Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Za studenty do Berkeley

V okolí kalifornského San Francisca se nachází spousta zajímavých míst k navštívení. Jedním z nich je například univerzitní městečko Berkeley situované v Sanfranciské zátoce, za mostem Bay Bridge. Má asi 105 tisíc obyvatel, ukrývá univerzitu i jaderné výzkumné ústavy.

Berkeley začalo vzkvétat po zemětřesení v roce 1906, kdy mnoho obyvatel uteklo ze zdevastovaného San Francisca a usadilo se na východní straně Sanfranciské zátoky. Do širšího povědomí se však město dostalo až po zrodu hnutí za svobodu projevu a studentských protestech proti válce ve Vietnamu v 60. letech 20. století. Dobu hippies zde dodnes připomíná mnoho obchodů a trhových stánků s psychedelickým zbožím. V současné době se Berkeley začíná zviditelňovat také vyhlášenou kalifornskou kuchyní. Ve městě se dnes snoubí elegance a idealismus.

Berkeley USA

Nejznámější je však Berkeley díky své univerzitě University of California at Berkeley, která patří k největším a nejprestižnějším na světě. Je také známá také jako centrum hnutí proti mainstreamové kultuře. Počátky univerzity sahají do dob, kdy anglická protestantská církev chtěla na západním pobřeží, po vzoru španělských misionářů, zavést výuku křesťanství. Nakonec byla univerzita založena v roce 1868 a mezi jejími bývalými profesory najdete nejméně deset nositelů Nobelovy ceny. V současnosti univerzitu navštěvuje okolo 30 tisíc studentů. Hlavní kampus University of California vytyčil architekt Law Olmsted. Do areálu kampusu patří ještě široká škála muzeí a kulturních zařízení, jako je například University Art Museum, zvonice Sather Tower a Phoebe A. Hearst Museum of Antropology. Berkeleyská univerzita dnes patří mezi nejznámější a vědecky nejúspěšnější university na světě.

Během procházky kampusem si uděláte představu o intelektuálním, kulturním a společenském životě tohoto univerzitního města. Na území univerzity se nachází zajímavé Lawrence Hall of Science, které se snaží dokázat, že i věda je zábavou. Interaktivní exponáty vybízejí návštěvníky například k manipulaci s hologramem, ke sledování zemětřesení nebo k vyznačování hvězd v planetáriu. Pořádají se zde také krátkodobé výstavy. Při procházce univerzitními pozemky byste neměli vynechat prohlídku 94 metrů vysoké Sather Tower, kterou v roce 1914 postavil John Galen Howard. Ten se nechal inspirovat kampanilou na Piazza San Marco v italských Benátkách. Sather Tower je otevřená od pondělí do soboty od 10 do 15:30 hodin. Z jejího vrcholu se naskýtá nádherný výhled na celou Sanfranciskou zátoku.

Berkeley USA

Nedaleká Bacroft Library ukrývá desku, kterou zde údajně v roce 1579 zanechal sir Francis Drake, když Kalifornii nárokoval pro Anglii. Na protější straně ulice se rozkládá South Hall, což je nejstarší budova kampusu. Na malém náměstí Mining Circle stojí Hearst Mining Building, kterou nechal v roce 1907 zbudovat rovněž John G. Howard. V jejím interiéru uvidíte vzorky rudy a obrazy pocházející ze starých důlních provozů.

Jakmile přejdete po Gayley Road, která překlenuje významný tektonický zlom, uvidíte před sebou nesourodou rustikální budovu Faculty Club. Stavbu, před níž se rozprostírá oblíbené piknikové místo Faculty Glade, navrhnul v roce 1903 Bernard Maybeck. Dále můžete navštívit Phoebe A. Hearst Museum of Antropology, kde mezi muzejními sbírkami najdete dokonce i předmět, který vyhotovil Iši, poslední indián kmene Yahi. V roce 1911 jej na kampus dovedli vědci, nakonec zde v roce 1916 také zemřel. Dalším zajímavou institucí je University Art Museum, kde je umístěna expozice obrazů, mezi nimiž jsou díla takovým mistrů, jako byli Picasso nebo Cézanne.

Ulice Telegraph Avenue proslula v 60. a 70. letech minulého století studentskými nepokoji. Tato fascinující ulice vyniká jednou z největších koncentrací knihkupectví v zemi, ale také bezpočtem kaváren a levných stravovacích zařízení. Je výborným místem pro poznání dnešního studentského života na Berkeley. Naproti ní se rozkládá Sproul Plaza, kde často vyhrávají pouliční hudebníci. Na níže položeném nádvoří si můžete všimnout novodobé Zellerbach Hall a ultramoderní Harmon Gym. Jižní rameno řeky Strawberry Creek překlenuje most Bay Tree Bridge. Za ním se nachází oblast s několika nejvyššími eukalypty na světě.

Berkeley Bay Bridge

Na pozadí kopců Berkeley Hills se rýsuje pohádkový zámek Claremont, který v současnosti slouží jako hotel. Byl vystavěn v letech 1906 – 1915 a později přeměněn na Claremont Resort Spa and Tennis Club. Zpočátku hotel vůbec neprosperoval, protože existoval zákon, který zakazoval prodej alkoholu v okruhu 1 míle od kampusu UC Berkeley. V roce 1937 si jeden podnikavý student dal tu práci a změřil skutečnou vzdálenost hotelu. Zjistil, že kružnice, kterou tento poloměr opisuje, prochází středem budovy. Za touto hranicí tak mohl být bez problémů otevřen Terrace Bar, který v hotelu existuje dodnes.

Univerzita v Berkeley se může pochlubit dokonce i svou vlastní botanickou zahradou. Středomořské klima Berkeley´s Strawberry Canyonu je ideální pro pěstování rostlin z celého světa, kterých se zde nyní nalézá okolo 12 tisíc druhů. Jednotlivé druhy jsou uspořádány v tematických zahradách, pozornost si zaslouží především asijská, africká, evropská, jihoamerická a kalifornská sekce. Prohlédnout si můžete rovněž čínskou zahradu s léčivými bylinkami, skleníky a orchidejemi.

Berkeley USA

Součástí botanické zahrady je i Tiden Park, který nabízí řadu atrakcí. Zdejší květena je zaměřena převážně na kalifornskou oblast. Návštěvníci se však mohou procházet také po alpských loukách, v údolích se sekvojemi i pouštních kaktusových zahradách. Děti jistě potěší jízda na kolotoči nebo v parním vláčku. Jednu z nejobsáhlejších kalifornských sbírek uměleckých a historických artefaktů souvisejících s židovskou kulturou si můžete prohlédnout v Judah L. Magnes Museum, které sídlí ve starém šlechtickém sídle. Exponáty pokrývají období od starověku až do současnosti. Kromě uměleckých klenotů pocházejících z nejrůznějších koutů světa jsou zde k vidění také upomínky na bolestné zážitky Židů během holocaustu.

- jap -

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Lake Tahoe
Palm Springs - oáza uprostřed pouště
San Francisco
Dallas - život „za babku
Boston - evropské velkoměsto ve Spojených státech

Článek byl zobrazen 6 611 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko