Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Palm Springs – oáza uprostřed pouště

V typickém pouštním prostředí jižní Kalifornie se rozkládá město Palm Springs, které je od doby svého vzniku vyhledávaným rekreačním střediskem americké smetánky a celebrit. Miliony dalších návštěvníků sem každoročně láká hlavně skvělé koupání, golf, tenis, relaxace a osobitý životní styl.

Údolí Coachella Valley, ve kterém Palm Springs leží, bylo osídleno již před 10 tisíci lety. V roce 1853 zde pak vládní měřičská četa narazila na palmový háj obklopující minerální jezírko vyvěrající z pouštního písku. V roce 1886 zde vyrostl první hotel a na přelomu 19. a 20. století již bylo Palm Springs vzkvétajícím lázeňským letoviskem. Největšího rozkvětu dosáhlo ve 20. a 30. letech minulého století, kdy se sem sjížděly herecké hvězdy, zpěváci a idoly zlaté éry Hollywoodu, aby si užili rekreace. Bydlel zde například Frank Sinatra nebo Barry Manilow. Palm Springs bylo tehdy jakousi vyhledávanou módní destinací.

Poválečný stavební boom pak vedl ke značné hotelové a rezidenční výstavbě. Vzrůstající popularita města sem nalákala developerské firmy, které začaly ukrajovat území i z neobydlených pouštních ploch směrem do Coachella Calley. Asi 35 kilometrů od Palm Springs se nacházelo město Indio, které bylo známým centrem pěstování datlí. Na spojnici mezi ním a Palm Springs vyrostla v letech 1967 až 1981 střediska jako Cathedral City, Rancho Mirage, Palm Desert, Indian Wells a La Quinta. Oblíbeným rekreačním cílem se staly také lázně Desert Hot Springs ležící severovýchodně od Palm Springs. V této době byla v oblasti vybudována řada luxusních golfových hřišť, celkem byste jich zde napočítali více než osmdesát. Všechna tato městečka dohromady vytvářejí Palm Springs Desert Resort, který je lidmi často nazýván zkráceně jen Palm Springs.


Foto: Palm Springs   Autor: Joe Wolf

Nejrozvinutějším městem s mnoha luxusními obchody a restauracemi je Palm Desert. Také co se týče počtu obyvatel, již dávno předčil Palm Springs, které je domovem pro 42 tisíc lidí. Pokud hledáte hotely poskytující nadstandardní služby, vydejte se do Indian Wells, Rancho Mirage nebo La Quinty. V každém ze jmenovaných městeček se však můžete oddávat rovněž nakupování, večerní zábavě nebo hraní na automatech v kasinech. Čeká vás zde neomezená škála možností. V této pouštní krajině svítí slunce 354 dní v roce a letní teploty se drží nad 40 stupni Celsia.

Přestože je samotné Palm Springs již zastíněno okolními městečky, dokázalo si do dnešních dní uchovat svůj přitažlivý ráz a je plné hollywoodské historie. I v současnosti zde žije mnoho celebrit, jejichž honosná sídla můžete obdivovat během prohlídky města s průvodcem, které pořádá několik společností. Cesta z Los Angeles do Palm Springs trvá více jak 3 hodiny. Během ní je možné si udělat zastávku v parku San Bernardino, popřípadě navštívit nedaleký Joshua Tree National Park.

V srdci nákupní čtvrti Palm Springs se nachází Village Green Heritage Center, které pod sebe zahrnuje čtyři starobylé objekty. Nejvýznamnější stavbou je McCallum Adobe, kterou nechal postavit v roce 1884 první bílý obyvatel Palm Springs, John Guthrie McCallum. Tento dům stával původně v blízkosti indiánské vesnice Agua Caliente, na místě přírodního horkého pramene, který dal celému městu jméno. V 50. letech 20. století však byl přestěhován do současné lokality. Další stavbou je Cornelia White House z roku 1893 postavený z části ze železničních pražců. Dům je zařízen starožitnostmi pocházejícími z průkopnické éry Palm Springs. Najdete zde také Agua Caliente Cultural Museum, kde jsou k vidění fotografie a artefakty spojené s původním indiánským národem Cahuilla. Prohlédnout si zde můžete rovněž sbírku letitých košíků zhotovených šikovnými indiánskými řemeslníky. Dalším muzeem ve Village Green Heritage Center je Ruddy´s General Store Museum z 30. let minulého století. Ruddy byl kdysi jediným drogistou ve městě a muzeum je dokonalou replikou jeho prodejny z období Velké hospodářské krize. V sortimentu najdete snad vše, na co si vzpomenete – od lékořice až po tkaničky od bot.

V Palm Springs se nachází Knott´s Soak City, což je moderní akvapark rozkládající se na ploše 8,5 hektaru. Pyšní se 13 vodními skluzavkami, včetně dvacetimetrové skluzavky s volným pádem a 180 metrů dlouhé umělé řeky pro jízdu na duších. Zážitkem je také koupel v obrovském bazénu s vlnobitím, který vytváří 1,2 metru vysoké vlny. Na své si zde přijdou také menší děti, pro které je zde připravena řada atrakcí. Část známá jako Oasis Water Resort pod sebe zahrnuje hotel, umělou lezeckou stěnu, vyhřívané lázně a řadu výtečných restaurací.

Vyhledávanou atrakcí Palm Springs je místní lanová dráha, po které jezdí dvě otočné kabinky s kapacitou 80 osob. Čtyři kilometry dlouhá trasa lanovky vede z Valley Station, přes nádhernou krajinu až do Mountain Station. Za 20 minut jízdy překonáte převýšení 1790 metrů a vystoupíte v Moutn San Jacinto Wilderness State Parku. Cestující si během jízdy budou připadat, jako by cestovali z Mexika na Aljašku, lanovka totiž projíždí pěti různými ekosystémy – od pouště až po vysokohorský les. V konečné stanici je nutné počítat s nižší teplotou, je nutné si přibalit teplé oblečení. Z vrcholku 2600 metrů vysoké hory se můžete vydat po 85 kilometrech turistických tras vedoucích do všech směrů. V zimě je pak oblast ideální pro běžkování. Vyhlídkové plošiny nabízí krásné výhledy na Coachella Valley, Palm Springs, Salton Sea a San Bernardino Mountains.

Milovníci umění by ve městě neměli vynechat prohlídku Palm Springs Art Museum, které je zaměřeno na malířství a sochařství od 19. století po současnost. Vystavuje rovněž indiánské artefakty a místní přírodovědecké exponáty. K muzeu přiléhá Annenberg Theater, které je centrem múzických umění a pravidelně se v něm konají taneční, divadelní i hudební představení. Od muzea se můžete vydat tříkilometrovou stezkou Museum Trail, která vás seznámí s flórou a faunou této pouštní oblasti.

Asi 8 kilometrů na jih od Palm Springs se rozkládají čtyři nádherné přírodní palmové oázy, které jsou zasazeny do nehostinných skalnatých roklí a obklopené pustými kopci. Oázy jsou situovány na území, které v minulosti patřilo indiánskému kmeni Agua Caliente, na stěnách jeskyní tak můžete obdivovat skalní umění. V oblasti se nachází 24 kilometrů dlouhý Palm Canyon, který je unikátní největší koncentrací divokých palem na jednom místě na světě.

Nedaleko města se na ploše 485 hektarů rozprostírá také Living Desert Wildlife and Botanical Park, který poskytuje kompletní průřez severoamerické pouštní oblasti. Zdejší naučné stezky s informačními tabulemi seznamují návštěvníky parku se 130 živočichy, kteří oblast obývají. Pozornost si zaslouží hlavně orli skalní, pumy americké, kukačka kohoutí a řada nočních tvorů.


Foto: v Palm Springs se nachází na 3500 větrných turbín  Autor: Chris Brown

K pouštnímu prostředí, které obklopuje Palm Springs, patří neodmyslitelně také panorama řady větrných elektráren. Ty v oblasti úzkého koridoru San Gorgonio Pass sevřeného mezi dvěma horskými hřebeny - San Bernardino Mountains a San Jacinto Mountains vyrábějí elektřinu jen s využitím obnovitelné větrné energie. Celkem se zde v současnosti nachází na 3500 větrných turbín, které vyrábí elektřinu pokrývající spotřebu zhruba 215 tisíc domů.

- jap -

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
San Francisco
Dallas - život „za babku
Boston - evropské velkoměsto ve Spojených státech
Atlanta - přistání na největším letišti světa
Týden v New Yorku

Článek byl zobrazen 12 657 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko