Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ellis Island – naděje na lepší život

Na pomezí amerických států New York a New Jersey se nachází ostrůvek jménem Ellis Island, který je sice malý rozlohou, ale zato obrovský svým historickým významem. Byl totiž místem, kde se nacházelo imigrační středisko pro přístav New York.

Mnoho lidí jej proto nazývá „Vstupní branou do USA“ nebo „Vstupní branou ke svobodě“. Ostrůvek leží v zálivu při ústí řeky Hudson do Atlantského oceánu v těsné blízkosti ostrova Liberty Island, který je znám Sochou Svobody. Je pojmenován po Samuelovi Ellisovi, který jej v roce 1785 zakoupil a stal se jeho vlastníkem. V minulosti byl však ostrov ještě mnohem menší, než je dnes – měl rozlohu pouhých 1,2 hektarů. Díky četným zavážkám se značně rozrostl a jeho plocha se zvětšila na téměř 11 hektarů.

Od roku 1892 byli na Ellis Island přepravováni imigranti, kteří chtěli vstoupit na půdu Spojených států. Právě ve zdejším středisku vybudovaném na základech pevnosti Fort Gibson se rozhodovalo o jejich dalším osudu, jestli budou vpuštěni na pevninu, nebo deportováni zpět. V roce 1897 zařízení na přijímání imigrantů vyhořelo a bylo nahrazeno obrovskou francouzskou budovou postavenou v renesančním duchu z cihel a vápence. Toto nové zařízení bylo na ostrově otevřeno v roce 1900 a působilo až do 12. listopadu 1954. Za tu dobu se stalo jakýmsi symbolem amerických přistěhovalců, protože tudy prošel prakticky každý druhý Američan – imigrant. Dnes má zhruba 100 milionů Američanů předky, kteří coby imigranti prošli skrz Ellis Island.


Foto: Pohled na Ellis Island z Liberty Island     Autor: melanzane1013

Například v roce 1907, který byl považován za nejrušnější, se přes Ellis Island do země dostalo 1 285 349 imigrantů, z nichž 75% pocházelo z Itálie, Ruska a Rakouska-Uherska. Zbývajících 15% tvořili imigranti ze severní Evropy a dalších zemí světa, včetně Číny, Japonska, Kanady a Mexika. Takovýto obrovský zájem ze strany imigrantů však způsobil, že americký Kongres vydal v roce 1924 striktní kvóty na jejich přijímání a počty se tak začaly snižovat. Prvním přistěhovalcem byla Annie Mooreová z irského Corku, kterou úředníci přivítali a dokonce ji do začátků věnovali 10 dolarů. Posledním procházejícím byl obchodní námořník z Norska Arne Peterssen. Zařízení bylo definitivně uzavřeno v roce 1954 a roku 1965 se stal Ellis Island součástí národního památníku Statue of Liberty National Monument. Třicet let po jeho uzavření byla zahájena rekonstrukce budovy, která vyšla na závratných 160 milionů dolarů.

Od roku 1990 slouží budovy bývalého imigračního úřadu jako Muzeum přistěhovalectví – Ellis Island Museum of Immigration. To nabízí dnešním návštěvníkům fascinující pohled na drsné zkušenosti imigrantů, kteří v New Yorku viděli svoji naději v lepší život. Expozice jsou umístěny ve třech podlažích budovy, popisují nejen zkušenosti imigrantů na Ellis Islandu, ale také jejich následný přínos pro Ameriku. Seznámíte se s podmínkami, kterým museli přistěhovalci čelit při vylodění v Americe. Emigranti museli projít vstupní a zdravotní prohlídkou i prohlídkou dokladů, aby mohli být vpuštěni do New York City. Ne vždy to však byla procházka růžovým sadem. Návštěvníci muzea si dnes mohou prohlédnout dobové užitkové věci, fotografie, několik zavazadel, společné ložnice imigrantů a dokonce také poslechnout jejich hlasy při vyprávění svých příběhů. Prohlídka obnoveného národního památníku Ellis Island National Monument dojme opravdu každého.

K vidění je zde také v malém měřítku zhotovená simulace lodní dopravy, pomocí které se zde kdysi imigranti vyloďovali. Uvnitř budovy naleznete místnost s názvem Great Registry. Její rozměry jsou úctyhodné, je 61 metrů dlouhá, 30,5 metru široká a 17 metrů vysoká. Při pohledu na ni si můžete představit ty mačkající se fronty čekajících, kteří doufali, že zrovna oni budou mít to štěstí a budou moci v Americe získat tolik vytouženou svobodu a možné bohatství.

Před budovou památníku je umístěna tzv. Stěna Cti – Wall of Honor, na níž jsou vyryta jména tisíců imigrantů. Jejich příbuzní sem mohou neustále přidávat další a další jména. Pokud se vydáte na jižní stranu ostrova, narazíte na 29 starých budov, které však nebyly zrekonstruovány, ale zachovaly se v původním stavu. Dnes jsou na seznamu Národní společnosti pro zachování historických památek – National Trust for Historic Preservation. Jde totiž o místo s jedněmi z nejohroženějších národních památek na území Spojených států amerických.

V dubnu roku 2001 byla na internetu zdarma zpřístupněna databáze, která obsahuje údaje o více než 22,5 milionech lidí, kteří od roku 1892 prošli imigračním střediskem na ostrově Ellis Island. K nejznámějším osobám, které mají v této databázi záznam, patří například český hudební skladatel Antonín Dvořák, spisovatel Rudyard Kipling, operní zpěvák E. Caruso, doktor Sigmund Freud, herec Charlie Chaplin, americký prezident W. Wilson, podnikatel Walt Disney, fyzik Albert Einstein a mnoho dalších.

Dnes je národní památník na Ellis Islandu ve vlastnictví federální vlády a je součástí Sochy Svobody. Pokud vás tedy zajímá Socha Svobody a chystáte se navštívit Liberty Island, na kterém stojí, určitě nevynechejte ani Museum of Immigration na blízkém ostrově Ellis Island. Stejně tak, jako k soše Svobody, se i na Ellis Island dostanete trajektem, který vyjíždí z Battery Park Area nacházející se na nejjižnějším cípu Manhattan Islandu.

- jap -

Předchozí články z USA:
New York - Federal Hall
New York - Fifth Avenue
Chelsea - architektonická perla New Yorku

Článek byl zobrazen 6 500 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko