Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Oakland

Ve státě Kalifornie se v okrese Alameda rozkládá město Oakland, které bylo v minulosti malým předměstím San Francisca. V samostatné město se rozvinulo v době, kdy se stalo konečnou stanicí transkontinentální železnice za západním pobřeží Spojených států amerických.

Oakland byl založen v roce 1852 na východním pobřeží Sanfranciského zálivu. Původně zde žila jen dělnická třída, ale díky dopravní dostupnosti zde začalo vzkvétat podnikání a město se záhy zařadilo mezi největší kontinentální přístavy ve Spojených státech. V současnosti je přístav v Oaklandu třetím největším na západním pobřeží. Na území města se nachází také mezinárodní letiště a prochází jím důležitá železniční trať společnosti Amtrak.

Mnoho Afroameričanů, kteří pracovali na výstavbě železnice, už v Oaklandu zůstalo, usadilo se a založilo rodiny. O něco později sem zavítali i Hispánci, proto má dnešní město tak multikulturní atmosféru. V současnosti v Oaklandu žije okolo 387 tisíc obyvatel. Město je také známo jako kulturní centrum a působiště významných spisovatelů, jako byli Jack London či Gertruda Steinová. Jack London, jenž se proslavil především dobrodružnými romány, žil v Oaklandu v 80. letech 19. století a často býval viděn, jak vysedává na zdejším nábřeží. Nyní se ve městě nachází dokonce oblast nesoucí jeho jméno. Jack London Square je rušnou promenádou plnou obchodů, restaurací a výletních člunů. Pokud se vydáte po stopách Jacka Londona, dojdete k First and Last Chance Saloonu a ke srubu původem z Yukonu, v němž spisovatel bydlel v roce 1898.

Jednou z nejvýraznějších staveb města je svatyně Mormon Temple, která byla na vrcholku místního kopce vystavena v roce 1963. Jde o jediný mormonský chrám v severní Kalifornii. Jeho celý název zní Oakland Temple of the Church of Jesus Christ of Latter Day Saints. V noci je stavba zalitá světlem a je viditelná nejen z Oaklandu, ale také ze San Francisca. Chrám tvoří centrální zikkurat se čtyřmi nižšími stupňovitými věžemi. Všechny jsou obložené lesklou bílou žulou a završeny zlacenými jehlany. Pokud vystoupáte až k chrámu, otevře se před vámi strhující podívaná na celé panorama Bay Area.

Součástí centra Oaklandu je jezero Merritt, které vzniklo úmyslně vybagrováním. Jeho přílivové ústí bylo částečně přehrazeno a celé jezero nakonec obehnáno hrází. Dnes společně s okolním parkem vytváří v zastavěném srdci Oaklandu zelenou oázu klidu. V roce 1870 bylo jezero se svým okolím vyhlášeno první loveckou oborou v USA. Také dnes přitahuje hejna tažných ptáků. Břehy jezera lemuje asi 5 km dlouhá běžecká a cyklistická stezka. Na severním břehu si můžete půjčit loďku a projet se po zdejších vodách. V nedalekém Lakeside Parku můžete obdivovat květinové zahrady, navštívit voliéru a Children´s Fairyland s jízdami na ponících, dětským loutkovým divadlem a vystoupeními pro děti.

Při prohlídce města určitě nevynechejte starou čtvrť Old Oakland, kde se nachází dva bloky známé jako Victorian Row, které byly postaveny mezi 60. a 80. lety 19. století. V 80. letech minulého století pak byly zrenovovány. Řada lidí sem přichází zejména v pátek, kdy se v Clay Street a 9th Street koná zemědělský trh. V tu dobu se stánky prohýbají pod kupou čerstvých potravin i pod již hotovými jídly. V noci doporučujeme zajít do Jesso´s Seafood ve Washington Street 901. Pravidelně zde vystupují skupiny hrající jazz, R&B či soul, což přitahuje nejen turisty, ale i místní obyvatele. Každé druhé úterý v měsíci se zde navíc koná slavnost JesFest pojatá v neworleanském duchu.

Velkou atrakcí Oaklandu je samozřejmě také Oakland Museum of California, které je jako jediné svého druhu zaměřeno na umění, historii a životní prostředí tohoto amerického státu. Bylo otevřeno v roce 1969 a jeho neobvyklou budovu s nádvořími a zahradami projektoval architekt Kevin Roche. V Natural Sciences Gallery si můžete prohlédnout přírodovědné diorámy, které jsou nejpůsobivějšími v Kalifornii. V Cowell Hall of California jsou zase uloženy jedny z nejrozsáhlejších sbírek kalifornských artefaktů. Zdejší Gallery of California Art proslula ranými olejomalbami Yosemite a San Francisca.

Oakland je součástí metropolitní oblasti San Franciska, s kterým je spojen mostem Bay Bridge klenoucím se přes záliv. Tento složitý víceúrovňový most projektoval Charles H. Purcell a dokončen byl roku 1936. Most je tvořen dvěma samostatnými konstrukcemi, které se na sebe napojují uprostřed zátoky, na ostrově Yerba Buena. Most celkově měří 7,2 km a původně na něm byly ještě vlakové koleje. Ty však byly v 50. letech 20. století odstraněny a v současnosti je jeho pět jízdních pruhů určených jen pro motorová vozidla, kterých za den projede okolo 250 tisíc. V roce 1989 byl most po zemětřesení v Loma Prieta uzavřen, protože se uvolnily některé segmenty. Větší část ostrova Yerba Buena zvaná Treasure Island hostila v letech 1939 až 1940 Světovou výstavu. Tento nevelký ostrůvek s několika parky je dnes domovem movitějších obyvatel.

- jap -

Předchozí články z USA:
Mono Lake - Mrtvé moře západu
San Diego County
Kalifornie - Morro Bay
San Francisco - Mission Dolores
Sacramento

Článek byl zobrazen 7 879 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko