Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Alcatraz - skála v sanfranciské zátoce

Je jen málo ostrovů, o kterých by bylo natočeno tolik filmů. A to i přesto, že je nevelký a neoslňuje rozsahem svých přírodních krás. Řeč je o ostrově Alcatraz, jenž se stal nechvalně proslulý kvůli svému vězeňskému zařízení.

Alcatraz, řečený také „the Rock“ (Skála), má rozlohu zhruba 9 hektarů a leží u San Francisca ve stejnojmenné zátoce. Od města jej odděluje asi 2 kilometry moře.

Své jméno získal v roce 1775, kdy jej objevil španělský mořeplavec Juan Manuel de Ayala a pojmenoval ho „La Isla de los Alcatraces“, tedy „Ostrov pelikánů“. V roce 1846 daroval mexický guvernér ostrov Julianu Workmanovi s tím, že na něm postaví maják. Ten jej ovšem ještě tentýž rok prodal za 5 tisíc dolarů Johnu Fremontovi, jednajícího jménem vlády USA. Ta se také následně – po soudním sporu – stala jeho majitelem. Krátce poté začala realizace plánů na vojenské využití ostrova. Byla zde postavena pevnost a instalovány dělostřelecké baterie, které měly chránit San Francisco před útokem. K válečnému využití však nikdy nebyla příležitost, a to ani během občanské války. Zato již tehdy došlo k události, která předznamenala budoucnost Alcatrazu, neboť zde byla uvězněna skupina sympatizantů Konfederace.


Autor: Lucas Janin

V roce 1867 tady Američané postavili první věznici a o rok později byl ostrov oficiálně určen jako místo pro dlouhodobé věznění vojenských zajatců. Je proto paradoxem, že mezi prvními sem byli zavíráni indiáni kmene Hopi, jejichž základní životní filozofií je mírumilovnost a odpor proti válce...

V průběhu dalších desetiletí došlo na postupné rozšiřování a vylepšování věznice, přičemž nejdůležitější stavby byly postaveny v letech 1909 až 1912. Roku 1934 věznice přešla z vojenské podřízenosti pod Ministerstvo spravedlnosti a stala se tak civilní federální věznicí. V následujících letech také získala největší proslulost, neboť „hostila“ mnoho prominentních vězňů, jako byli například Al Capone.

Dlouho se mělo za to, že z Alcatrazu není možné uprchnout. Bránily tomu silná bezpečnostní opatření, konstrukce vězeňských budov a především sám fakt, že jde o ostrov. Vzdálenost ke břehu sice není nijak závratná a z ostrova je na San Francisco pěkný výhled, ovšem silné a ledově chladné proudy činí útěk velmi obtížným.

Přesto došlo celkem ke 14 pokusům, na kterých se podílelo 36 vězňů (2 z nich to zkoušeli dvakrát). Většinou byli chyceni, 7 vězňů zastřeleno, někteří se prokazatelně utopili nebo byli prohlášeni za utonulé. Oficiálně tak žádný útěk z Alcatrazu nebyl úspěšný. Ovšem ve skutečnosti to není tak úplně jisté, neboť je možné, že někteří z utonulých se dostali na břeh a přežili.

Nejznámější takový případ se udál v červnu roku 1962. Tehdy se Frank Morris, John Anglin a Clarence Anglin postupně probourali do nehlídané chodby za celami, kde ponechali kašírované figuríny pro zmatení dozorců. Podařilo se jim dostat až k moři a už je nikdo nikdy nespatřil. FBI našla na nedalekém Andělském ostrově i na pevnině zbytky člunu vyrobeného z pršiplášťů, které se uprchlíkům podařilo ve věznici ukrást, a také překližková pádla a další předměty.

Oficiální závěr vyšetřování zněl, že vězni při útěku utonuli v chladných vodách zálivu. Ovšem kdo ví... Protagonistům známého soudobého seriálu „Bořiči mýtů“ se podařilo během rekonstrukce případu úžinu úspěšně přepádlovat na člunu, vyrobeném podomácku z pršiplášťů dle vzoru výše zmíněných uprchlíků. Celá událost byla také roku 1979 zfilmována do podoby díla „Útěk z Alcatrazu“ s Clintem Eastwoodem a dalšími známými herci.


Autor: Yang Yu

Těžko říci, zda zmíněný útěk měl nějaký vliv na další budoucnost věznice. Faktem však zůstává, že poměrně krátce poté, v březnu 1963, bylo nápravné zařízení uzavřeno, oficiálně kvůli vysokým finančním nákladům a znečišťování zálivu kanalizačním odpadem (přece jen, 250 vězňů a 60 dozorců a úředníků již něco vyprodukuje...). Náhradou za Alcatraz se stala věznice v illinoiském Marionu.

O dalším využití ostrova se dlouho vedly a stále vedou spory. Rok a půl jej okupovali indiáni, kteří se tímto demonstrativním způsobem domáhali svých práv (nutno říci, že nakonec úspěšně), v roce 1976 byl Alcatraz uznán jako národní památka. Na ostrově rovněž žije několik vzácných druhů rostlin a živočichů, zejména ptáků, ale i mločík kalifornský a další.

V současnosti slouží především turistickému ruchu a je jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí San Francisca. Bližší údaje o možnostech návštěvy, cenách atd., stejně jako spoustu zajímavých historických i technických informací, se dozvíte na stránkách www.nps.gov/alca/.

Budoucnost Alcatrazu je nejistá, kromě zachování v jeho historické podobě se uvažuje i o vybudování „mírového centra“ apod. Říká se však, že na ostrově straší duše mrtvých vězňů a dochází zde k mnoha paranormálním jevům, což dosvědčilo mnoho dozorců, policistů i současných návštěvníků...

Autor: Michal Hamšík

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Key West – téměř český Karibik
Mohavská poušť - země pistolníků a mimozemšťanů
Za indiány do Phoenixud
V žáru mohavské pouště
Hollywood – to nejsou jen písmenka na skále

Článek byl zobrazen 5 659 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko