Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Joshua Tree National Park - v žáru mohavské pouště

Jestliže uslyšíte jméno „Joshua Tree“, mnozí z vás si možná vybaví album irské skupiny U2. Avšak tento název patří především stromovité agávi Yucca brevifolia (česky juka krátkolistá). Roste v mohavské poušti, dožívá se stáří až tisíc let a za své anglické jméno vděčí mormonům, kterým připomínala biblického Jozueho se vztaženýma rukama. Podle této rostliny (není stromem v pravém slova smyslu) byl rovněž pojmenován americký národní park - Joshua Tree National Park.

Park o rozloze 3 196 km² leží v Kalifornii, přesněji v jejím jihovýchodním cípu, kam zasahuje jak Coloradská poušť (východní část NP), tak pohoří Little San Bernardino i zmíněná poušť Mohavská. Pod tímto pojmem si však nepředstavujme nekonečné, do dálky se táhnoucí písečné duny jako na Sahaře (která ostatně také není zcela písečná). Většina území je kamenitá, se skalnatými kopci. Roste zde řada zajímavých rostlin (podle odhadů více než 850 druhů), které se přizpůsobily místním klimatickým podmínkám, a samozřejmě tady najdeme i specifické živočichy.

Zvláštní biotop byl v roce 1936 prohlášen Národním monumentem, teprve od roku 1994 je Národním parkem. Velká část parku je ponechána zcela bez lidských zásahů, takže zde panuje pouze příroda.

Coloradská poušť (v podstatě část Sonorské pouště) leží v nižší nadmořské výšce (do 900 m n.m.). Roste tu třeba zajímavý druh opuncie Cylindropuntia bigelovii, různé kaktusy včetně endemických či zvláštní odolné pouštní keře. Oproti tomu, rostlinstvo výše položené Mohavské pouště je jiné, neboť klima je přece jen chladnější a vlhčí. Právě tady se daří juce krátkolisté. Dále můžete narazit třeba na kalifornský jalovec, nebo oázy palmy washingtonie vláknité, rostoucí kolem přírodních pramenů, lákajících mnoho živočichů. Pro znalce sukulentů je každopádně Joshua Tree National Park rájem, kde mohou v přirozeném prostředí sledovat mnoho různých rostlin. 

Jak už tomu v pouštích často bývá, i v tomto národním parku se dají spatřit různí plazi. Mezi ty milejší exempláře patří želva Agassiziova, bohužel v současnosti kvůli lidským aktivitám figurující na seznamu ohrožených druhů. Ovšem svůj domov tu má i 25 druhů hadů, včetně nezbytných chřestýšů. Z větších zvířat jmenujme zdejší poddruh ovce tlustorohé (vypadá trochu jako muflon), jelence ušatého a také pumu americkou a rysa červeného. K tomu je třeba připočíst mnoho zvířat menších, jako jsou různí hlodavci, lišky, kojoti, netopýři aj. Na úplný výčet zde není dost prostoru, vždyť jen obratlovců je na 350 druhů (z toho ovšem cca 270 druhů ptáků). Co se týče bezobratlých, tady se otevírá prostor pro amatérské badatele, neboť zatím jen malá část byla systematicky zařazena. Známé jsou dva druhy jedovatých pavouků – nechvalně proslulá „černá vdova“ a koutník jedovatý, kromě toho nejedovatý druh tarantule a dále škorpioni, dorůstající délky až 10 centimetrů (avšak málo jedovatí).

 

Z uvedeného by se mohlo zdát, že Joshua Tree National Park je místem vyhrazeným pro pozorovatele ptáků, plazů, botaniky a další nadšené přírodovědce, zatímco běžný smrtelník by se tu k smrti nudil. Ale i když přírodě vůbec nerozumíte, uchvátí vás panoramata zdejší divoké krajiny s bizarními geologickými útvary a pozoruhodnými stromy, vyvolávající otázky, zda jsme stále ještě na naší rodné planetě.

K průzkumu celé oblasti máte na vybranou z několik pěších stezek různých délek, od sotva dvoukilometrové až po téměř 60 km dlouhou trasu, která je součástí California Riding and Hiking Trail. Jinou možností je poznat park ze sedla horského kola.

Do parku míří také vyznavači skálolezení, k němuž je zde dostatek příležitostí. Doslova tisíce lezeckých tras s různými stupni obtížnosti by mělo uspokojit každého (více zde: http://joshuatreeguides.com/). No a jestliže nemáte rádi horko a fyzickou námahu, můžete krásy parku poznávat skrze okna klimatizovaného auta. Vede tudy kvalitní silnice, ale do některých částí se dostanete jen v off-roadu.

Když už jsme zmínili horko, letní denní teploty dosahují běžně kolem 38 stupňů. Ale pozor, v zimě je přes den maximálně 15 °C, občas sněží a v noci nezřídka dokonce mrzne!

Pro návštěvníky parku je k dispozici devět kempů, sedm z nich je však zařízeno velmi stroze a nemají dokonce ani zdroj vody, takže se musíte předem zásobit vodou a potravinami. Pro ty, kteří se neobejdou bez luxusního hotelu s bazénem a prvotřídní restaurací, tady není místo. Volné kempování je rovněž povoleno, pokud dodržujete daná omezení a pravidla. To ostatně platí pro jakékoliv aktivity v parku. Mějte na paměti, že se nacházíte v chráněné oblasti, a že poušť dokáže být smrtelně nebezpečná.

Otevřeno je po celý rok, nejvíce turistů tady potkáte na jaře a na podzim, kdy jsou teploty poměrně příznivé. Z Las Vegas sem pojedete zhruba 5 až 6 hodin, z Los Angeles jen asi 3 hodinky. Dá se sem také podniknout výlet například v rámci cesty po slavné Route 66, ležící nějakých 80 km odsud.

Další odkazy:
http://www.nps.gov/jotr/index.htm (oficiální stránky včetně cen vstupného)

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Hollywood – to nejsou jen písmenka na skále
Západním pobřežím USA trochu jinak....
Opojné Las Vegas
Aspen – hurá mezi celebrity!
Empire State Building – královna New Yorku

Článek byl zobrazen 11 074 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko