Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

New York - Federal Hall

V samém srdci nejrušnější finančnické čtvrti na světě známé jako Wall Street najdeme budovu Federall Hall, která měla v dějinách Ameriky poměrně významnou úlohu. Právě zde složil George Washington v roce 1789 první prezidentskou přísahu americkému lidu.

Federal Hall z roku 1842 je pravděpodobně první budovou v New Yorku, která byla postavena v novořeckém stylu podle návrhu Ithiela Towna a Alexandra Jacksona Davise. Průčelí i zadní část budovy zdobí sloupová síň s osmi dórskými sloupy vysokými 10 metrů. Všemu dominuje socha George Washingtona, kterou v roce 1883 vytvořil John Quincy Adams Ward. Washington je vyobrazen s rukou nad biblí, jak skládá svůj slib prvního prezidenta země.


Autor: Wally Gobetz

Každý den tímto místem s velmi bohatou koloniální historií projdou davy finančníků z Wall Street, ale jen málo z nich vůbec tuší, co má stavba s Georgem Washingtonem společného. Na schodišti před budovou Federal Hall tráví mnozí bankovní a burzovní zaměstnanci svou polední přestávku, je zábavné pozorovat, jak seriózně oblečení pánové a dámy tu pojídají své hamburgery.

Federal Hall sloužila nejdřív jako radnice, v letech 1789 – 1790 jako jednací budova Kongresu, po 20 let v ní sídlil celní úřad U. S. Customs Service a od roku 1955 je národním památníkem a muzeem, kde si můžete prohlédnout expozici o americké ústavě. Jelikož byla budova během útoků na World Trade Center dne 11. září roku 2001 také poškozena, prochází v současné době rozsáhlou rekonstrukcí.

Hned za budovou Federal Hall se do výšky tyčí mrakodrap Bank of Manhattan Building – nyní Trump Building, dokončený v roce 1961. Se svými 283 metry a 60 poschodími byl v letech 1929 – 1930 nejvyšší budovou v New Yorku. Poté ho překonal mrakodrap Chrysler Building. Další zajímavou stavbou v okolí Federal Hall je první národní bankovní dům National City Bank Building, zkráceně Citybank, který byl postaven v roce 1840. Byl doplněn šestnácti jónskými žulovými sloupy, které na Wall Street musely být dopraveny 40 volskými povozy. V roce 1907 byl pak bankovní dům přestavěn a rozšířen.


Autor: Rupert Ganzer

Wall street není zajímavá jen pro bankovní a burzovní experty, ale přitahuje také řadu turistů, kteří se chtějí projít ulicí, jež se stala synonymem peněz a bohatství. Okolní ulice se staly oblíbené i pro místní obyvatele, kteří si sem po práci nebo o víkendech chodí posedět, přečíst noviny, popovídat nebo jen tak sledovat okolní ruch. Název ulice vznikl v 17. století, když představovala severní hranici osady New Amsterdam. Parcely a rezidence v kolonii byly ohraničeny dřevěnými ploty. O něco později, v roce 1652 zde vyrostla čtyřmetrová stěna ze dřeva a hlíny opevněná palisádami. Tato hradba byla nakonec ještě zesílena a sloužila na obranu proti indiánským domorodým kmenům, ale také kolonistům z Nové Anglie a Britům. Teprve roku 1699 došlo k jejímu rozebrání Brity. Název ulice odvozený od této historické hradby se však užívá dodnes.

Jakousi duchovní oázou mezi mrakodrapy, jež jsou symbolem obchodu a zisku, je novogotický kostel Trinity Church, který již po 300 let stojí v čele Wall Street. V roce 1705 mu královna Anna věnovala velké pozemky na Manhattanu. Roku 1789 se zde konala bohoslužba na počest George Washingtona u příležitosti jeho inaugurace. Dnešní stavba je již třetím kostelem na tomto místě, první z roku 1698 shořel během velkého požáru, druhý z roku 1787 byl zbořen. Po demolici budovy byla architektem Richardem Upjohnem navržena současná podoba kostela v novogotickém stylu. Trinity Church byl nakonec postaven v roce 1846 z tmavého pískovce, jeho věž je 85,3 metrů vysoká a až do 60. let 19. století byla nejvyšší dominantou města a významným orientačním bodem. V současnosti se však i s kostelní věží ztrácí mezi manhattanskými mrakodrapy.

Kostel zdobí bronzové dveře se třemi plastikami, které navrhnul Richard Morris Hunt, jako upomínku na zámožného farníka Johna Jacoba Astora. V kostele je umístěno muzeum vystavující noviny, evidence pohřbů, mapy a další dokumenty a artefakty. Ke kostelu přiléhá také hřbitov, který je místem posledního odpočinku pro mnoho významných Newyorčanů, jako byl třeba vlivný tvůrce nově vznikajícího New Yorku Alexander Hamilton nebo vynálezce parníku Robert Fulton. Za vstup do kostela se nevybírá vstupné, přijímají se pouze dobrovolné dary.

- jap -

Předchozí články z USA:
New York - Fifth Avenue
Chelsea - architektonická perla New Yorku
Broadway – chlouba amerického divadelnictví

Článek byl zobrazen 3 582 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko