakým způsobem s ohněm spojené. Unikátní je například požární stříkačka Big Six pocházející z roku 1851, která patřila dobrovolnému požárnímu sboru, který odstartoval politickou kariéru Williama Marcyse Tweeda, přezdívaného „Šéf“.  Na čelním panelu stříkačky je namalován vrčící tygr, který je symbolem Tammany Hall - politického uskupení uvnitř Demokratické strany kontrolované irskými imigranty.

Dále poskytuje přízemí prostory pro City Partners Gallery, kde jsou umístěny exponáty jednotlivých partnerských organizací spolupracujících s tímto muzeem a sídlících v New Yorku. Poměrně nedávno se zde konala výstava s dlouhým názvem „The Mount Sinai Hospital, 1852 – 2002: Extraordinary People, Extraordinary Medicines“.

Když se přemístíte do druhého podlaží, můžete shlédnout 25 minutový multimediální projekt s názvem „Timesscapes“, který sleduje růst a rozvoj New Yorku. Film je komentován americkým hercem Stanleym Tuccim. V tomto podlaží narazíte také na stálou výstavu panorámat města, které je součástí sbírky „Painting the Town“. V následujících šesti místnostech pak probíhá jedinečná výstava s názvem „Period Alcoves“. V jednotlivých pokojích jsou obnoveny interiéry newyorských domů od konce 17. až do počátku 20. století. Na konci vestibulu jsou situovány artefakty, malby a modely věnující se newyorské námořní historii.

Třetí podlaží je domovem pro oblíbenou výstavu hraček „New York Toy Stories“, kde je možné vidět například sbírku domečků a nábytku pro panenky z období od roku 1769 až po současnost. Největší chloubou je domeček pro panenky postavený Carrie Stettheimerovou ve 20. letech 20. století. V jeho malinkatém interiéru je vidět umělecká galerie s miniaturními malbami Marcela Duchampa a dalších umělců z doby newyorské avantgardní scény.  Další výstavy, které se v tomto podlaží konají, jsou většinou plné dobových kostýmů a fotografií – naposledy zde byla k vidění třeba výstava „Broadway“ popisující historii amerického divadla.

Čtvrté podlaží je pro veřejnost uzavřeno, vydejte se proto rovnou do podlaží pátého, kde si prohlédnete Rockefeller Rooms. Jde o pokoje a především skvostnou luxusní ložnici Johna D. Rockefellera staršího pocházející z 80. let 19. století. Tato ložnice se původně nacházela v domě na ulici West 54th Street. Návštěvníci si zde však neprohlížejí jen nábytek, ale i takové detaily, jako dřevěné vybavení s květinovými intarziemi, křesla potažená červeným damaškem a dokonce i „turecký koutek“. Přesto tyto místnosti nepůsobí nijak výrazně okázale, jak bychom u tohoto prominentního a majetného podnikatele mohli očekávat.

K zajímavým výstavním exponátům, které zaujmou většinu návštěvníků, patří také nábytek newyorského truhláře Duncana Phyfa, nebo bederní zástěrka slavné striptérky, cikánky Rose Leeové, která si na ni vlastnoručně hedvábnou nití vyšila své jméno. Pozoruhodná je rovněž sbírka tisků společnosti Currier & Ives a fotoarchiv, jež pod sebe zahrnuje sbírku Jacob Riis Collection. Při troše štěstí narazíte v muzeu na některý z jeho největších a přísně střežených pokladů, které nejsou příliš často vystavovány. Tím je třeba pramen vlasů George Washingtona, boty tanečníka Billa „Bojangles“ Robinsona, nebo klasické panenky Barbie.

- jap -
Foto: Wally Gobetz

Předchozí články z USA:
MoMA – Museum of Modern Art
Botanická zahrada v New York
New York - Brooklyn Museum of Art

Článek byl zobrazen 4 134 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko