Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Key West – téměř český Karibik

Na jihovýchodním konci souostroví Florida Keys se nachází ostrov Key West, který je nejjižnějším místem kontinentálních Spojených států. Pokud zavítáte na toto jedinečné místo, budete jeho krásou jistě naprosto okouzleni, stejně tak jako byl v minulosti i spisovatel Ernest Hemingway.

Hned na letišti Key West budete možná trochu zmateni, kde jste se to ocitli – návštěvníky zde totiž vítá nápis „Vítejte v Končské republice“! Název The Conch Republik by se dal přeložit jako „Republika mušlí“ a vyhlášena zde byla v roce 1985 místní samosprávou. Šlo tak trochu o žert, ale zároveň o zcela vážně míněný protest proti rozhodnutí americké vlády postavit hraniční kontrolu na dálnici spojující město Key West a další ostrovy s pevninou. Vláda tím chtěla zamezit pašování drog a pronikání nelegálních imigrantů do amerického vnitrozemí. Kvůli nesouhlasu místních obyvatel, kteří tento čin považovali za urážku a diskriminaci však byly nakonec přísné kontroly zrušeny.


Autor: DonGato

Key West je naprosto odlišnou oblastí, která se nedá se zbytkem Spojených států srovnávat, a právě na to chtěli obyvatelé ostrovů vyhlášením neexistující republiky upozornit. Platí zde sice americké zákony, ale země pro svou exotičnost i romantiku vypadá, jakoby již patřila ke Střední Americe. Ostrov se rozkládá 157 km od pobřeží Kuby, což svědčí o bohatém prolínání kultur. Původními obyvateli ostrova byl domorodý indiánský kmen Calusa, který byl však po příjezdu Kryštofa Kolumba vyhnán nebo vybit španělskými kolonizátory. Španělé se zde usadili a založili vesnici Cayo Hueso. V překladu tento název zní poněkud hrůzostrašně, jde totiž o „Ostrůvek kostí“. Obyvatelé se zde živili hlavně vyzvedáváním nákladů z trosek lodí, které ukončily svou plavbu na korálových útesech nebo mělčinách.

Po Španělech sem zavítali také Britové a imigranti z Baham, kterým se říkalo Conchové. Jako Conchové se však ještě dnes hrdě označují praví rodilí ostrované. Proto, když se v roce 1982 vymýšlel název pro novou republiku, jednoznačně byla zvolena Končská republika. Dnes zde žije kolem 24 tisíc obyvatel, z nichž většina má kubánské předky. Zajímavé však také je, že se v minulosti mluvilo o Key Westu jako o českém městě. Téměř desetinu obyvatelstva tvořili česky mluvící lidé. Šlo většinou o nelegální přistěhovalce, kteří sem přijeli na obyčejné turistické vízum, našli si práci a už tady zůstali. Na Čechy a Slováky, kteří se nechali okouzlit ostrovní krásou a stali se mořskými vlky na Key Westu narazíte i dnes, i když ne v takové míře. Mnoho se jich vrátilo domů, za což může nízký kurz dolaru a také zajímavé pracovní příležitosti v Evropě.

Kromě Čechů hledali na ostrově v minulosti útočiště také slavní spisovatelé a básníci. Nejznámějším obyvatelem Key Westu byl bezesporu Ernest Hemingway, který sem zavítal se svou druhou manželkou Pauline na doporučení kamaráda spisovatele Johna Dos Passose. Hemingwayovi si zde koupili dům, ve kterém žili celých osm let. Tento dům dnes slouží jako muzeum pro jeho obdivovatele. Dalším významným návštěvníkem ostrova byl dramatik Tenessee Williams, který právě tady napsal hru „Tramvaj do stanice touha“. Také dnes na Key Westu žijí nejrůznější umělci, kteří každoročně pořádají veřejná setkání a tvůrčí dílny. Kromě nich patří ke koloritu ostrova také početná komunita gayů a lesbiček.

Hlavním městem ostrova je stejnojmenný Key West rozkládající se na 19 kilometrech čtverečních na jižním cípu souostroví Florida Keys. Domky ve městě září pastelovými barvami a mají nádherně zdobené verandy. Městečko je příjemné, čisté a nadchne vás svou historickou krásou. Protíná ho hlavní ulice Duval Street, kde je možné nakoupit, na co si jen vzpomenete a budete v samotném centru dění. Obchody jsou plné ručně vyráběných suvenýrů a rozmanitých předmětů z celého světa. Je možné se zde potkat s lidmi snad ze všech koutů světa, nejčastěji však samozřejmě s americkými turisty, kteří dotváří jedinečnou místní atmosféru. Městečko překypuje energií, nabízí spoustu zábavy a vy se zde nudit rozhodně nebudete. Jednou z atrakcí je jízda tradičním historickým vláčkem, který vás seznámí se všemi důležitými místy. Během návštěvy nezapomeňte navštívit některou z vyhlášených restaurací, kde máte možnost ochutnat speciality z plodů moře, oblíbené jsou zejména mušle. Během popíjení vína se můžete bavit při sledování karaoke nebo se zasnít u poslechu živé tradiční hudby.


Autor: Scott Kinmartin

Městečko Key West ukrývá ještě spoustu dalších zajímavostí, jako je botanická a pralesní zahrada, mořské akvárium či muzeum pokladů, které byly vyloveny z potopených lodí. Pokud se zajímáte o bizarnosti a extrémy bude pro vás návštěva tradičního muzea Ripley´s Believe It Or Not (neboli “Ripleyovo Věř nebo nevěř”) něčím jedinečným. Na samotném konci města narazíte na monument, který uvádí, že se nacházíte na nejjižnější části USA dostupné běžným turistům. Přesné výpočty totiž dokazují, že ještě jižněji leží soukromý ostrůvek Ballast Key, na něž se ovšem obyčejný člověk jen tak nedostane. Samotný Key West je dostupný po dálnici vedoucí z Miami nebo po vodě.

Jelikož je ostrůvek obklopený nádhernou azurově modrou vodou, přitahuje sem potápěče z nejrůznějších zemí světa. V moři se totiž vyskytují rozmanité druhy ryb a nádherný korálový útes. Pokud s potápěním ještě nemáte zkušenosti, žádný strach! Stačí se přihlásit do některého z kurzů potápění a máte vyhráno. Na své si zde rovněž přijdou i milovníci rybaření, kteří při troše štěstí mohou ulovit i pořádně velkého mečouna. Začínající rybáři mají možnost oslovit některou z místních agentur, které nabízejí školené instruktory pro hlubokomořské i sportovní rybaření. Pokud chcete jen relaxovat a kochat se okolní krásou, pronajměte si výletní loďku a obeplujte celý ostrov. Sledování západu slunce na Key Westu se pak stane nezapomenutelným zážitkem.

Autor: Jana Přibylová

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Mohavská poušť - země pistolníků a mimozemšťanů
Za indiány do Phoenixud
V žáru mohavské pouště
Hollywood – to nejsou jen písmenka na skále
Západním pobřežím USA trochu jinak....

Článek byl zobrazen 12 585 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko