Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

St. Augustine – vzpomínka na koloniální minulost

Na severovýchodním pobřeží Floridy se nachází městečko St. Augustine (Svatý Augustýn), které je nejstarším městem ve Spojených státech amerických. Jeho historie sahá až do roku 1565, kdy bylo založeno Španěly a nezapře tedy své evropské kořeny.

Florida byla kolonizována až o mnoho let později než ostatní části USA, v letech 1513-1563 sem bylo vysláno šest španělských expedic, které měly prozkoumat novou zemi nazvanou La Florida – Země květin. Kolonizace území však byla pro španěly neúspěšná. Král Phillip II. proto pověřil španělského admirála Pedra Menendeze de Aviles, aby podnikl expedici, při které dojde ke kolonizaci Floridy a původní obyvatelstvo, osadníci i přistěhovalci budou vyhnáni. Admirál se se svými asi 600 vojáky vylodil na floridském pobřeží a vpadl do Timucuanské indiánské vesnice Seloy. Vesnici zkolonizoval, opevnil a následně pojmenoval St. Augustine. Kolonizace poté zachvátila celou Floridu, docházelo k budování měst, konvertování indiánů na křesťanskou víru a k rozsáhlým průzkumům oblasti.


Autor: mosesxan

Malebný St. Augustine během své existence několikrát vystřídal majitele. V minulosti se stal také dějištěm četných bojů mezi Francouzi a Španěly o nadvládu nad tímto územím. Obrana města se proto stala jednou z hlavních činností po dlouhých 200 let. Roku 1586 napadl město anglický korzár Sir Francis Drake a kompletně ho vypálil. Další tragédie se odehrála v roce 1668, kdy pirátský kapitán John Davis město vyloupil a zabil zhruba šedesát jeho obyvatel.

Na obranu města před stále častějšími útoky nechali Španělé v roce 1672 vystavět kamennou pevnost Castillo de San Marcos. Na stavbě se pracovalo dlouhých 23 let, a že to nebyla práce zbytečná, se obyvatelé přesvědčili při útocích roku 1702 a 1740. Pevnost odolala a nebyla nikdy dobyta. Roku 1845 byla přejmenována na Fort Marion na počest jistého revolučního hrdiny. Město St. Augustine ovšem následně postihla řada nečekaných katastrof. Jednou z nich byla roku 1821 epidemie žluté zimnice, která přinesla smrt mnoha přistěhovalcům. V roce 1836 pak následovala Seminolská válka, kdy se indiáni kmene Seminole vzbouřili proti bílým osadníkům. Následkem této války bylo značné zbrzdění vývoje místní ekonomiky. Městu se paradoxně začalo znovu dařit až v dobách Americké občanské války po roce 1861. Konec války totiž zapříčinil příliv obyvatelstva, přinesl rozvoj průmyslu turistického ruchu. 

Dnes St. Augustine přitahuje množství turistů z nejrůznějších koutů světa. Je to velmi příjemné město, kde si připadáte, jako byste se vrátili zpět v čase. Do centra vede pěší zóna lemovaná koloniálními stavbami, což je typické spíše pro slunné Španělsko. Přestože je v Severní Americe docela problém narazit na lokalitu, která by byla starší 100 let, v St. Augustine si na své přijde každý milovník historie. Proto je toto městečko s pouhými 11 tisíci obyvateli jakýmsi malým zázrakem.  Populace města se z velké části skládá z hispánců a Seminolských indiánů, kteří zde dnes již v poklidu žijí s bělochy a přistěhovalci z celého světa. St. Augustine je nejstarším permanentně osídleným městem v Americe.

Důležitou osobou v rozvoji města se stal spoluzakladatel olejové společnosti Henry Flagler, který sem přišel v roce 1885. Snažil se ze St. Augustine vybudovat populární zimní letovisko pro bohaté obyvatele severu, což mělo přinášet značné výdělky. Díky dostatku svého kapitálu zde nechal vystavět dva luxusní hotely - hotel Alcazar a nádherný hotel Ponce de Leon. St. Augustine se tak stal vyhledávanou lokalitou pro nejbohatší muže a ženy tehdejší doby. Aby byl příjezd do města bezproblémový, byla mezi ním a New Yorkem dokonce vybudována železniční trať Florida East Coast Railway. Flagler se následně zasloužil také o výstavbu městské nemocnice, radnice, několika kostelů a dal městu neutuchající prosperitu.


Autor: Hector

Návštěvníci si dnes v St. Augustine mohou prohlédnout koloniální španělskou čtvrť, která je jakýmsi muzeem živé historie. Stojí zde dvě autentická dobová stavení ze 17. století, která na vás dýchnou jedinečnou atmosférou. Za vidění stojí rozhodně také dřevařská dílna, kde vás průvodce seznámí s uměleckým truhlářstvím, kovářstvím a popíše jednotlivé historické bitvy, které se zde odehrály. Pokochat se rovněž můžete dochovanými dřevěnými hračkami z koloniální doby a seznámíte se i se způsoby spojování dřeva, vyrábění lavic, stolů a stavění dřevěných chalup. V kovářské dílně můžete na vlastní oči sledovat výrobu čtyřhranného hřebíku. V té době byli kováři specializovaní na jednotlivá kovářská řemesla. Například „smith“ vyráběl hřebíky, „forgeman“ koval koně a „cutler“ se zabýval výrobou mečů a šavlí.

Mezi hlavní památky St. Augustine však dnes patří již zmiňovaná pevnost Castillo de San Marcos, která byla americkou armádou užívána až do roku 1899. Roku 1924 byla vyhlášena za národní památku a o 9 let později se stala součástí systému národních parků. V roce 1942 rozhodl kongres o obnovení jejího původního názvu Castillo de San Marcos. Zajímavostí je, že byla pevnost postavena z materiálu, kterému se říkalo Coquina, což je slepenina drcených mořských mušlí. Dnes leží tato historická, 35 stop vysoká pevnost i se svými doprovodnými základy v 10 hektarovém parku a z jedné strany je omývaná mořem.

V temných kobkách pevnosti je možné se setkat s představitelem dobového lékaře, který ochotně a rád každému vysvětlí jednotlivé lékařské zákroky, které se v té době prováděly. Prohlédnout si můžete lékařské nástroje, které byste snadno zaměnili za nástroje mučící. Je třeba mít na mysli, že v té době neexistovalo žádné anestetikum ani dezinfekce, proto výklad o tom, jak se tehdy provádělo odřezávání končetin, pouštění žilou, vrtání do lebek nebo trhání zubů je jen pro silnější povahy. Při troše štěstí můžete být v pevnosti svědky výstřelu z kanónu, který pro vás bude jistě nezapomenutelným zážitkem, stejně tak jako návštěva tohoto úchvatného města.

Autor: Jana Přibylová

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Opojné Las Vegas
Golden Gate Bridge – projděte Zlatou bránou
Národní park Death Valley
Chrysler Building - až do nebes…

Článek byl zobrazen 6 994 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko