Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hartford - pojišťovna, kam se podíváš

Hlavním městem amerického státu Connecticut je Hartford, v němž žije okolo 130 tisíc obyvatel. Díky množství pojišťoven, které se na území metropole nachází, bývá Hartford často nazýván “hlavním městem pojišťovnictví”. To však není jediné, čím město vyniká, sídlí v něm také mnoho univerzit a pochází odtud hokejový klub Hartford Wolf Pack.

Oblast dnešního Harftordu navštívili první Evropané v roce 1614. Historie města samotného pak sahá do roku 1635, kdy se v těchto místech usadili první osadníci z Anglie. Svou nově vzniklou osadu pojmenovali Newtown, ale tento název jí vydržel pouhé dva roky. Již v roce 1637 byla přejmenována na Hartford. Roku 1784 získal Hartford statut města. Hartford leží v kontinentálním klimatickém pásu, který přináší horká suchá léta a chladné zimy často doprovázené sněhovými srážkami.

Hartford se rozkládá na ploše 46, 5 kilometrů čtverečních a žije v něm okolo 130 tisíc obyvatel. Celá metropolitní oblast, pod níž spadá několik dalších okolních městeček, však vytváří aglomeraci s 1 milionem a 300 tisíci obyvateli. Přestože je Hartford hlavním městem státu Connecticut, není městem největším - předčí jej totiž Bridgeport se 140 tisíci obyvateli, kde v letech 1907 až 1913 žil  Jan Masaryk, který pracoval v továrně Charlese Cranea. Tento významný československý diplomat a ministr zahraničí si práci v této firmě velmi pochvaloval a tvrdil, že jej naučila disciplíně a práci s lidmi. Nakonec se v roce 1925 oženil s Craneovou dcerou Frances, ale manželství jim vydrželo pouhých pět let.

Hartford

Hartfordem protéká řeka Connecticut, která  původně oddělovala severní a jižní část města a byla součástí parku Bushnell. Dnes však odděluje centrum od východního předměstí. V centru  města je možné najít několik památek, zajímavých staveb i muzeí. Mezi nejzajímavější budovy patří Connecticut State Capitol, Dům Marka Twaina či románská katedrála sv. Josefa. Nepřehlédnutelnou stavbou je Aetna Insurance Building, která byla vystavěna ve stylu koloniálního obrození a je největší budovou svého druhu v zemi.

Koho zajímá umění, může navštívit Wadsworth Atheneum of Art. Jde o  nejstarší muzeum umění ve Spojených státech, v němž jsou vystavena díla významných italských barokních mistrů a ukázky postimpresionistického umění. Příjemným  místem pro odpočinek je Park Elizabeth a Bushnell Park, který navrhnul Frederick Law Olmsted. Tento architekt projektoval také Central Park v New Yorku. Zajímavostí Hartfordu je, že si v něm můžete koupit a přečíst jedny z nejstarších amerických novin, Hartford Courant. Jsou nepřetržitě vydávány od roku 1764.

Ve městě velmi daří pojišťovnictví, v Hartfordu je to jedna z nejrozšířenějších služeb. Kromě pojišťoven zde však najdeme i různé další významné firmy, jako Pratt & Whitney, CIGNA, Colt Firearms, Sikorsky Aircraft, Otis Elevator, Carrier Corporation či Hamilton Sundstrand. Po Harfordu je rozeseto také několik univerzit a škol. Významné jsou například Trinity College, University of Connecticut, School of Business, The Institute of Living, Capital Community College, Hartford Conservatory, Hartford Seminary, University of Connecticut, School of Law a další. Nechybí ani prestižní soukromá univerzita Yale University, která byla založena v roce 1701 a je tak třetí nejstarší vzdělávací vysokoškolskou institucí ve Spojených státech amerických. Byla pojmenována po svém mecenáši Elihu Yaleovi.

Turisté mohou v Hartfordu využít pestré nabídky ubytování i stravování. Restaurace jsou na každém rohu, stejně tak jako noční bary, kluby a diskotéky. Pokud patříte mezi lidi, co se rádi baví až do rána, pobyt v Hartfordu si užijete. Návštěva Hartfordu potěší také milovníky golfu, protože ve městě a jeho okolí se nachází více než desítka skvělých golfových hřišť. 

- jap -

Další články z USA:
Na Floridu za aligátory, krásnou přírodou i zábavou
Podmořský svět ve floridském akváriu v Tampě
Grand Canyon patří k nejstarším národním parkům USA
Expedice napříč USA - národní parky IV.
Expedice napříč USA - národní parky III.

Článek byl zobrazen 4 975 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko