Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Times Square - neonové srdce New Yorku

Kdo nenavštívil Times Square, jako by nebyl v New Yorku! I takovou důležitost přisuzují mnozí Neworčané, ale také turisté snad nejznámějšímu náměstí této metropole. Je to totiž místo, na němž zůstanete ohromeně stát s otevřenou pusou a budete sledovat cvrkot kolem sebe.

Times Square se nachází na spojnici ulic Broadway a Seventh Avenue na Manhattanu v New York City. Je jakousi křižovatkou světa, místem, kde se střetávají na poměrně malé ploše nejrůznější národy a kultury. Kolem vás se řítí doprava a proudící zástupy lidí neberou konce. To vše je doplněno blikajícími neonovými reklamami, které totální pocit chaosu jen doplňují. Američané jsou na to již zvyklí, ale Evropanovi bude nějakou tu chvíli trvat, než všechny tyto dojmy vstřebá.

V minulosti se náměstí jmenovalo Longacre Square, přejmenováno bylo až v dubnu roku 1904 údajně na popud Alfreda Ochse - vlastníka novin New York Times. Jako Times Square však není označováno jen náměstí, ale celá oblast tvořená několika bloky, jež jsou částí komerčních prostor na Midtown Manhattanu.

Dnešní Times Square je naprosto odlišné od laciného místa, kterým bylo až do roku 1989. Ještě před několika lety bylo místem setkávání kriminálních živlů, podivínů a pracovištěm prostitutek. Na každém kroku jste narazili na sexshop či „peepshow“ a nacházela se zde i druhořadá kina promítající erotické filmy. Zkrátka nebylo zde zrovna bezpečno a turisté se místu vyhýbali obloukem. Tyto časy jsou však již dávno pryč, Times Square je dnes čisté, bezpečné, hlídané policisty a vůči návštěvníkům tak mnohem přívětivější. Kdo by to byl řekl, že se z místa, které bylo černou skvrnou na image města, nakonec stane světová kultovní památka. Dnes zde můžete potkat turisty i skupinky dětí na školním výletě. Newyorčané tak mohou být hrdí, že byl této části města navrácen její lesk.

Vyrostly zde stavby speciálně navržené pro instalaci elektrických billboardů. První světelná reklama byla na Times Square nainstalována již v roce 1917 a v současné době zde nenajdete dům, jehož fasáda by nebyla pokryta reklamou. Jednou z novinek, které se na Times Square chystají je například obří LED obrazovka, jež bude velmi dobře viditelná na vzdálenost až deseti bloků a každý den se na ni koukne kolem 560 tisíc lidí. Naleznete zde také divadla, řadu restaurací a budovy, které samy o sobě stojí za zhlédnutí. Zajímavá je například nová budova, v níž sídlí společnost Condé Nast vydávající časopisy Vogue, Vanity Fair a New Yorker. Pro svou jedinečnost získala dokonce přezdívku „Citadela elegance“.


Autor: Michael Shane

Důležitým bodem je také Duffy Square rozkládající se mezi ulicemi 46 a 47 Street severně od Times Square. Na něm si můžete prohlédnout sochy herce a producenta George M. Cohena a otce Francise P. Duffyho – vojenského kaplana 69. pluku z první světové války. Sídlí zde rovněž Embassy Theater, první kino ve Spojených státech amerických, v němž byly promítány filmové týdenníky.  Přímo před Duffy Square se tyčí mrakodrap Times Tower, který na sebe strhává pozornost hlavně o silvestrovské noci, kdy je z něj spouštěna zářící kole. Ta po cestě dolů odpočítává poslední minutu zbývající do Nového roku. Tato tradice se na Times Square dodržuje už od roku 1904, kdy se zde poprvé sešly davy lidí, aby oslavily nejen Nový rok, ale také otevření Times Tower. Lidé si tento zvyk natolik oblíbili, že v něm pokračovali i poté, co roku 1913 deník Times budovu opustil. V současnosti se o silvestrovské noci na Times Square schází pravidelně okolo půl milionu lidí, aby mohli společně slavit a odpočítávat Nový rok. Neodradí je ani zima, déšť, sníh či dopravní kalamita. Další miliony lidí sledují tuto podívanou v televizi.

Rohu 43rd Street a Broadway vévodí sedmipatrová budova Market Site Tower, která doslova ozařuje celé okolí. Je sídlem nejmodernějšího vysílacího studia, které živě přenáší finanční zpravodajství hlavních zpravodajských sítí jako je CNN, BBC nebo CNBC. Budovu pokrývají supermoderní elektronické obrazovky s nejčerstvějšími informacemi z elektronické burzy. Směrem na jih narazíte na Broadway City, kde se můžete ponořit do interaktivního zábavního centra.

Oblast Times Square doplňuje také mnoho význačných staveb, které stojí za to vidět. Doslova architektonickými skvosty jsou zdejší divadla. Brill Building z roku 1931 bývala centrem hudebního průmyslu. Jestliže patříte mezi hudební fajnšmekry, zajděte si do velmi dobře zásobeného hudebního obchodu Colony Records. Z roku 1926 pochází budova Paramount Building, která je ozdobena věžemi s hodinami a patří mezi městské památky. Dříve se v ní nacházel sál Paramount Theater, dnes tam najdete okázalý kinopalác. Ubytování poskytuje nedaleký hotel Paramount s barem a restaurací. Z historického hlediska je zajímavá také divadelní restaurace Sardi´s , která byla otevřena v roce 1921. Přitažlivou se stala zejména díky karikaturám celebrit visících na zdech, ale také levnému „hereckému menu“.

S příchodem moderní doby se pověstné Times Square začalo proměňovat a dnes zde již nenajdete mnohé z dříve hojně vyhledávaných podniků. Zavřen byl třeba oblíbený podnik Latin Quarter, kde se konala taneční a pěvecká vystoupení. Stejný osud potkal i Lindy´s proslavenou výbornými tvarohovými koláčky, nebo Hubert´s Museum, kde byly vystavovány mnohé hříčky přírody. Provoz ukončil i slavný bleší cirkus Dr. Heckler´s Flea Circus a také řada barů pro transvestity a prostitutky. S těmito podniky zmizela sice osobitá tvář Times Square, ale zaznamenán byl přínos jak v ekonomice, tak v turismu.

Times Square je místem plným života, které vám zůstane v paměti navždy. Možná právě proto jej každoročně navštíví přes 26 milionů lidí ze všech koutů světa.

Autor: Jana Přibylová

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Opojné Las Vegas
Golden Gate Bridge – projděte Zlatou bránou
Národní park Death Valley
Chrysler Building - až do nebes…

Článek byl zobrazen 6 553 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko