Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Aljaška - Za kouzlem Severu

Krásná příroda, dobrodružství, vlci, medvědi, zlatokopové... něco podobného se mnoha lidem nejspíše vybaví, jakmile uslyší slovo Aljaška. Toto kdysi ruské území je nejsevernějším státem USA, přičemž od ostatních států jej dělí celá Kanada.

Opravdu se tady dá dodnes najít nedotčená divoká příroda, za což může Aljaška poděkovat drsným podmínkám a chladnému klimatu, jež brání hustší kolonizaci (zalidnění činí pouze 0,46 obyv. /km²). Nachází se zde rovněž Národní park Denali, zahrnující rovněž stejnojmennou nejvyšší horu Severní Ameriky, známou také jako Mount McKinley (6 198 m). Jméno Denali pochází od athabaských indiánů a znamená „Vznešená“ či „Velká“. Tak totiž domorodci označují zmíněnou horu.

Národní park se rozkládá na ploše 24 585 km2 a původně vznikl kvůli ochraně zdejších živočichů pod názvem Národní park Mount McKinley (Mount McKinley National Park). Jeho oficiální vznik je datován k 26. únoru 1917, přičemž v té době zahrnoval pouze část hory Mount McKinley, a to dokonce bez jejího vrcholu. V roce 1976 dostal park status mezinárodní biosférické rezervace a 1. prosince 1978 byla oblast kolem Mount McKinley označena jako chráněná přírodní oblast Denali. O dva roky později, přesněji k 2. prosinci 1980, byly NP Mount McKinley a  chráněná oblast Denali spojeny do jednoho celku, NP Denali. Ačkoliv název Denali je prozatím méně známý, byl nakonec zvolen na základě kritiky místních obyvatel, kteří neviděli žádný důvod označovat svou horu i park jako „McKinley“. Toto jméno jí Američané dali v roce 1897 podle 25. prezidenta Spojených států Williama McKinleyho (ačkoliv s touto oblastí neměl nikdy nic společného). V současnosti se používají oba názvy, takže může dojít k jistému zmatení nevědomých turistů.


Autor: wendyn56

V NP Denali je toho k vidění ledacos. Nádherné scenérie divoké a chladné krajiny s ledovci, listnatou tajgou i holou tundrou, a samozřejmě řadou živočichů. V parku žije na 37 druhů savců a 159 druhů ptáků, jejichž pozorování patří mezi oblíbené činnosti návštěvníků. Najdete tady například soba polárního, zde známého jako karibu, aljašskou ovci, losy, sviště či lišky. Nechybějí ani proslulí medvědi grizzly, rosomáci a vlci, kteří mají v parku šanci poklidně žít bez nesmyslného lidského pronásledování. Právě v NP Denali vznikla v letech 1939-41 kniha Adolpha Murie nazvaná „The Wolves of Mount McKinley“, prakticky první seriózní studie o vlcích. Z ptáků zmiňme majestátního skalního orla a další dravce, jako jsou sokoli a jestřábi.

Jak už to tak v průzračných severských vodách bývá, oblast je poměrně bohatá na ryby, např. pstruhy, lososy, lipany aj. Vzhledem k specifickým podmínkám, kdy velmi studená ledovcová voda zpomaluje metabolismus ryb, však nedorůstají běžné velikosti.

Turisté mají samozřejmě zakázáno zvířata krmit a jakkoliv vyrušovat, pozorování musí probíhat z dostatečné vzdálenosti a nesmíte přitom opustit vyhrazené oblasti. I tak je to velký zážitek a lidé se sem často vracejí. Kromě pozorování zvířat park zaujme i jako celek svou divokou přírodou, která se dá pozorovat při pěších tůrách. Na své si přijdou rovněž horolezci. K dalším možným aktivitám patří jízda s psím spřežením nebo běžkování, v určitých vyhrazených lokalitách je dovolena i jízda na sněžných skútrech.

NP Denali je lákavým cílem, který byste při návštěvě Aljašky neměli vynechat.

Autor: Michal Hamšík

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Opojné Las Vegas
Golden Gate Bridge – projděte Zlatou bránou
Národní park Death Valley
Chrysler Building - až do nebes…

Článek byl zobrazen 5 653 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko