Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Což takhle dát si Havaj?

Havaj se v českém jazyce stala synonymem pro pohodu a nicnedělání, zkrátka „mít Havaj“. Při vyslovení tohoto názvu si většina z nás představí moře, teplo, palmy a snědé domorodé krásky s květinami kolem krku. Je tomu opravdu tak? Přes všechnu amerikanizaci, komercializaci a globalizaci pořád z velké části ano.

Havajské ostrovy byly původně osídleny Polynésany, až roku 1778 je pro západní svět objevil James Cook. V současnosti patří mezi státy USA, jsou ovšem státem velmi specifickým. Tvoří řetěz hornatých vulkanických ostrovů v centrálním Pacifiku, ležících asi 3 800 km jihozápadně od pobřeží Kalifornie.

Nejstarším (z osmi hlavních) a zároveň nejseverněji položeným ostrovem je Kauai, vzdálený asi 20 minut letu od Honolulu. Vznikl zhruba před šesti miliony let a rozkládá se na ploše 550 čtverečních mil (asi 1 425 km2). Říká se mu také Garden Island, neboli Zahradní ostrov. Ne snad proto, že by tady bylo mnoho zahrad, ale kvůli jeho bujné zeleni, způsobené častějšími dešťovými srážkami oproti ostatním ostrovům.

Na to, že je poměrně malý, nabízí Kauai nepřeberné množství zajímavostí i různých aktivit a velkou variabilitu přírodních krás. Jen asi 10% ostrova je přístupných autem, což sice nepotěší kontinentální Američany zvyklé se pořád vozit, ale pro českého návštěvníka tento fakt zaručuje mnoho zajímavých možností pro putování liduprázdnou přírodou pěšmo. Ve zdejších státních nebo lokálních parcích je přitom možno využít kempování. K tomu však potřebujete získat povolení, vydávané pro státní parky zdarma, pro místní (tzv. county parks) pak za poplatek 3 dolary na osobu a noc. Ovšem pozor! Pro některá zvláště populární místa, např. pobřežní oblast Na Pali, je nutno začít povolení vyřizovat až rok dopředu, jinde počítejte s čekáním jeden až šest měsíců dle ročního období.

Pro pěší turistiku budete potřebovat dobré mapy i dostatek informací, které vám může poskytnout třeba Havajská geografická společnost (Hawaii Geographic Society). Pak už nic nebrání vydat se na túru a projít při tom i některý z doporučených okruhů. Ty zahrnují třeba sestup do nádherného kaňonu Waimea, cestu kolem vodopádů Hanakapiai nebo několika jiných (menších), výlet přes údolí Kalalau, ale i návštěvu známých pláží Kee a Na Pali. Na ostrově jsou také vodopády Manawaiopuna, které byly vidět ve filmu Jurský park. Bohužel nejsou v současné době přístupné, a tak jediná možnost, jak je spatřit, je zaplatit si dosti drahý výlet vrtulníkem.

Mezi další, turisty oblíbené aktivity, patří jízda na koni, rybaření, golf… Možností je spousta. Samozřejmě, že na své si přijdou také vyznavači potápění nebo windsurfingu.

Zapomenout nesmíme ani na zdejší kulturu, jenž je opravdu jedinečná. Nejde přitom jen o známý tanec hula a havajské písně, pod touto slupkou objevíme mnohem víc. Na Kauai najdete několik starobylých posvátných míst („heiau“) nebo záhadné petroglyfy. Zajímavá je také legenda o prastaré rase malých lidí zvaných Menehune, která dříve ostrov obývala. Tito lidé prý byli velmi technicky vyspělí a vytvářeli neuvěřitelné stavby a konstrukce, například odvážné akvadukty či vodní nádrže. Dodnes se objevují v legendách a jsou jim přičítány třeba ztracené klíče, „zmizelé“ předměty apod.

Takže pozor! Až budete na Kauai, hlídejte si zpáteční letenku, aby vám ji Menehune neukradli. Nebo že by to tak bylo lepší, co myslíte?

- red -

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
St. Augustine – vzpomínka na koloniální minulost
Aljaška - za kouzlem Severu
New York – město mrakodrapů
San Francisco
Key West – téměř český Karibik

Článek byl zobrazen 6 817 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko