Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mann´s Chinese Theatre v Los Angeles

Divadlo Mann´s Chinese Theatre je jednou z nejznámějších památek v americkém Hollywoodu. Jde o kino, jehož fasáda připomíná čínský chrám. Otevřeno bylo v roce 1927, kdy zde byla uvedena slavnostní premiéra „Krále králů“ od Cecila B. De Millea.

Exteriér divadla je opravdu netradiční, zdobná směsice čínských chrámů a pagod je doplněna lvy a draky. V tomto vzhledu se odráží výrazný cit pro showmanství zakladatele divadla, Sida Graumana. Grauman také vymyslel jeden z nejdéle používaných reklamních taháků v dějinách Hollywoodu. Pozval řadu filmových hvězd, aby na betonovém nádvoří divadla zanechaly otisky svých rukou, nohou a doplnily je autogramy. 


Foto: Andy Z. / Shutterstock.com

Jak tento zvyk vznikl, se traduje několik verzí. Podle jedné hvězda němého filmu Norma Talmadgeová omylem šlápla do ještě měkkého betonu během slavnostního otevření divadla v roce 1927. Jiná verze zase říká, že ruku do mokrého betonu jako první vtisknul francouzský kameraman Jean Klossner, aby zde zůstala pro příští generace. Ať tak či onak, Sidu Graumanovi se tento nápad zalíbil a dne 17. května roku 1927 pozval další hvězdy, jako byl třeba Douglas Fairbanks st. nebo Mary Pickfordová, aby záměrně zvěčnili své otisky v betonu. Dnes jsou zde zvěčněny šlápoty takových hvězd jako je Shirley Temple, Marilyn Monroe, Sophia Loren, Clark Gable, Al Jolson, Harold Lloyd a spousta dalších. 


Foto: Rodolfo Arpia / Shutterstock.com

Lidé sem dnes chodí otisky obdivovat a fotografují se s nimi. Kolem chodí zřízenci v klaunských úborech a zvou na návštěvu kina. Nádvoří s otisky si může prohlédnout kdokoliv, výstřední interiér divadla je však přístupný pouze filmovým divákům. 

- jap - 

Další článka na stránkách o USA:
Beverly Hills – domy filmových hvězd 
Huntingenova knihovna v Los Angeles 
Los Angeles - procházka po Sunset Boulevard 
Marin Headlands - oáza klidu na dosah San Franciska 
Hearst Castle - nablýskané hřiště 

Článek byl zobrazen 7 313 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko