Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Milionářská sídla a celebrity, to je Long Island

Jen co by kamenem dohodil se nedaleko Manhattanu v délce asi 200 km táhne ostrov Long Island, který je se svými 7 a půl miliony obyvatel nejlidnatějším ostrovem v celých Spojených státech amerických.  S rozlohou 3 567 km² je pak také největším ostrovem kontinentálních států USA.

Ostrov ležící východně od Manhattanu se skládá ze čtyř hrabství: Brooklyn a Queens, které jsou samosprávnými městskými obvody New Yorku, a dále z Nassau a Suffolku. Přelidněná západní část Long Islandu se tak mísí s New Yorkem. Ostrov je převážně rovinatý a jeho severní pobřeží North Shore je poseto malebnými přístavy a zátokami. Podél jeho jižního pobřeží jsou rozesety ještě další malé písečné ostrůvky, které vznikly působením větru, vln a proudů Atlantského oceánu.

Na Long Islandu se v minulosti odehrála významná bitva. Ve dnech 26. – 31. srpna roku 1776 se zde utkala britská a americká vojska. Nakonec generál Howe vyhnal Washingtona i s jeho vojsky z ostrova a ten připadl Britům. V minulosti byl ostrov rájem pro farmáře, na farmy jste tady narazili téměř na každém kroku. Nyní jsou vidět pouze na jihovýchodním výběžku Long Islandu. Také se zde rozvíjelo rybářství, loďařství a lodní doprava, ale to vše je již minulostí. Vody Long Islandu se dnes využívají spíše pro sport a celý ostrov tak náleží více turistům než obchodníkům.


Foto: pohled na Manhatton z Long Islandu   Autor: Samat Jain

Na severním pobřeží Long Islandu si na počátku 20. století začali budovat svá sídla zámožní prominentní obchodníci a průmyslníci. Možná také proto se této severní oblasti začalo přezdívat Gold Coast, tedy Zlaté pobřeží. 20. léta pak znamenala pro ostrov období rozkvětu a rozvoje jako rekreačního střediska bohatých. Po druhé světové válce se však veškeré tyto pozemky proměnily v obytné domy a nákupní střediska. Dnes zde na procházce klidně potkáte známé hollywoodské hvězdy a obchody jsou nacpány předraženým zbožím pro horních deset tisíc.

Přestože dnešní Long Island již není tím, čím býval, stále zde ještě narazíte na místa, která na vás dýchnou minulostí. Jedním z těchto míst je zahradnický ráj boháčů Old Westbury House and Gardens. Toto rozlehlé panství s pozemky o rozloze 42,5 hektarů nechal v roce 1907 postavit pro svou anglickou nevěstu John Jay Phillips. Sídlo je ještě dnes vybaveno dobovým a starožitným nábytkem. Na zdech jsou k vidění plátna Reynoldse, Gainsborougha a Sargenta.

Ze všech stran je tento honosný palác obklopen krajinářsky skvěle upravenou zahradou. Součástí je také zahrada s názvem Walled Garden ohraničená cihlovou zdí, která má rozlohu asi jeden hektar. Její květinové záhony se pyšní barevnými květy od jara až do podzimu. V této zahradě najdete také zahradu růžovou či zimostrázovou, alej evropských lip, živý plot z jedlovců nebo promenádu vytvořenou z prvosenek. Dalo by se říct, že návštěva zahrady vás okouzlí v kterémkoliv měsíci. Každý má totiž něco do sebe – například v květnu přitahují pozornost asi dva tisíce rozkvetlých tulipánů, v červnu pak aranže z 300 velkých karafiátů.

Další výraznou stavbou na Long Islandu je arboretum Planting Fields Arboretum State Historic Park. Název Planting Fields je překladem původně indiánského jména, kterým se označovala oblast severního pobřeží Long Islandu, jež byla využívána k zemědělství. Arboretum leží na pozemku o rozloze 165,5 hektarů, který kdysi vlastnil Angličan William Coe. V roce 1921 zde byl dostavěn také jeho dům v alžbětinském stylu. V zahradě, která k domu náleží, se nachází více jak 600 druhů rostlin, včetně rododendronů a azalek. V malém skleníku je pak umístěno na 300 kamélií.

Zpátky do minulosti se můžete vrátit během návštěvy někdejší farmy v Old Bethpage Village. Vypadá to zde jako na počátku 19. století, zdejších 50 budov tvoří věrnou kopii vesnice té doby a ukazuje dnešním lidem tehdejší prostý způsob života. Na svém původním místě stojí statek Powell Farmhouse, dále je zde k vidění kostel, obchod se smíšeným zbožím, krčmy a domy obyčejných lidí. Na farmě se i dnes pracuje, ale jen na oko – zaměstnanci zde v dobových kostýmech předvádějí turistům staré zemědělské techniky a dovednosti.

Na Long Islandu pobýval po nějakou dobu také americký prezident Theodore Roosevelt. Po absolvování Harvardu pomohl navrhnout Sagamore Hill National Historic Site, což je honosné sídlo se 23 pokoji postavené v zajímavém nepravidelném stylu. Po dobu svého prezidentování jej Roosevelt používal jako letní Bílý dům. Interiér je vyzdoben loveckými trofejemi a vzpomínkami z cest. Výzdoba tak dokonale odráží Rooseveltům aktivní život. V roce 1938 si hned vedle Sagamore Hill postavil vilu Old Orchard House Rooseveltův syn. Dnes je v ní umístěno muzeum Rooseveltovy rodiny.


Foto: Long Island City    Autor: Wally Gobetz

Na jednom ze zdejších statků prožil první čtyři roky svého života také americký spisovatel, básník a novinář Walt Whitman, který je považován za zakladatele moderní americké poezie. Dnes zde najdete dům Walt Whitman Birthplace, který je vybaven dobovým nábytkem. Život tohoto velkého básníka přibližují návštěvníkům jeho rukopisy, artefakty, pásek s jeho hlasem a také více jak 130 Whitmanových portrétů.

Long Island je rovněž oblastí bohatou na muzea. V roce 1939 zde bylo založeno například Museum at Stony Brook, které dohromady se slavným Carriage Museum tvoří unikátní historický komplex. K vidění je zde více jak 300 povozů a kočárů a opravdovou raritou je sedm metrů dlouhý omnibus pomalovaný krajinkami, lidmi a zvířaty. V Art museu jsou zase uložena díla malíře Williama Sydneye Mounta, který se zaměřoval na výjevy z venkovského prostředí Long Islandu. Na pozemku muzea se podařilo dochovat dokonce i jeho rodinný domek Hawkins Mount House z roku 1725.

K Long Islandu samozřejmě neodmyslitelně patří také krásné písečné pláže, které se nacházejí spíše na jižním pobřeží. Nejvyhledávanějšími jsou pláže Fire Island National Seashore s typickým majákem a Jones Beach State Park. Na ploše 976,5 hektarů se nachází nedotčená příroda, která je domovem pro mnoho rostlinných i živočišných druhů. Nezapomenutelným zážitkem může být plavba na trajektu, který vás zaveze na širé moře a vy tak budete mít možnost pozorovat velryby.

- jap -

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
The Villages

ZOO Bronx
Chrysler Building
Chinatown & Little Italy - trochu jiná Amerika
City Hall a okolí
Rockefeller Center – město uprostřed města

Článek byl zobrazen 7 810 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko