Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Teskně hučí Niagára

Pokud by někdo napsal seznam celosvětově nejznámějších turistických atrakcí, zřejmě by mezi nimi nechyběly ani Niagarské vodopády (Niagara Falls). Jsou skutečně proslulé, a to přesto, že nejsou ani nejvyšší, ani nejširší, ba ani nejkrásnější ( i když poslední bod je samozřejmě subjektivní).

Nejdříve si řekněme základní fakta. Vodopády jsou vysoké 55 metrů a leží na řece Niagara, tekoucí z jezera Erie do jezera Ontario. Řeka přitom tvoří přírodní i úřední hranici mezi Kanadou a Spojenými státy, proto i vodopády je možno spatřit z obou zemí. Dá se souhlasit s tím, že hezčí a komplexnější je pohled ze strany kanadské, v každém případě však jde o úchvatné dílo přírody. Pravda, všude vládne komerce a na každém kroku potkáváte davy lidí, ale stejně to stojí za vidění.

Můžete se jen tak procházet po břehu a fotit (na ta nejlepší místa je ovšem třeba se protlačit), či je zde možnost za mírný poplatek vyjet na jednu z vyhlídkových věží – Skylon Tower nebo Minolta Tower. Odsud sice nevnímáte mohutný proud vody a její dunění tak bezprostředně, ani nejste pod útoky vodní mlhy a kapek, ale zase si uděláte lepší obrázek o celkovém tvaru vodopádů a okolní krajině. Je odsud dobře vidět, že vodopády jsou ostrovem Goat Island (Kozí ostrov) rozděleny na dvě hlavní části. Ta kanadská má tvar podkovy, ostatně také proto se jí říká Horseshoe Falls, zatímco té americké se říká… ano, American Falls. Přes prvně zmíněnou kanadskou část ovšem protéká 90% vody. Když už jsme u toho, maximální sezónní průtok vodopádů dosahuje zpravidla hodnoty kolem 5 720 m³ za sekundu. Je to jistě hodně, i když všechno je relativní. Pro srovnání, Viktoriiny vodopády v Africe mají průtok až 7 100 m³ za sekundu. Vzhledem ke stálejšímu klimatu a stavu vody patří nicméně Niagarské vodopády v celoročním průměru k nejvodnatějším na světě. Ještě je vhodné říci, že na množství vody má vliv i lidská činnost, a to nejen Teslova elektrárna přímo na vodopádech, ale i další elektrárny na řece. Zajímavou skutečností je, že hloubka řeky hned pod vodopády je odhadována na 56 metrů, tedy více, než kolik činí jejich výška.

Jestliže chcete vidět Niagáru pěkně zblízka, máte dvě možnosti. Tou první je cesta do podzemí tunelem, původně postaveným při stavbě hydroelektrárny Nikoly Tesly. Odsud vidíte vodopády z jejich vnitřní strany. Druhou možností je plavba vyhlídkovou lodí „Maid of the Mist“ (lodí je ve skutečnosti několik, ale jmenují se stejně, odlišeny jsou pouze čísly). Připlouvá k vodopádu poměrně blízko, takže fasovaná pláštěnka přijde vhod. Hlavně pozor na fotoaparáty a kamery!

Při prohlídce vodopádů určitě také narazíte na ceduli s obrázkem, na kterém je názorně ukázán jejich historický vývoj. On ten proud vody se totiž někde musí projevit. Od vzniku vodopádů činností ledovce (někdy před 10 tisíci lety) postupně eroduje půdu pod sebou a vodopády se tak stále posunují k jezeru Erie. Ačkoliv vědci a inženýři se v současnosti erozi snaží různými stavebními úpravami zpomalit, někdy v daleké budoucnosti přijde den, kdy linie vodopádů dosáhne jezera a to se vyprázdní.

Pokud se budete chtít k Niagarským vodopádům vydat, najdete je snadno. Přímo u nich leží stejnojmenné dvojměstí Niagara Falls, jehož každá půlka je na jedné straně řeky (a tedy v různých zemích). Po silnici je to sem asi 120 km z Toronta, z americké strany dokonce jen necelých 30 km z Buffala.

Autor: Michal Hamšík

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Chicago - větrné město
San Francisco
Dallas - život „za babku
Boston - evropské velkoměsto ve Spojených státech
Atlanta - přistání na největším letišti světa

Článek byl zobrazen 10 986 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko