Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

San Diego – město zábavy

Přímořské město San Diego se rozkládá na jihozápadním okraji Kalifornie, nedaleko hranic s Mexikem. Jde o rychle se rozvíjející město s nablýskanými mrakodrapy, které si své renomé získává rovněž díky mnoha muzeím a uměleckým scénám. San Diego láká turisty z celého světa také příjemným počasím, které zde panuje během celého roku.

San Diego je druhým největším městem v Kalifornii a osmým největším městem ve Spojených státech amerických. Žije zde kolem 1, 4 milionu obyvatel. První Evropané do těchto končin zavítali již v roce 1542. Roku 1602 zde pak se svými loďmi přistál španělský conquistador Sebastian Viscaino, který místo pojmenoval San Diego. V 18. století zde byla otcem Juníperem Serrou založena první španělská misijní stanice. V roce 1869 bylo v oblasti nalezeno zlato, což odstartovalo zlatou horečku. V té době došlo k rozvoji moderního San Diega, byla vytyčena síť ulic v Gaslamp Quarter, která se společně s nákupním centrem Horton Plaza proměnila na živou moderní čtvrť.

San Diego, Kalifornie, USA

Na přelomu 19. a 20. století byl zaznamenán velký počet imigrantů, kteří do kraje přicházeli s vidinou jednoduchého zbohatnutí. Do města byla následně zavedena železnice. Během konání výstavy Panamá – California v letech 1915 – 1916 byla patrná snaha o modernizaci města, přesto zůstalo San Diego jen provinčním městem. Po napadení Pearl Harboru během 2. světové války byl do San Diega přesunut vrchní štáb Americké pacifické flotily (US Pacific Fleet) a tím začal místní ekonomický boom. Poblíž San Diega bylo nalezeno prehistorické sídliště v oblasti Salton Sea, které patří k vůbec nejstarším na americkém kontinentě. V předkolumbovských dobách byla tato oblast osídlena především lidmi mluvícími jazyky Hokan.

San Diego, Kalifornie, USA

San Diego je dnes sídlem amerického námořnictva, má přímořské podnebí a spoustu nádherných pláží. Hlavním zdrojem příjmů města je turismus, obchod, výroba lodí, armáda, biotechnologie, počítačové vědy a elektronika. San Diego je jakýmsi kalifornským lázeňským městem, které se pyšní krásnou středozemskou architekturou, nepřeberným množstvím obchodů a ideálními podmínkami pro surfaře a potápěče. Najdete zde také bezpočet zábavných atrakcí, které si užijete nejen přes den, ale i v noci. Dále je návštěvníkům k dispozici více jak 1200 tenisových kurtů a 86 golfových hřišť, cyklistické trasy, lákavé restaurace, kvalitní obchodní centra a butiky, umělecké galerie, muzea a divadla.

San Diego, Kalifornie, USA

Mezi hlavní turistické atrakce patří Gaslamp Quarter – Čtvrť plynových lamp. Jde o jedinou část města pocházející z 19. století, kterou se podařilo dochovat až do dnešních dní. Tato čtvrť nechvalně proslula prostitucí, hazardními hrami, pijáctvím a podvody. Stala se centrem nepřizpůsobivých obyvatel a domovem asijské komunity. V 80. letech 20. století měla Gaslamp Quarter na mále, protože bylo rozhodnuto o její demolici a rekonstrukci místa. Nakonec se jí díky nevoli místních obyvatel podařilo zachránit. V roce 1980 byla Gaslamp Quarter vyhlášena národní historickou čtvrtí a stala se novým srdcem San Diega. Její jedinečný charakter dnes přitahuje turisty.  Najdeme zde hlavně bary, kluby, taneční podniky, obchody a hostely. Atraktivní jsou dobové budovy, počínaje pekařstvím a železářstvím a konče zdobenými administrativními budovami a honosnými viktoriánskými hotely. Obzvláště působivá je čtvrť v nočních hodinách, kdy je osvětlena pěknými plynovými lampami.

San Diego, Kalifornie, USA

Z historického hlediska je hlavní tepnou města Broadway, na jejímž konci se nachází stará železniční stanice Santa Fe Depot postavená ve španělském koloniálním stylu. Nedaleko se tyčí jedna z nejvyšších staveb ve městě – America Plaza, v níž sídlí Museum of Contemporary Art, kde jsou umístěna díla žijících umělců a nechybí ani dobře zásobené knihkupectví. Na nábřeží u San Diego Bay bylo roku 1989 otevřeno San Diego Convention Center připomínající galéru. Za návštěvu stojí Maritime Museum, kterému vévodí majestátní stěžně obchodní lodi Star of India z roku 1863. V sousedství kotví krásný osobní trajekt Berkeley z roku 1898 a luxusní parní jachta Medea z roku 1904.

San Diego, Kalifornie, USA

Asi 6 a půl kilometru od nynějšího centra San Diega leží oblast zvaná Old Town, kde si turisté mohou prohlédnout nejstarší budovy ve městě, z nichž mnohé prošly rekonstrukcí. Navštívit zde můžete také Junípero Serra Museum, které lidem přibližuje život a odkaz otce Junípera, jenž vedl františkánskou expedici při zřizování řetězce misií v Kalifornii. Další expozice osvětlují rané dějiny San Diega a následných kultur – indiánské, španělské, mexické a americké. Muzeum bylo postaveno v roce 1929 v misijním stylu a obklopuje jej park rozprostírající se na místě pevnosti a misie z roku 1769. K dalším významným budovám ve Starém městě patří Colorado House a Mason Street School z roku 1886. Nákupní centrum  Bazaar del Mundo evokuje mexické vlivy. Jednou z nejstarších dvoupodlažních cihlových budov San Diega je Whaley House postavený v roce 1856. Sloužil jako sídlo soudního dvora.

San Diego, Kalifornie, USA

Ve městě se podařilo dochovat také několik původních vepřovicových a dřevěných objektů. Jedním z nich je Casa de Estudillo, kterou nechal v roce 1829 postavit velitel pevnosti José Mariá de Estudillo. Má třináct místností situovaných kolem centrálního nádvoří a znovu byl zřízen v duchu pozdní španělské epochy. V Seeley Stable si můžete prohlédnout sbírku koňských povozů a dostavníků.

Dalším zajímavým místem je Balboa Park, který vznikl v 19. století a v letech 1915 – 1916 se stal dějištěm konání výstavy Panamá-California Exposition při příležitosti otevření Panamského průplavu. V roce 1935 následovala výstava Pacific-California. Během těchto výstav zde došlo k výstavbě mnoha romantických budov v pseudokoloniálním španělském stylu a různých exotických stylech. Park byl pojmenován po španělském conquistadorovi Vascovi de Balboa, který jako první spatřil Tichý oceán. Domy nacházející se podél tepny El Prado jsou dnes domovem různých muzeí, jako třeba San Diego Museum of Arts, Museum of Man, Timken Museum of Arts, Natural History Museum a mnoha dalších. Balboa park dnes patří mezi nejoblíbenější atrakce města.

San Diego, Kalifornie, USA - Balboa park

Děti budou ve městě zvědavé především na místní Zoologickou zahradu, která patří mezi jednu z nejzajímavějších na světě. Starají se v ní o mnoho unikátních druhů (např. o pandu velkou) a její vedení se snaží velmi citlivě vytvářet výběhy a interiéry. Celkem je zde chováno na 800 druhů zvířat ze všech koutů světa. Příjemná je procházka také po promenádě lemující přístav Embarcadero, který pochází z 19. století. Nachází se zde mořské muzeum a supermoderní Konferenční centrum. Místo zvané Little Italy vzniklo v 19. století, kdy bylo osídleno italskými rybáři. Svůj středomořský charakter se mu podařilo zachovat dodnes. Dnes se zde však nachází spousta restaurací, pizzerií a barů, krásně se zde snoubí stará a moderní architektura. Jen necelou hodinu od města můžete obdivovat alpské prostředí Laguna Mountains, nebo zavítat do sousedního Mexika.

- jap -

Další články z USA:
Santa Monica
Los Angeles - Museum of Tolerance
Watts Towers
San Francisco - Wells Fargo History Museum
Orange County

Článek byl zobrazen 8 397 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko