Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

MoMA – Museum of Modern Art

Každý správný turista by neměl do New Yorku přijet jen za památkami, ale také za kulturou. Skvělou volbou jak obohatit své kulturní obzory je návštěva Muzea moderního umění, které bylo založeno v roce 1929 a je tak jedním z nejstarších muzeí svého druhu na světě.

Nápad na založení muzea dostala Abby Rockefellerová – manželka Johna D. Rockefellera mladšího, když se roku 1928 v egyptské Káhiře setkala se svou přítelkyní Lillie P. Blissovou. Obě se tehdy shodly na tom, že Americe chybí muzeum zaměřené na moderní umění a sochařská díla. Také začaly uvažovat o tom, kam se vlastně ukládají díla, která ostatní muzea odmítají vystavovat. Do jejich úvah se následně zapojila ještě třetí dáma Mary Quinn Sullivanová. Společně se tak rozhodly svou myšlenku o vytvoření nového muzea propagovat a své plány proměnit ve skutečnost.

Tyto tři ženy se staly známé pod přezdívkou „dámy“ či „odvážné dámy“. Do svých plánů zanedlouho zasvětily správce muzejního majetku a sběratele A. Congera Goodyeara a historika umění Paula J. Sachse. Pro své nové muzeum si pronajaly byt ve dvanáctém podlaží budovy Heckcher Building.  Ředitelem této malé galerie se stal vyhlášený odborník na umění Alfred H. Barr mladší, který se snažil muzeum neustále rozšiřovat.  Pro veřejnost bylo poprvé otevřeno 7. listopadu 1929, tedy pouhých devět dnů po pádu newyorské burzy. K vidění zde byly obrazy Van Gogha, Gauguina, Cézanna a Seurata. Museum of Modern Art tak bylo prvním americkým muzeem, které se věnovalo výhradně modernímu umění a prvním svého druhu vystavujícím na Manhattanu evropskou modernu.

V roce 1932 se muzeum přestěhovalo do městského domu na ulici West 53rd Street, kde sídlí dodnes – jen v jiné budově. O čtyři roky později byli totiž architekti Edward Durell a Philip Goodwin pověřeni navrhnout pro muzeum novou budovu na stejné ulici. I když byl manžel Abby Rockefellerové zpočátku proti muzeu a odmítl tento projekt financovat, nakonec muzeu daroval pozemek, na kterém dnes stojí. Pozdější další četné dotace z Rockefellera udělaly jednoho z největších mecenášů muzea. Nové muzeum tak mohlo být otevřeno již v roce 1939. Budova měla průčelí ze skla a mramoru a byla prvním příkladem mezinárodního slohu v zemi. Slavnostní otevření pro veřejnost se konalo 10. května 1939 a zúčastnilo se ho asi 6000 lidí.

Muzeum se stalo známé a slavné hlavně díky výstavě děl Vincenta van Gogha v roce 1935 a také slavnému a úspěšnému Picassovi a jeho retrospektivě v letech 1939 – 1940. V roce 1939 se navíc prezidentem muzea stal syn Abby Rockefellerové Nelson. Jeho bratr David se následně v roce 1958 stal guvernérem New Yorku a převzal v muzeu po bratrovi předsednictví. David najal architekta Philipa A. Johnsona, aby přepracoval muzejní zahradu a na počest jeho matky ji pojmenoval Abby Aldrich Rockefeller Sculpture Garden. Poslední velká rekonstrukce muzea proběhla v roce 2002 pod vedením architekta Yoshio Taniguchiho. Ten právě ze zahrady Abby Rockefellerové vytvořil ústřední bod celého muzea. Zahrada je tak ohraničena budovou nové galerie a panoramatem města. Zahrada byla rozšířena, doplněna místy k sezení, jezírky, sezónními rostlinami a protínají ji cestičky vhodné k procházkám. Zahrada se tak i se svými sochami stala skvělým místem pro odpočinek po náročné prohlídce muzea.

Muzeum moderního umění bylo nově otevřeno v roce 2005 a v současné době se jeho výstavní plochy rozkládají na 3700 metrech čtverečních.  Jsou zde k vidění díla, která ještě nikdy kvůli nedostatku prostoru nemohla být vystavována. Prohlédnout si můžete exponáty ze všech šesti hlavních oddělení – filmy a média, tisk a ilustrované knihy, architektura a design, kresby, fotografie, malby a plastiky. Jde o reprezentativní díla kubismu, surrealismu, abstrakce, futurismu, Pařížské školy, expresionismu, abstraktního expresionismu a pop-artu. K nejslavnějším exponátům zde patří Avignonské slečny Pabla Picassa a dále obrazy van Gogha, Chagalla, Dalího, Pollocka, Bacona a dalších velkých osobností umění 20. století. Celkově zde najdete více než 150 tisíc maleb, plastik, kreseb, tisků a fotografií, 1200 obrazů od 500 umělců z 39 zemí, 22 tisíc filmů a videí, desetitisíce fotografií a na 300 tisíc knih.

Muzeum se v roce 1930 stalo průkopníkem dokumentace fotografií, protože je sbíralo a vystavovalo mnohem dříve než jiná velká muzea. V roce 1955 se zde konala dokonce i první fotografická výstava s názvem Lidská rodina (The Family of Man), která patřila mezi jedny z nejúspěšnějších výstav vůbec, a proto se vydala na světové turné. Podařilo se jí totiž komplexně shrnout samotné lidství. Nyní muzeum obhospodařuje více než 25 000 děl, které tvoří jednu z nejvýznamnějších sbírek moderní a současné fotografie na světě.

Museum of Modern Art dnes hraje důležitou roli při rozvoji a shromažďování modernistického umění a je často označováno jako jedno z nejvlivnějších muzeí moderního umění na světě.

- jap -
Foto: Allie Caulfield

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete jsou:
Botanická zahrada v New Yorku

Brooklyn Museum of Art
St. Patrick Cathedral
Lincoln Center
Americké přírodovědné muzeum

Článek byl zobrazen 6 743 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko