Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

The Villages – kde žijí zbohatlíci

Newyorské čtvrti Greenwich Village a East Village byly v minulosti rájem volnomyšlenkářů, umělců, básníků, spisovatelů, rebelů a bohémů. V současnosti jsou přitažlivé nejen pro turisty, ale také pro obyčejné Newyorčany, kteří obdivují zdejší pestrost možnosti vyžití.

Greenwich Village (někdy také West Village, nebo jen zkráceně Village) je jednou z nejproslulejších čtvrtí New Yorku, která se rozprostírá kolem parku Washington Square Park až k řece Hudson River. Tato velká rezidenční čtvrť je jednou z nejstarších na Manhattanu a sousedí se čtvrtěmi East Village, SoHo a Chelsea. Její název údajně pochází od pojmenování londýnského obvodu Greenwich. Není to však úplně jisté, protože holandští zakladatelé tuto oblast nazývali Noortwijck či Greenwijck, tudíž může jít i o zkomoleninu staršího názvu.


Foto: East Village  Autor: Tomás Fano

V minulosti byla Greenwich Village centrem bohémství a kolébkou beatnického hnutí. Zámožní Američané se sem začali stěhovat ve 20. letech 19. století, aby utekli před epidemiemi žluté zimnice a cholery. Na konci 19. století sem pak začali přicházet první intelektuálové, spisovatelé a umělci. Po nějakém čase však pro ně začala být tato oblast velmi drahá a proto se převážná většina z nich odstěhovala do sousedního SoHo. Dnes se zde rozkládají rezidenční vilky a budovy, jejichž nájmy se šplhají do astronomických výšek, proto zde mohou žít jen ti nejbohatší. Přesto je tato čtvrť stále přitažlivá pro velký počet lidí a patří k nejvyhledávanějším adresám ve městě. Ani dnes není ničím neobvyklým, když zde narazíte na nějakou tu celebritu, umělce nebo spisovatele. Bydlí zde například herečka Nicole Kidman a herec Willem DaFoe. Na mnoha místech ve Village se pořádají přednášky o poezii, knižní večery či autogramiády.

Architektura této části města je poněkud výstřední s typickými nízkými budovami. Ulice jsou lemovány přízemními domky a zelenými dvorky z dřívějších dob. Tato architektura se přesně hodí k bohémskému stylu života, který zde vládne. Lidi sem lákají italské potraviny, historické kavárny, starožitnosti a pouliční umělecká představení. Vedle básníků a umělců dnes v ulicích potkáte také mladé skateboardisty, studenty i matky s kočárky. Bohužel se zde začali scházet také drogoví dealeři, kteří jsou nepříjemnou součástí městského života. Právě je a případné squattery se snaží hlídat všudypřítomná městská policie.

Jedním z nejlepších míst k setkávání i odpočinku je Washington Square Park, který byl v 60. letech 20. století uzavřen pro automobilovou dopravu. Jeho ústředním bodem je 26 metrů vysoký Washingtonský oblouk Washington Arch, který je dílem Stanforda Whitea. Zpřístupněn byl v roce 1895. Až do roku 1826 byl tento prostor používán jako veřejné popraviště, místo pro přehlídky a také zdroj hrnčířské hlíny. Vznik náměstí byl spojen také s výstavbou elegantních měšťanských domů a 12 cihlových staveb v novořeckém stylu, kterým se dnes říká „Row“.  Další zajímavou stavbou, na kterou v parku narazíte je neogotický kostel Church of the Ascension z roku 1841, který postavil Richard Upjohn. Uvnitř je k vidění oltářní deska a vitráže, které jsou dílem Johna La Fargea. Od roku 1846 zde stojí také první presbyteriánský kostel First Presbytarian Church, s věží inspirovaná postavenou podlé té na oxfordské Magdalen College.


Foto: East Village  Autor: Tomás Fano

Další zajímavou světskou stavbou je Judson Memorial Church z roku 1892, který se proslavil svým politickým aktivismem, protože se snažil sblížit aristokraty ze severu s imigranty žijícími na jihu. Tuto novorománskou baziliku zdobí vitrážová okna od Johna La Fargea a mramorový reliéf od Augusta Saint-Gaudena. Ve Washington Square Parku je situován také hotýlek paní Blanchardové, který se stal slavným spíše jako „Dům géniů“. Od 90. let 19. století byl domovem spisovatelů Stephena Cranea, Theodora Dreisera a Franka Norrise. Nedaleko od něj vzniklo v roce 1917 divadlo Provincetown Playhouse, kde se pravidelně uváděly hry Eugena O´Neilla. Na adrese 42 Washington Square South bydlel v minulosti také radikální spisovatel John Reed. Na Washington Square se nachází knihovna, právnická fakulta a administrativní budovy New York University, která byla založena v roce 1831 jako University of the City of New York.

V historické čtvrti Greenwich Village je několik kouzelných zákoutí a atraktivních budov, na které narazíte jen při důkladnějším průzkumu nebo při procházce s průvodcem. Jinak byste mohli minout například gotickou stavbu soudní knihovny Jefferson Market Courthouse Library, která byla postavena v roce 1877 z červených cihel podle architekta Calverta Vauxe. Knihovna nese jméno po prezidentovi Thomasi Jeffersonovi. Během procházky narazíte také na slepou uličku Patchin Place s deseti typickými cihlovými domy z roku 1848, které byly původně postaveny jako ubytovny pro číšníky z vedlejšího hotelu Brevoort. Po nich začali domky obývat známí i méně známí spisovatelé.

Rozložení ulic ve Village se vymyká uliční síti zavedené ve zbytku města. Krásnou ukázkou nepravidelného uspořádání ulic je krátká zahnutá ulička Gay Street. Právě tady vznikla v roce 1938 slavná kniha „My sister Eileen“, jejíž autorkou byla Ruth McKenneyová. Kniha pojednávala o životě v této bláznivé čtvrti Greenwich Village. Na ulici Waverly Place stojí zajímavá trojúhelníková budova lékárny Northern Dispensary z roku 1827, kam si chodil pro léky dokonce i nedaleko žijící mistr hrůzy Edgar Allan Poe. Na náměstí Stonewall Place se nachází hostinec Stonewall Inn, ve kterém bylo dne 27. června roku 1969 odstartováno emancipační hnutí gayů. V nedalekém parku Christopher Parkje k vidění sousoší George Segala představující homosexuální dvojice.

Centrem veškerého dění ve Village je Sheridan Square. Nachází se zde například kabaret Duplex, jazzový klub Village Vanguard či vyhlášený karaoke bar Marie´s Crisis. Na ulici Hudson Street stojí kostel St. Luke in the Fields. V této části města nevynechejte prohlídku Cherry Lake Theather – jednoho z prvních nekomerčních divadel či budovu Chumley´s z roku 1873. Při procházce po Badford Street narazíte na dům číslem popisným 75, který je se svými 2,9 metry nejužším domem v New Yorku. Na náměstí Father Demo Square pojmenovaném po zdejším knězi stojí kostel Church of Our Lady of Pompeii, který je vyzdoben nádhernými nástěnnými malbami.

Městský okrsek East Village býval dříve považován za část Lower East Side a s Greenwich Village nebyl nikdy spojován. Od 60. let 20. století začala také East Village přitahovat umělce, hudebníky, spisovatele a politické aktivisty, kteří se zde mísí s přistěhovalci z nejrůznějších koutů světa. Proto si zde můžete dát polskou kávu, zastavit se v židovském lahůdkářství nebo navštívit některou z indických restaurací. V centru East Village se rozkládá park Tompkins Square Park pojmenovaný po newyorském guvernérovi Danielu Tompkinsovi. Oblasti dominuje kostel St. Mark´s-in-the-Bowery, který je centem umění a pravidelně se v něm pořádají taneční vystoupení a pravidelná čtení. Přímo naproti kostelu stojí Stuyvesant Fish House postavený v roce 1830 ve federálním slohu. V roce 1861 zde začaly vznikat městské domy vystavěné podle návrhu Jamese Renwicka. Opravdovým mistrovským dílem je novogotický episkopální kostel Grace Church z roku 1846, jehož interiér je vyzdoben nádhernými vitrážemi a mozaikovou podlahou. Z roku 1832 pochází Merchant´s House Museum nabízející autentický pohled na život v 19. století. V roce 2005 zde byla otevřena nová budova ukrajinského Ukrainian Museum. To dnes na ploše 2 322 m2 představuje návštěvníkům rozsáhlé sbírky a stále expozice ukrajinských artefaktů.

- jap -

Předchozí články z USA:
New York - Bronx Zoo
Chrysler Building - až do nebes…
Chinatown & Little Italy – trochu jiná Amerika

Článek byl zobrazen 3 895 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko