Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chinatown & Little Italy – trochu jiná Amerika

New York je městem, kde se setkáte snad se všemi kulturami a národnostmi světa a s nimi spojenými tradicemi, zvyky i kuchyněmi. Díky jeho gigantické rozloze se do něj všechna tato obrovská pestrost, jež je dána značným přílivem imigrantů v minulosti, bez problémů vejde.

Většina imigrantů, kteří přišli do Ameriky za lepším životem, se usadila právě v New Yorku nebo jeho blízkém okolí. Právě tento úžasný mix kultur a stylů dělá New York New Yorkem a dodává mu jeho charakteristickou tvář. Kromě imigrantů se do města v posledních letech začali stěhovat také bohatší lidé, což má vliv na přestavby a vznik nových výškových budov. Díky těmto lidem se celá oblast dostává do rovnováhy.

Pokud chcete v New Yorku nasát trochu asijské kultury, nebo ochutnat tradiční asijskou kuchyni, navštivte oblast Chinatown. Ta se nachází na ulicích Mott St. a Pell St. na Manhattanu. Jedná se o uzavřenou komunitu s velkým počtem čínských přistěhovalců, která zde začala vznikat již v polovině 70. let 19. století. Toto místo se nijak moc neliší od jiných Chinatowns, která najdete i v dalších amerických městech. Chinatown na Manhattanu je třetí nejpočetnější "čínskou" čtvrtí ve Spojených státech -  tu největší byste našli v San Francisku.

Čtvrť je v současné době zaplněna restauracemi, kavárnami, knihkupectvími, obchody se starožitnostmi, kořeními a různými raritami. K nejnápadnějším symbolům Chinatownu však patří vývěsní štíty čínských obchodů a střechy připomínající pagody. Takovéto stříšky naleznete snad na všem, na co se podíváte, zdobí jak banky, tak dokonce i telefonní budky. Poslední takovouto pagodovou dřevěnou střechu naleznete na ulici 41 Mott Street. Procházka po Chinatownu je tak více než zajímavá a čtvrť rozhodně stojí za průzkum. Ulice nesou jak anglické, tak i čínské názvy, takže orientace není nijak problémová.


Autor: Daniele Sartori

Jednou z dominant čínské čtvrti je kostel Church of the Transfiguration postavený v roce 1801. Každý den se v něm konají mše vedené v kantonštině a angličtině. Původně byl tento kostel postaven pro anglické luterány, ale v roce 1853 byl prodán irské římskokatolické kongregaci. Než začal sloužit pro čínskou obec, zaujal také italskou komunitu. Velké úctě se těší buddhistický chrám Eastern States Buddhist Temple, který je zaplněn svícemi a oběťmi pro více jak stovku zlatých Buddhů. Pokud vás zajímá čínská kultura, navštivte malé čínské muzeum Museum of Chinese in the Americas, kde se pravidelně pořádají opravdu fascinující výstavy.

Velkým obloukem se v minulosti lidé vyhýbali slepé uličce Doyers Street, která vešla do povědomí spíše pod názvem Krvavý kout (Bloody Angle). Právě zde si vyřizovaly své účty znesvářené čínské pouliční gangy, tzv. „tongy“. Na náměstí Chatham Square si můžete prohlédnout bronzovou sochu filosofa Konfucia. Jednou z nejzajímavějších událostí, které ve čtvrti probíhají, je pět týdnů trvající festival oslavující příchod nového lunárního roku. První den, jehož datum se každoročně mění, se vždy konají obrovské slavnosti. Většinou oslavy probíhají na konci ledna či začátku února.

Chinatown určitě stojí za návštěvu, dýchne zde na vás historie, čínská mentalita a zaujme vás americká architektura, která je již za ta léta značně ovlivněna tou čínskou. V současnosti se čtvrť rozšířila až do sousední italské čtvrti Little Italy. Ulice Canal Street, která byla výraznou dělící linií je dnes jedním velkým pouličním tržištěm s čínskými obchůdky nabízejícími prapodivné byliny, kořínky, zeleninu a další potraviny. Směrem dále na západ pak narazíte na obchody a obchůdky nabízející čínské suvenýry, oděvy, parfémy a dokonce i zajímavé designérské kousky. V Chinatownu je prostě radost nakupovat.


Autor: Sean Ng

Nedaleko čínské čtvrti se rozkládá další osobitá čtvrť s názvem Little Italy (Malá Itálie), pro kterou jsou typické kvalitní italské restaurace, kavárny, lahůdkářství, obchody a místa spojená s legendárná sicilskou mafií. Centrem tohoto okrsku na Manhattanu je ulice Mullberry Street nacházející se severně od Canal Street. Právě sem se na počátku 20. století nastěhovali imigranti z Itálie, proto zde i dnes žije nejvíce Italů, nebo jejich potomků v celém New Yorku. Sousedství Little Italy s Chinatownem v minulosti způsobovalo značné nepříjemnosti, jelikož tyto dvě části města spolu ustavičně soupeřily. V dnešní době je naštěstí situace poklidná a obě čtvrti vedle sebe bez problémů fungují. Little Italy se však na úkor Chinatownu rok od roku zmenšuje.

I přes značné stáří okrsku Little Italy se zde dodnes udržují italské zvyky. Každoročně se kolem 19. září pořádá slavnost Feast of San Gennaro trvající deset dnů. Ulice jsou během těchto oslav plné stánků s jídlem, odevšad je slyšet hudba a kam se podíváte, tam se tančí. Centrem veškerého dění je kostel Church of the Most Precious Blood na Mullberry Street. Tato ulice je bohužel také nechvalně známá tím, že se zde zdržovali vůdcové gangů a organizovaného zločinu. Před svým uvězněním se zde vyskytoval šéf zločinecké organizace John Gotti. Ten rád a pravidelně navštěvoval klub Ravenite Social Club v čísle 247. V Umberto´s Clam House č. 129 byl v roce 1972 během oslavy svých narozenin zase zastřelen gangster Joey Gallo.


Autor: Littlehand

V Little Italy najdete také zajímavé historické památky, jako například novogotickou katedrálu St. Patrick´s Old Cathedral, která dominuje širokému okolí. Postavena byla v roce 1815 a je tak jedním z nejstarších kostelů ve městě. V 60. letech 19. století musela být po velkém požáru přestavěna. Její první kongregace byla irská, malá italská kongregace vznikla v 80. letech 19. století. Další zajímavou stavbou v Little Italy je dům Stephen Van Rensselaer House z roku 1816, který zdobí cihlové průčelí, mansardová střecha a vikýře. Ústředí policie New York City Headquarters sídlilo v nádherné barokní budově z roku 1909, která se tak stala symbolem moderního policejního sboru. V 80. letech 20. století však bylo toto ústředí přeměněno na luxusní byty.

Little Italy je čtvrtí bezesporu více než zajímavou, kromě těchto významných památek zde najdete také atraktivní původní budovy, v nichž jsou dnes pekárny, prodejny italských specialit nebo restaurace. Navíc zde téměř na každém kroku seženete italské sýry, pizzu či tradiční těstovinové saláty. Newyorčané také nedají dopustit na zdejší pravé italské cappuccino, proto sem velmi rádi jezdí a Little Italy se stále těší velké oblibě.

Autor: Jana Přibylová

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
City Hall a okolí
Rockefeller Center – město uprostřed města
Morgan Library – vášeň nejbohatšího Američana
Dějiny New Yorku aneb jak vznikalo hlavní město světa
Neonové srdce New Yorku

Článek byl zobrazen 8 606 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko