Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Expedice napříč USA - národní parky IV.

Během našeho čtvrtého a posledního putování po národních parcích USA, které absolvujeme s manžely Sovišovými, se z oblasti Středozápadu přesuneme na východní pobřeží, které je omýváno Atlantikem. Budeme obdivovat indiánská sídliště, fantastické skalní mosty, divokou přírodu a nakonec zakotvíme v New Yorku. Určitě to bude stát za to!

Cestu začneme ještě v oblasti Středozápadu, odkud se vydáme do obdivuhodných prehistorických indiánských sídlišť v Mesa Verde, o kousek dál vystoupáme k fantastickým skalním mostům v Arches a v Yellowstonu se pokocháme nedotčenou divokou přírodou, kterou opustíme pod “ďábelskou“ Devils Tower. Naše další cesta k východnímu pobřeží povede přes Národní park Badlands, Chicago a Niagarské vodopády. Posledním zastavením na cestě k Atlantiku už bude jen New York.

Historické skalní sídlo Indiánů Mesa Verde

Mesa Verde je jedním z nejvýznamnějších kulturně-historických památek Ameriky. Už od osmého století zde žili indiáni kultury pueblových sídel. Ve skalních rozsedlinách, v jeskyních a pod skalními převisy byla objevena zachovalá skalní města původních obyvatel. Jsou obtížně dostupná. I dnes k nim vedou cesty jen po žebřících a střešními otvory. Naše skupina se v doprovodu amerického průvodce vydala prozkoumat několik těchto skalních sídelních měst. Na žebříky do skal jsme byli vpuštěni až poté, co jsme si vyslechli pokyny a možná nebezpečí, která zde na nás číhají.

Mesa Verde
Foto: Mesa Verde

Národní park Arches (Utah)

NP Arches je mimořádná oblast, plná křehkých červených pískovcových slepenců s různými prapodivně oblými tvary. Eroze (vítr, mráz, voda a sluneční žár) tady postupně vytvořila rozsáhlou, dokonale půvabnou skalní krajinu. Našim hlavním cílem byly samozřejmě ty nejdelší a nejvyšší skalní mosty státu Utah. Znali jsme je z obrazových publikací a moc jsme se na jejich neobvyklou krásu těšili. Jako kamzíci jsme stoupali po členitých suchých masivech, až jsme se konečně dostali k místům s překrásnými výhledy. Vystoupali jsme až k tomu nejzajímavějšímu, nejvzácnějšímu a nejvyššímu skalnímu mostu, k Delicate Arch. Jeho vzácné fotografie jsou nám dnes dostatečnou odměnou za obtížný, sluncem a žárem provázený výstup.

NP Arches - Delicate Arch
Foto: NP Arches - Delicate Arch

V nádherné skalní krajině Arches jsme si uvědomili, že tato vcelku neživá, bizarními skalami, pouští a pískem obdařená příroda, ve které jsme se už celý týden pohybovali, nám přinesla opravdu mnoho silných zážitků. Současně jsme ale vnímali, že nám začínají chybět pohledy na zelené louky, na pastviny a na hluboké lesy. Cítili jsme, že nějaká změna v přírodním programu by nastat mohla. A ta změna skutečně přišla. CK Alpin-Tour s naší “skalní“ únavou už dávno předem počítala. Hned druhý den se naše trasa otočila směrem k severu a my jsme se postupně přibližovali do vodou, zelení a životem naplněného Yellowstonského národního parku. Na místo jsme se dostali cestou kolem Salt Lake City a přes NP Teton. Naše cesta vedla 750 km na sever, na americký Středozápad. Za jízdy jsme sledovali, jak se původně suchá a vyprahlá krajina kolem nás mění. Holé pláně dostávaly stále zelenější barvu, vzduch byl o něco vlhčí, denní teplota klesala už k příjemným 30°C. Na severu státu Wyoming na nás čekal jeden den v NP Teton a tři dny v NP Yellowstone.

Národní park Grand Teton (Wyoming)

NP Grand Teton je vysokohorská oblast s divoce rozeklanými vrcholky hor, které dosahují výšky kolem čtyř tisíc metrů. Za svůj neobvyklý název (teton znamená ňadra) vděčí francouzským dobrodruhům z minulého století, kterým prý vrcholky hor připomínaly sněhobílá ňadra žen. Nám naopak připomínaly spíš evropské Alpy. Horská příroda je zde velmi bohatá na faunu i flóru. My jsme za jízdy občas zahlédli medvědy, jeleny, losy i orla bělohlavého.  

V Grand Tetonu jsme se vydali na pěší túru do hor. Cesta začínala velmi příjemně, plavbou lodí přes jezero Jenny Lake. Následné stoupání do sedla ve výšce 3 050 metrů nám přineslo další “lovecké“ zážitky. Stoupali jsme asi hodinu po turistickém chodníčku, když se najednou před námi objevil neskutečně velký los s ohromným majestátným parožím. Stál ukrytý v houští a po očku nás sledoval. Po chvíli kochání a focení tohoto obra jsme pokračovali ve výstupu. V horském sedle na nás čekal zasloužený odpočinek u překrásného ledovcového jezírka s průzračně čistou vodou. Otužilci se koupali ve studené vodě, teplomilní se koulovali na zbytcích horského sněhu. Asi po hodině se celá skupina vydala na cestu dolů. 

Národní park Yellowstone (Wyoming)

Pro světoznámý Yellowstone jsme měli vyhrazeny celé tři dny. Bydleli jsme v příjemném turistickém městečku ve stylu Divokého západu. Do parku jsme vyjížděli každý den ráno a vraceli se večer. Yellowstone je nejstarším národním parkem na světě. Založen byl již v roce 1872.  Nabízí obrovské množství termálních gejzírů, nádhernou přírodu a spoustu divoké zvěře.

vodopád na řece Yellowstone
Foto: vodopád na řece Yellowstone

První den jsme se pohybovali v oblasti dvou set stále aktivních gejzírů. Největší a nejznámější z nich nazývaný Old Faithful vyvrhne každých sedmdesát minut horkou vodu a páru až do výšky šedesáti metrů. Toto pravidelné pětiminutové představení pokaždé obdivuje mnoho turistů z celého světa. Naše vycházka po jakoby vařícím se poli vedla kolem mnoha různě bublajících modrých jezírek se zlatavými okraji. Všude jako sopky tryskaly větší či menší gejzíry horké vody a páry. Bylo to neuvěřitelné mystické divadlo.

Druhý den jsme zajeli do oblasti Mammoth Hot Springs. Voda z horkých pramenů tady kaskádovitě stéká do údolí a vytváří třpytivě bílé vápencové terasy. Všudypřítomný sirný odér nás doprovázel po mimořádně zajímavé vyhlídkové trase. Tyto unikátní oblasti jsou pouze dvě na celém světě: Pamukkale v Turecku a Mammoth Hot Springs v USA. Odpoledne jsme sjeli dolů k řece, do místa, ve kterém se vařící voda z Mammothu slévá se studenou vodou z hor. V soutoku nám byla delegáty doporučena zvláštní, zcela netradiční koupel. Mohli jsme si vyzkoušet přírodní “saunu“ uprostřed řeky. Zleva nám tekla horká, zprava studená, uprostřed koryta řeky pak příjemný mix. Každý si v řece našel své optimální místečko k relaxaci.

Třetí den jsme zamířili do oblasti Yellowstone Grand Canyon. Divoká řeka zde v mimořádně zajímavé žlutohnědé hornině vyhloubila na 40 kilometrů dlouhou a 250 metrů hlubokou strž. Kaňonem se voda valí mnoha peřejemi a v centrální části parku předvádí své dva ohromné vodopády. Jejich síla je vskutku obrovská. 

Náš pobyt v Yellowstonu se pomalu chýlil ke konci, ale my jsme stále ještě nezahlédli tu hlavní živou atrakci. Volně žijící stáda bizonů. Byli jsme z toho docela smutní. Bizoni se totiž rozhodli napínat nás až do posledního okamžiku. Teprve až při úplně posledním výjezdu z parku se nám konečně náležitě předvedli. Početná stáda se najednou doslova valila ze všech stran. Desítky, ba stovky kusů se rozhodly přecházet silnici, po které jsme právě projížděli. Doprava se zastavila. Každý fotil a filmoval, co to šlo. Jeden opravdu statný býk se rozhodl přejít silnici jen velmi těsně před naším autem. Ani jsme nedýchali. Setkání s bizony se nám nakonec dokonale vydařilo a z Yellowstonu jsme odjížděli nesmírně spokojení.

NP Badlands
Foto: NP Badlands

Poslední týden dovolené byl z větší části tranzitní. Projeli jsme státy South Dakota, Minnesota, Wisconsin, Iowa, Indiana, Ohio, Pennsylvania a stát New York. Tyto celkem dlouhé přejezdy byly vhodně doplněny o poznání dalších zajímavých míst. Navštívili jsme například NP Badlands, rozsáhlou skalní oblast, která na první pohled vypadá jako neschůdná měsíční krajina. Ovšem při východu i při západu slunce se skalní masívy změní na fantastické ohnivě červené útvary. 

Uprostřed pusté Jižní Dakoty, na Mount Rushmore, hledí do údolí kamenné tváře čtyř amerických prezidentů. Dvacet metrů vysoké podobizny George Washingtona, Thomase Jeffersona, Abrahama Lincolna a Theodora Roosevelta jsou tu vytesány do žulového skalního masivu. 

Mount Rushmore
Foto: Mount Rushmore

Další den jsme se věnovali rušnému Chicagu, nejameričtějšímu městu USA. Rozličné mrakodrapy se tu tyčí nad Michiganským jezerem a společně vytváří jedinečné panorama. Mrakodrap Sears Tower (dnes Willis Tower) se svými 454 metry stále ještě patří mezi nejvyšší budovy světa. Navíc se toto vysoce průmyslové město pyšní i obrovským letovým provozem. My jsme s velkým obdivem sledovali dokonale plynulé řazení nekonečného počtu letadel nad tímto druhým největším letištěm světa.

Posledním přírodním skvostem na naší cestě byly Niagarské vodopády. V těsné blízkosti kanadského Toronta se tu za ohlušujícího hukotu valí ohromné masy vody. Pro nás, ale i pro každého jiného turistu, to byla skutečně nevídaná podívaná. Výletní lodí jsme se přiblížili velmi těsně, až do chřtánu hlavního vodopádu. Silně zvlněná hladina řeky, pokrytá bílou pěnou, si s námi pohrávala jako s papírovou lodičkou. Na březích řeky a jezera jsou pro turisty připraveny dokonalé výletní a relaxační trasy s kvalitním zázemím pro každého.

Niagarské vodopády
Foto: Niagarské vodopády

Naše měsíční expedice skončila třídenním pobytem v New Yorku. Po třiceti nádherných dnech strávených v převážně tiché přírodě jsme se najednou ocitli v doslova ztřeštěném přecivilizovaném světě velkoměsta. Denní a noční procházky po multikulturním Manhattanu byly doplněny o výlety k soše Svobody na Liberty Island a do muzea přistěhovalectví na Ellis Island. Jiným emotivním zážitkem pro nás byla návštěva nešťastně proslulého Grand Zero, nyní rušného staveniště po zřícených mrakodrapech. Před třinácti lety jsme se zde obdivně procházeli bludištěm světoznámých dvojčat World Trade Center a naše vzpomínky byly stále ještě živé. Umocňovaly v nás pocit rozhořčení nad nesmyslným a zavrženíhodným projevem msty a nenávisti.

V rušných ulicích Manhattanu jsme si potvrdili to, co už dávno víme, že příroda a venkov jsou pro náš životní styl mnohem příjemnější. Naše dovolená snů tady v New Yorku definitivně skončila a my jsme se po třiceti bezstarostných dnech vraceli domů. Z expedice napříč Amerikou jsme si odváželi obrovské množství zážitků. O některé z nich jsme se s vámi podělili, ostatní zůstanou v našich vzpomínkách. Nezbývá než poděkovat organizátorům a delegátům, že nám připravili nejkrásnější měsíc v životě.

pohled na Manhattan
Foto: pohled na Manhattan

Cesty napříč Amerikou organizuje CK Alpin-Tour, www.alpintour.cz

Autoři: Eva a Ivan Sovišovi

Přečtěte si také: 
Expedice napříč USA - národní parky III.
Expedice napříč USA - národní parky II.
Expedice napříč USA - národní parky I.

- PR článek -

 

Článek byl zobrazen 3 174 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko