Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

New York - City Hall a okolí

V oblasti dolního Manhattanu se nachází dominantní budova radnice City Hall, která se v minulosti stala místem mnoha oslav a demonstrací. I když nepatříte mezi znalce New Yorku, její budovu ozdobenou mohutnou kopulí nemůžete přehlédnout.

Radnice byla postavena v roce 1812 ve středu stejnojmenného parku podle plánů architektů Johna McComba Jr. a Josepha Francoise Mangina.  Možná si řeknete, proč je budova tak zvláštně otočena průčelím k jihu? Je to proto, že v době, kdy se radnice stavěla, se nepředpokládalo, že se město ještě rozroste severním směrem. Budova radnice je poměrně velkolepá, postavená ve federálním stylu a dnes v ní sídlí městská správa. City Hall je dnes také národní kulturní památkou a je uvedena v Národním registru historických míst.

Prostranství před radnicí slouží jako jakási konečná zastávka pro všechny slavnostní průvody vycházející z Battery Parku a jdoucí přes Broadway. Tato tradice průvodů s konfetami vznikla spontánně v roce 1886, kdy tudy procházel průvod oslavující získání sochy Svobody od Francie a úředníci tehdy z radosti vyhazovali z oken telegrafní pásky.

Na schodech radnice pravidelně vítá starosta New Yorku různé hrdiny a hodnostáře, kterým předává symbolické klíče od města. Tato událost vždy přitahuje velký zájem médií. Od roku 1993 byl starostou New Yorku republikán Rudy Guiliani, jehož volba navázala na starou tradici, neboť vedoucí politické funkce obsazovali v tomto městě většinou Američané italského původu. Od roku 2002 je však 108. starostou města americký podnikatel a politik Michael Rubens Bloomberg.


Foto: radnice  Autor: Wally Gobetz

Interiér City Hall je velice zajímavý, každého na první pohled jistě upoutá jakoby vznášející se radniční rotunda z roku 1812, ke které je možné se dostat po točitých schodech. Tato rotunda je významným orientačním bodem ve městě. V hale pak uvidíte bronzovou kopii sochy George Washigtona, kterou podle živého modelu vytvořil francouzský sochař Jean-Antoine Houdon. V místnosti Governor´s Room, kterou kdysi využíval guvernér během návštěv města, se nyní nachází muzeum, kde si návštěvníci mohou prohlédnout psací stůl George Washingtona a jeho portrét, na kterém je zachycen v den evakuace britských jednotek na Manhattanu. Obraz vytvořil John Trumbull  v roce 1783. K vidění je zde však i řada jiných obrazů, včetně děl Johna Wesleyho Jarvise, který se zaměřoval na vyobrazování hrdinů britsko-americké války, jež probíhala v letech 1812 – 1815. Z roku 1824 pochází portrét Lafayetta od Samuela F. B. Morse, který jej namaloval v době triumfálního návratu markýze do země. Cenný je také portrét DeWitt Clintona od Goeoge Catlina.

Směrem na severovýchod od City Hall je umístěna socha sedícího amerického vydavatele listu New York Tribune, politika a zakladatele Republikánské strany Horace Greeleyho, který má přes pravou nohu položeny otevřené noviny. Greeley byl v roce 1872 také neúspěšným kandidátem na úřad prezidenta. Socha je dílem J. Q. A. Warda.

Ulice Park Row ohraničuje radniční park a po dlouhá léta byla centrem novinových vydavatelství na Manhattanu. City Hall Park býval v minulosti jen pastvinou, v současné době je však pěkně upraven, udržován a je vyhledávaným místem odpočinku. Od roku 1730 jej zdobí kašna s tryskající vodou, a od roku 1890 také bronzová socha vlastence Nathana Halea od sochaře Fredericka MacMonniese. Socha je připomínkou, že na tomto místě kdysi Američané protestovali proti britské vládě.

Nedaleko City Hall se nachází Surrogate´s Court neboli Hala záznamů (Hall of Records). Budova byla postavena ve stylu múzických umění a dokončena roku 1911. Její průčelí je ozdobeno sousoším a plastikami, které vyobrazují některé ze starostů města. Po stranách hlavního vchodu jsou pak k vidění plastiky s názvy „New York v plenkách“ a „New York v revoluční době“ od Philipse Martiny.


Foto: socha Horace Greeleyho  Autor: Natalie Maynor

V sousedství radnice City Hall se tyčí městská budova Municipal Building z roku 1914, která tak trošku připomíná svatební dort. Její vrcholek je ozdoben více jak 7,5 metru vysokou bronzovou sochou s názvem „Civic Fame“ (Občanská sláva) od Adolpha Weinmana. Tato socha je jednou z největších na celém Manhattanu.

Na ulici Elk Street narazíte na africký hřbitov African Burial Ground. Až donedávna se o něm nevědělo, první lidské ostatky zde byly nalezeny teprve v roce 1991. V letech 1712 – 1794 se právě na tomto místě rozkládal hřbitov, kde bylo pohřbeno více než 20 tisíc Afroameričanů – především tedy otroků a osvobozených otroků žijících ve městě v 18. století. V období mezi lety 1714 – 1741 bylo brutálně potlačeno povstání otroků. Jeho vůdcové byli tehdy popraveni a s největší pravděpodobností pohřbeni právě na tomto místě.

Nedaleko City Hall Park stojí starý mrakodrap Woolworth Building z roku 1913, který byl po sedmnáct let nejvyšším newyorským mrakodrapem. Budova má 60 pater a na její střeše je usazena zlatá koruna. Budova byla postavena podle plánů architekta Casse Gilberta, který ji pojal jako ocelový rám pokrytý zdivem a terakotou. V jejím vestibulu je umístěna socha F. W. Woolwortha, zakladatele prvního řetězce obchodů s levným zbožím, který nese jeho jméno.

Na kraji City Hall Parku začíná cesta pro pěší vedoucí přes Brooklyn Bridge (Brooklynský most), který je díky gotickým obloukům a zlatavým lanům nejkrásnějším a nejstarším newyorským mostem. Na druhé straně řeky končí most v klidné zelené čtvrti s názvem Brooklyn Heights. U paty mostu si můžete zajít posedět do kavárny River Café, odkud se naskýtá nádherný výhled na panorama Manhattanu.

- jap -

 

Článek byl zobrazen 4 891 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko