Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Rocky Mountain

V srdci USA ve státě Colorado láká k návštěvě Rocky Mountain National Park. Je to vysokohorský národní park o rozloze 1 076 km², založený již v roce 1915. Přitahuje především ty, kterým učarovala horská příroda se vším, co k tomu patří – pěší túry, průzračně čistý vzduch, členitý terén, nádherné výhledy, horská fauna a flóra. Park se může pochlubit faktem, že 76 z jeho vrcholů je vyšších než 3 650 metrů.

Tím úplně nejvyšším je Longs Peak, dosahující 4 346 m n.m. Jeho jméno není odvozeno od slova „dlouhý“ (long), jak by se mohlo zdát, ale od majora Stephena Longa (1784-1864), který oblast kolem roku 1820 prozkoumal. Původně zněl proto název Longs Peak. První zaznamenaný výstup na vrchol uskutečnil geolog John Wesley Powell se svou výzkumnou skupinou v roce 1868, avšak vše nasvědčuje tomu, že domorodí indiáni se sem dostávali mnohem dříve při sběru orlích per. Důkazy ukazují na stopy občasné lidské přítomnosti v oblasti v posledních 10 000 letech.


Autor: Jeremy Nicholson

Jak indiáni, tak Powell však použili nejlehčí výstupovou trasu. Kromě toho má vrchol ještě východní část v podobě strmého útesu, nazvaného the Diamond (diamant). Ten byl poprvé zdolán až roku 1960.

Jestliže se rozhodnete na Longs Peak vystoupit, nejsnazší to bude během léta, kdy není potřeba ovládat techniku lezení. Přesto nelze tvrdit, že by šlo o snadnou záležitost. Přece jen, hory jsou hory a nejeden lehkověrný turista při pokusu o výstup již přišel o život.

Pro horolezce jsou lákadlem také ostatní vrcholy, na své si však přijdou i méně zdatní turisté. Celkem najdete v parku 578 kilometrů stezek, z nichž si jistě vybere každý.

Na skalnatém pozadí se dobře vyjímají bělostné ledovce, jež však mohou být velmi nebezpečné. Nechvalně proslulý je především ledovec Andrews, který má na svém kontě několik mrtvých a zraněných. Na druhou stranu, ledovce spolu s podzemními prameny vytvářejí mnoho potůčků, potoků a řek. Na území parku dosahují souhrnné délky 720 kilometrů a v níže položených částech vytvářejí mokřiny a lužní lesy. Rovněž 150 jezer přispívá k diverzitě krajiny. Vodní plochy jsou cílem rybářů, tvořících mezi návštěvníky velkou skupinu.

Nad majestátní horskou krajinou krouží draví ptáci, jako orli a jestřábi, poměrně hojně jsou v Rocky Mountain NP zastoupena i různá pozemní zvířata – los, jelenec, ovce tlustorohá, mnoho menších živočichů (veverky, svišti, bobři...), ale také šelmy. Tou největší a nejnebezpečnější je černý medvěd, žijí tu však i pumy a kojoti. Medvěda grizzlyho zde nenajdeme, ačkoliv občas to některé publikace mylně tvrdí. Vlci byli v této oblasti vyhubeni už před 50 lety, v posledních letech se však objevují případy jejich pozorování. Např. v roce 2008 dva dobrovolní strážci parku spatřili neobvykle velké zvíře vycházející z lesa. Během následného průzkumu místa byly nalezeny 13 centimetrů dlouhé stopy, pravděpodobně vlčí. Existuje tedy určitá (byť malá) naděje, že vlci území, na kterém byli kdysi běžní, opět samovolně osídlí migrací z Yellowstonského národního parku (tam byli úspěšně reintrodukováni před 13 lety). Návrat vlka by mohl pomoci snížit přemnoženou populaci losů a stabilizovat tak celý zdejší ekosystém.


Autor: Dan Simpson

Co dělat, pokud potkáte medvěda, pumu, nebo jiné potenciálně nebezpečné zvíře, se dočtete na níže uvedených odkazech.

Ať už sem přijedete jako horolezec, turista, rybář, přírodovědec či za jiným účelem, v parku se dá k ubytování využít mnoho kempů. Pět z nich je přístupných automobilem, nehledejte tu však velký komfort a  technické vymoženosti. Naopak, tady máte možnost sepětí s přírodou. Ti dobrodružněji naladění mohou požádat o povolení ke kempování na jiných místech, dostupných pouze pěšky. Je jich na výběr více než 200. Řešení však existuje i pro návštěvníky, kteří si luxus nedokáží odpustit. Dá se totiž využít některého z ubytovacích zařízení mimo hranice parku.

Zamilované páry nepochybně zaujme jedna místní zvláštnosti – pořádání svateb. Může se tak stát po předchozí písemné žádosti, podrobnosti včetně formuláře ke stažení jsou na oficiálních stránkách parku.

K parku se dostanete po silnicích U.S. Highway 34, 36 a State Highway 7, které vás dovedou k jednomu z návštěvnických center (těch je v parku celkem 5). Z pohledu řidiče je nejzajímavější Highway 34, známá jako „Trail Ridge Road“. Ta totiž vede skrz park a dosahuje v nejvyšším bodě nadmořské výšky 3 713 metrů. Avšak pozor, v zimě je kvůli sněhu uzavřena.  Je snad zbytečné říkat, že v parku je vždy nutné dodržovat dané předpisy, chovat se co nejohleduplněji a nezanechávat po sobě žádné stopy v podobě odpadu či poničené přírody.

- red -

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Alcatraz - kála v sanfranciské zátoce
Key West – téměř český Karibik
Mohavská poušť - země pistolníků a mimozemšťanů
Za indiány do Phoenixud
V žáru mohavské pouště

Článek byl zobrazen 5 993 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko